Anchetă asupra bombardării spitalului MfF din Kunduz

Șeful Pentagonului, Ashton Carter, a anunțat sâmbătă că o „anchetă exhaustivă” este în curs pentru a lămuri circumstanțele bombardării unui spital al organizației umanitare Medici fără Frontiere (MfF) din Kunduz, oraș în nordul Afganistanului, dar fără să confirme dacă atacul a fost realizat de forțe aeriene americane, informează AFP, citată de Agerpres.

„O anchetă exhaustivă cu privire la acest incident tragic este în curs, în coordonare cu guvernul afgan”, a spus Carter. Ministrul apărării SUA a subliniat că „forțele americane care sprijineau forțele de securitate afgane operau în apropiere, la fel ca și talibanii”. Atacul s-a soldat cu 16 morți, dintre care nouă angajați ai MfF.

Între timp, medicilor care lucrau la spitalul din Kunduz nu le vine să creadă că li s-a putut întâmpla așa ceva, scrie AFP. „Plâng cu lacrimi de sânge”, spune medicul Shafiq Musadeq, rememorând noaptea de vineri spre sâmbătă, când colegi și pacienți au pierit în timpul bombardamentului. „Erau în interiorul spitalului, lucram cu alți medici pentru a-i trata pe răniți, în număr tot mai mare”, din cauza luptelor care au avut loc în această săptămână în oraș între talibani și forțele afgane, povestește Musadeq. Dintr-o dată, la două dimineața, „s-a prăvălit cerul peste noi”, spune el.

Oroarea e cu atât mai mare cu cât reprezentanți ai MfF insistă că, preventiv, au furnizat unor oficiali militari de la Kabul și Washington coordonatele GPS ale spitalului, iar când au început bombardamentele, i-au sunat imediat și i-au anunțat armata americană că spitalul este bombardat. Și totuși, spun medicii, carnagiul a continuat încă mai bine de jumătate de oră după apelurile disperate ale medicilor aflați în spital.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.