Asteroidul apocalipsei devine „cobaiul” oamenilor de ştiinţă

În 2002, asteroidul 1950 AD s-a adăugat pe lista corpurilor cosmice care ar putea pune capăt vieţii pe Pământ. Se estima, cu o probabilitate de 1 la 300, că acest asteroid ar putea lovi Terra pe data de 16 martie 2880. Cu un diametru de un kilometru şi cu o viteză la impact de peste 60.000 de km pe oră, asteroidul ar produce o explozie echivalentă cu cea a 44.800 de megatone de trinitrotoluen, care ar duce la schimbarea drastică a climei.

Şi totuşi, ulterior cercetătorii au recalculat probabilitatea impactului, ajungând la una la 4.000. Chiar şi aşa, pentru cele 35 de generaţii ce vor urma până în potenţial fatidicul an 2880 rămâne de descoperit o modalitate de salvare a Pământului de la dezastru.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Tennessee s-au pus pe treabă de pe acum şi au ajuns la concluzia, trasă înainte de mulţi alţi cercetători: bombardarea şi dezintegrarea asteroidului implică riscuri mai mari pentru Terra decât o coliziune cu întregul corp. În schimb, sunt studiate modalităţi de producere a unor modificări la suprafaţa asteroidului, astfel încât să se reducă forţele care îl agregă şi acesta să se dezintegreze în spaţiul cosmic, la o distanţă sigură faţă de Terra.

O altă variantă luată în calcul este modificarea reflectivităţii la suprafaţa asteroidului, astfel încât presiunea creată de radiaţia solară să scadă şi astfel să-i modifice traiectoria.

Pentru că are o rotaţie foarte rapidă în jurul axei sale, este posibil ca la ecuatorul asteroidului să existe gravitaţie negativă – dacă un astronaut ar dori să păşească pe asteroid, el ar fi aruncat către spaţiul cosmic. În schimb, asteroidul “păcăleşte” această gravitaţie prin forţele de coeziune van der Waals, nemaiîntâlnite până acum pe vreun asteroid.

“A înţelege ce forţe împiedică dezintegrarea asteroizilor înseamnă să descoperim strategii pentru a ne feri de un viitor impact”, spune Ben Rozitis, cercetător la Universitatea Tennessee.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.