Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul a două decese

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul decesului unui copil de 13 ani, la Spitalul Județean Târgoviște, la câteva zile după ce a fost operat de apendicită.

Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a articolelor 34 și 49 din Constituție privind dreptul la ocrotirea sănătății și protecția copiilor și a tinerilor, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Instituția menționează că din informațiile difuzate de presă reiese faptul că acest copil a fost internat în spital pe 27 decembrie 2016 și a fost operat în aceeași zi.

„Întrucât evoluția sa a fost favorabilă, copilul a fost externat în data de 3 ianuarie 2017. În data de 4 ianuarie 2017 copilul s-a simțit rău, iar părinții l-au adus din nou la spital. Deși medicii susțin că i s-au făcut investigațiile necesare, familia copilului acuză medicii de neglijență. Aceștia susțin că au solicitat în repetate rânduri intervenția medicilor deoarece copilul acuza dureri, iar starea de sănătate a acestuia se deteriora, însă medicii nu au manifestat interes pentru acest caz”, se arată în comunicat.

Totodată, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul unei femei care ar fi decedat după ce ar fi așteptat 26 de ore la Spitalul Județean Constanța. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 34 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății.

Sesizarea a fost făcută după publicarea în presă a unui articolul care anunța că „Ministerul Sănătății dat în judecată de o constănțeancă. Mama ei, o bătrână de 87 de ani, a decedat după ce a așteptat 26 de ore la Urgența Spitalului Județean Constanța”. Conform articolului, în dimineața zilei de 4 ianuarie 2017, Spitalul Județean de Urgență Constanța, a demarat o anchetă, după ce Luiza Rosentzweig a postat pe facebook un filmuleț în care își întreba mama, aflată pe targă, la Urgența Spitalului Județean Constanța, cum se mai simte după atâtea ore de așteptare. Femeia se plângea de dureri îngrozitoare. Fiica susține că mama ei a stat peste 26 de ore, cu viroză și probleme cardiace, fiind deranjată de atitudinea cadrelor medicale din Urgență. Decesul bătrânei a fost anunțat de familie pe facebook. Luiza Rosentzweig este decisă să dea în judecată Ministerul Sănătății.

„Sunt conștientă că nu e personal. Nu știu dacă de vină sunt cadrele medicale, acest sistem trebuie schimbat. În țara asta trebuie să se miște ceva. Nu mă interesează culoarea politică, mă interesează că mor oameni nevinovați din cauza unui sistem învechit și a unor oameni care își văd numai de interesele lor. Îi acuz pe cei din ministerul Sănătății că nu sunt în stare să facă angajări, că nu sunt în stare să miște ceva în țara asta, ca acești oameni să nu stea ore în șir pe aceste holuri”, a spus Luiza Rosențzweig.

Ancheta de la nivelul Spitalului Județean de Urgență Constanța a fost făcută pentru a se stabili dacă au existat abateri de la conduita profesională a personalului medical. Șefa Unității de Primire Urgențe, Rodica Tudoran, susține însă că femeia a beneficiat de toată atenția cuvenită. Confirmă însă că, spre dimineață, când, după mai multe investigații în Urgență, a fost trimisă și la Spitalul de Boli Infecțioase, toate ambulanțele erau ocupate cu diverse cazuri.

„Pacienta s-a prezentat în UPU pe data de 2 ianuarie la ora 1,55 și a fost preluată în 20 de minute de medicul de gardă. A fost examinată, investigată, în permanență a fost supravegheată și a beneficiat de consulturile de specialitate și de toate investigațiile efectuate de medicii specialiști”, a declarat medicul șef Rodica Tudoran.

Dosarul pacientei de 87 de ani cuprinde toate investigațiile medicale, pe ore, minute și nume ale medicilor. Potrivit medicului Rodica Tudoran în perioada 30 decembrie — 3 ianuarie la Urgență s-au prezentat aproape 1500 de pacienți. Aproape 300 de adulți au fost spitalizați, iar pe secția Pediatrie au fost internați 100 de copii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.