Banca statului a mărit avansul la creditele ipotecare

În ultimele luni, bancherii au anunţat că vor înăspri condiţiile de creditare şi vor creşte avansul pentru creditele imobiliare.

Câteva bănci din sistem au modificat deja condiţiile de acordare a împrumuturilor, pe listă aflându-se BRD, Alpha Bank, Raiffeisein Bank, Bancpost, Garanti Bank, Intesa Sanpaolo.

Ultima instituție bancară care a anunțat o creștere a avansului este CEC Bank, chiar banca deținută de statul român. Ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a Legii 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, CEC Bank anunță modificarea produselor de creditare cu ipotecă imobiliară destinate persoanelor fizice, începand cu data de 9 mai a.c, se arată într-un comunicat de presă remis de CEC Bank. Pentru creditele destinate cumpărprii și construirii de imobile în valoare de cel mult 250.000 euro în echivalent lei, inclusiv, valoarea aportului propriu al clientului devine 30%, atât pentru creditele în lei, cât si pentru cele în valută. Acestea din urmă se vor acorda numai clienților care obțin venituri în valuta creditului. De asemenea, avand în vedere nivelul crescut al riscului în contextul legii dării în plată, atât în cazul creditelor pentru cumpărare și construire de imobile, cât și în cazul creditelor de nevoi personale și de refinanțare credite garantate cu ipotecă imobiliară, marja de dobânda aplicabilă va crește cu 1 p.p. în cazul creditelor în lei, respectiv 2 p.p. în cazul creditelor în valută, se spune în comunicatul de presă.

“Prin aceste modificări, CEC Bank își adaptează oferta de creditare noului cadru legislativ, decizia băncii având ca prioritate protejarea intereselor întregului portofoliu de clienți. Cei peste 150 de ani de experiență și încrederea pe care ne-o acordă clienții ne responsabilizează permanent și ne îndeamnă să adoptăm o atitudine prudentă, în condiții de competitivitate, pentru a asigura calitatea portofoliului de credite și o bună protecție a deponenților băncii. Mai mult, rămânem în continuare deschiși dialogului cu clienții noștri, pentru a identifica împreună cele mai potrivite soluții de finanțare, perfect adaptate nevoilor acestora”, a declarat Radu Grațian Ghețea, președinte Director General CEC Bank.

Legea dării în plată a fost adoptată la finele lunii trecute de Camera Deputaţilor cu o majoritate de 207 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi o abţinere. Deputaţii au stabilit astfel că legea privind darea în plată nu se va aplica programului Prima Casă şi au majorat plafonul creditelor care intră sub incidenţa acestui act normativ de la 150.000 la 250.000 de euro. De asemenea, deputaţii au stabilit că legea se va aplica şi celor care sunt în proces de executare silită. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și va intra în vigoare la jumătatea acestei luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.