Andronescu, „decorată” la Târgu-Jiu cu un mărțișor „otrăvit”

Fostului ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, i s-a decernat astăzi (1 martie – n.r.), la Târgu Jiu, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității “Constantin Brâncuși”.

Din cauza scandalurilor publice, unele cu conotații penale, în care este implicată conducerea acestei universități de stat, majoritatea presei locale nu a avut acces la eveniment.

Ziariștii de la televiziunile GORJ TV și Tele 3 și de la ziarele GORJNEWS și Manifest Național au fost opriți de purtătorul de cuvânt al UCB, Andreea Văduva, și de reprezentanții unei firme de pază să intre în această instituție publică pentru a asista la un eveniment public pe care aveau obligația profesională de a-l mediatiza.

Narcis Daju, director GORJNEWS și președinte al Grupului de Acțiune în Interes Public, i-a informat ad-hoc în legătură cu acest abuz al conducerii universității, pe judecătorul Curții Constituționale Toni Mihail Greblă, fost senator PSD, pe ministrul delegat pentru Învățământ Superior Mihnea Costoiu (telefonic), pe prefectul de Gorj, Alin Văcaru, și pe președintele Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu. Toți aceștia au trecut cu vederea, impasibili, abuzul respectiv , devenind complici și participanți la o acțiune fără precedent de îngrădire a libertății presei.

Nici Ecaterinei Andronescu nu i-a păsat de ziariștii lăsați la ușă, nici măcar în momentul în care aceștia i-au strigat, prin ușa întredeschisă a universității, că nu sunt lăsați să intre.

Fostul ministru al Educației acceptă acest mărțișor, catalogat ca “otrăvit” de o parte a presei locale, cu doar câteva zile înainte ca Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior să reevalueze UCB.

Aceasta riscă să primească grad scăzut de încredere, după ce Coaliția pentru Universități Curate a plasat-o pe ultimul loc, la nivel național, atribuindu-I ZERO STELE.

Surse din UCB arată că președintele Senatului acestei universități de stat, Adrian Gorun, mizează pe influența pe care Ecaterina Andronescu o posedă la nivelul ARACIS, pentru a obține o evaluare avantajoasă.

Paradoxal, în trecut Adrian Gorun a acuzat-o pe Ecaterina Andronescu de numeroase fapte penale. Astfel, Gorun a arătat, public, că în perioada în care Ecaterina Andronescu a condus Consiliul Național al Rectorilor, această structură a fost finanțată ilegal de la bugetul de stat. Ulterior, tot Gorun a acuzat-o pe Andronescu că a transferat ilegal bunuri în valoare de 14,5 miliarde lei vechi de la Ministerul Educației la Universitatea Politehnică București.

Mai mult, Adrian Gorun a declarat, în repetate rânduri, că UCB a primit ZERO STELE în topul realizat de Coaliția pentru Universități Curate din cauza Ecaterinei Andronescu, care „vrea să scoată din uz unele universităţi din ţară”.

Referitor la Remus Pricopie, actual ministru al Educației, Gorun a spus în trecut că “este un om cu CV slab, impus de Ecaterina Andronescu”.

Presa locală a fãcut, recent, o dezvăluire fără precedent: Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci i-a atribuit lui Adrian Gorun, care este filosof și sociolog, două brevete de inventator în … inginerie. Mai mult, Gorun a primit sume imense de bani ca cercetător în domenii tehnice, în care nu are niciun fel de competență. Același Gorun a fost acuzat de savantul francez Paul Claval că i-a plagiat una din cărțile sale și că încalcă uzanțele academice

Potrivit unor surse, Horațiu Gorun, fiul lui Adrian Gorun, este viitorul rector al UCB. În paralel, Horațiu Gorun a constituit o structură de învățământ privată, ce funcționează în spațiile UCB, cu profesori ai UCB, cu o ofertă educațională ce se suprapune peste aceea a universității de stat. Există suspiciunea unei falimentări voite a UCB, în vederea transferării patrimoniului acesteia către acea structură privată.

În această iarnă, UCB a suspendat cursurile pentru a evita plata facturilor de agent termic.

Sursa: gorjnews.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.