Autostrada Transilvania rupta in bucati si reziliata sine die – Clujul izolat – Boc umilit de proprii ministri

04/08/2011

Stiri foarte grave vin de la Bucuresti: guvernul Romaniei prin ministerul Transporturilor reziliaza contractul cu Bechtel pe toate tronsoanele mai putin cel aproape finalizat (Suplacu de Barcau -granita romano-ungara).

Lucrarile vor mai continua doar la acest tronson (in 2012 cu finalizare in 2013; pentru ca probabil 2011 nu e un an potrivit pentru constructii), si la un tronson minuscul de 24 de km de la Cluj catre Zalau, care va fi licitat abia la sfarsitul lui 2011/inceputul lui 2012.

Practic, prin aceasta reziliere, vanduta in mod mincinos ca un mare succes de reducere a costurilor, guvernul Boc se leapada de Autostrada Transilvania, o ingroapa, isi creaza pretextul necesar pentru a nu mai finanta-o pana la alegerile din 2012, si pune cruce dezvoltarii economice in Transilvania si in Cluj.

Scandalul major, de o gravitate enorma, implicat de aceasta reziliere este amanarea tronsonului Cluj Vest (Gilau) – Suplacu de Barcau (Bihor). Fara acest tronson, intermediar intre cel construit deja si cel bihorean care este partial finalizat, nu exista Autostrada Transilvania!! Fara el tronsonul bihorean este o adevarata “autostrada catre nicaieri”, lipsita de orice fel de utilitate in lipsa continuarii. Orice program guvernamental de investiti in infrastructura ar trebui sa contina – ca prioritate zero – inceperea imediata a lucrarilor la acest tronson!

Sa facem o mica estimare: cand va fi inaugurat (cel mai devreme) si dat folosintei acest tronson, vital pentru Autostrada Transilvania?

Pentru a gasi un raspuns, in opinia mea foarte plauzibil, la aceasta intrebare ma folosesc de o comparatie intre acest tronson si tronsonul bihorean (Suplacu-Bors).

Tronsonul bihorean, are 66 de km, este unul in campie (deci mai usor de realizat), la el se lucreaza de sase ani, constructiile mai importante (poduri, viaducte) sunt deja executate, gradul de finalizare fiind apreciat la peste 50%.

Cu toate acestea termenul de finalizare este sfarsitul lui 2013!

In comparatie: tronsonul Cluj Vest – Suplacu este mai lung (in total 100 de km), in relief mult mai greu (trebuie sa parcurga cinci trecatori peste cinci dealuri sau munti), iar la el nu s-a lucrat pana acum niciun kilometru. Acest tronson trebuie licitat (nu inainte de sfarsitul anului 2011). Sa mai adaugam la problema urmatoareale date: in bugetul 2011 nu este alocat niciun leu pentru Autostrada Transilvania, iar anul 2012 este unul electoral in care prioritatile bugetare sunt pomenile electorale.

Astfel este usor de estimat faptul ca lucrarile de constructie a tronsonului Cluj Vest (Gilau) – Suplacu nu vor demara inainte 2012, si, avand in vedere lungimea si dificultatea tronsonului, si timpii de executie a celorlalte tronsoane, nu va fi finalizat inainte de 2015! Cel mai devreme… si nefiind excluse alte intarzieri datorate alegerilor, schimbarii guvernului sau lipsei de fonduri.

In concluzie, cel mai important si prioritar proiect de infrastructura, pentru Crisana, Transilvania, Moldova, in loc sa fie abordat cu urgenta necesara, este amanat. Cu consecinte dezastruase pentru toate regiunile mentionate dar in special pentru Cluj. Clujul, privat pentru inca cel putin cinci ani de legatura de care are nevoie ca de oxigenul din aer cu infrastructura europeana, ca ramane in starea sa de izolare, stagnare si regres economic. In tot acest timp va pierde si mai mult teren fata de alte orase mari din Romania si din vecinatatea europeana cu care se afla in competitie pentru investitii economice.

Ieri, in cadrul emisiunii “Clujul in Realitate”, pe postul local Realitatea TV Cluj, directorul Ziua de Cluj, Rares Bogdan, a facut o dezvaluire: surse de la Bucuresti, din cadrul partidului de guvernamant, au explicat jurnalistilor de la Ziua de Cluj, ca rezilierea contractului cu Bechtel, si amanarea lucrarilor, ar fi o demonstratie de forta gruparii bucurestene din partid, a ministrului Boagiu, si a altora, si o sfidare deschisa la adresa premierului Boc si a reprezentantilor clujeni ai partidului. Informatia a fost confirmata de catre sursele alzui invitat al emisiunii, senatorul PSD Bota. O informatie care nu ma surprinde avand in vedere ca fostul ministru al Transporturilor Dobre (cel care a blocat lucrarile la autostrada timp de doi ani, si a reusit o “renegociere” cu Bechtel in urma careia pretul ei s-a triplat) detine o functie de conducere in ministerul Transporturilor, sau luand in calcul afirmatiile altui ministru al Transporturilor, Berceanu, care spunea ca “autostrada Transilvania nu reprezinta o prioritate si a fost si este o prostie!”.

Din toata aceasta poveste reiese clar care este “statutul” premierului Boc la bucuresti, si care sunt foloasele pentru orasul si judetul Cluj de pe urma guvernarii portocalii-udemeriste de la Bucuresti…

“Autostrada nu se discuta, se executa” (Boc, 2008)/ Santierul abandonat al autostrazii la Gilau.

P.S. Un articol din Cotidianul care contine informatii din cadrul UDMR confirma ceea ce spuneam: fabricarea unui “dosar” pentru ministrul Mediului Borbely, are legatura cu proiectul Rosia Montana Gold Corporation.

http://transildania.wordpress.com/2011/08/04/autostrada-transilvania-rupta-in-bucati-si-reziliata-sine-die-clujul-izolat-boc-umilit-de-proprii-ministri/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.