Antal Arpad: Maghiarii au votat prost la prezidenţiale, iar acum sunt pedepsiţi

După anunţul DIICOT de începere a urmării penale pentru ameninţare, Antal Arpad a afirmat că maghiarii au votat prost la prezidenţiale şi acum sunt pedepsiţi, potrivit HotNews.

Acţiunile prefecţilor împotriva unor consilii locale reprezintă provocări „venite de la Bucureşti”, a mai spus primarul din Sfântu Gheorghe.

Edilul a subliniat că astfel de „provocări” nu vin din Transilvania, unde nu ar exista probleme între români şi maghiari, ci de la Bucureşti: „Noi trăim ca fraţii cu românii din Transilvania, suntem provocaţi întotdeauna de la Bucuresti. De la Bucureşti vine veninul, nu din Transilvania”.

Antal Arpad a mai susţinut că acţiuni au apărut după turul al doilea al alegerilor prezidenţiale deoarece maghiarii au „votat prost”, cu referire la votul masiv al minorităţii maghiare în favoarea lui Klaus Iohannis.

Despre declaraţiile sale de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali, edilul a susţinut că ele nu au reprezentat ameninţări, fiind o reacţie la faptul că minoritatea maghiară s-a simţit ameninţată de acţiunile prefecţilor.

„Dacă vor asculta ce am declarat vor vedea că suntem în faţa unei ştiri Radio Erevan. Nu noi am ameninţat, ci noi ne-am simţit ameninţaţi, nu noi am provocat, ci noi ne-am simţit provocaţi”, a spus Antal Arpad.

Acesta a mai susţinut că în acest sens i-a solicitat premierului Victor Ponta ca prefecţii să nu mai „provoace” maghiarii.

„Eu cred după 25 de ani de la Revoluţie era timpul să ne apucăm din nou să căutăm terorişti în România şi aşa cum acum 25 de ani maghiarii erau acuzaţi că sunt terorişti din nou între maghiari sunt terorişti”, a precizat el, adăugând că aşteaptă cu interes să fie convocat de procurorii DIICOT, dacă despre el este vorba, pentru a prezenta exact ceea ce a spus de la tribuna CRU şi o traducere autorizată.

Primarul a precizat că imnul maghiar a fost cântat de sute de mii de ori după 1989 şi este un „cântec bisericesc foarte frumos” şi nu crede că românii pot fi provocaţi de intonarea acestui imn, „care nu este îndreptat împotriva nimănui”.

Antal Arpad a menţionat că întotdeauna drapelul Ţinutului Secuiesc a fost ridicat alături de drapelul României şi s-a întrebat de ce premierul Ponta poate să meargă „în Moldova, nu în Republica Moldova, şi să se afişeze alături de steagul Moldovei, ca regiune neadministrativa”, iar el trebuie să fie ameninţat pentru că apare alături de steagul Ţinutului Secuiesc.

DIICOT a dispus începerea urmăririi penale in rem după declaraţii făcute de primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Antal Arpad a declarat sâmbătă, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) de la Târgu Mureş, că dacă premierul Victor Ponta nu îl va “instrui” pe prefectul de Covasna “să lase în pace maghiarii”, atunci în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat în martie 1990 la Târgu Mureş.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.