Alți doi torționari, reclamați la procurori

Radu Preda, directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, a făcut publice joi numele a doi noi torționari suspectați de crime și abuzuri în perioada comunistă.

Este vorba despre colonelul în rezervă Marian Petrescu, fost comandant al Penitenciarului Galați între 1959-1964, și generalul maior în rezervă Gheorghe Boștină, locțiitor politic la Penitenciarul Galați 1957-1960 și al Coloniei de Muncă Oslov 1956-1957 și 1960-1964.

Pe numele acestora, IICCMER a depus sesizări penale, potrivit iicc.ro. Marian Petrescu este acuzat că a dus prin acțiunile sale la moartea a 104 persoane, iar Gheorghe Boștină, la 102 decese.

La dosarele trimise către procurori au fost ataşate probe legate de perioada în care aceștia au fost la Galați și Oslov și cum au condus un regim de detenție foarte dur care a avut ca efect exterminarea deținuților.

Între documentele se află și actele de deces ale deținuților, cauzele decesului și fișele matricole din penitenciar, dar și 45 de mărturii ale martorilor regimurilor impuse de aceștia.

IICCMER a organizat joi, o conferinţă de presă în cadrul căreia a făcut publice rezultatele celor mai recente acţiuni deinvestigaţii speciale şi situaţia sesizărilor penale formulate de Institut.

Cu această ocazie a fost lansat un apel public referitor la prelevarea de probe ADN de la rudele directe ale victimelor deshumate în campania de săpături derulată de IICCMER la Periprava în perioada 2015 – 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.