Băncile americane se pregătesc pentru destrămarea zonei euro

Băncile din Statele Unite fac pregătiri intense pentru destrămarea zonei euro şi încearcă să-şi protejeze investiţiile în Uniunea Europeană, inclusiv pe plan juridic, scria luni influenta publicaţie americană „Financial Times”.

Ziarul citat arată că „Băncile de pe Wall Street (este vorba de cunoscuta arteră din New York pe care se află cele mai importante instituţii bancare americane – n.n.) se pregătesc pentru posibila ieşire a unor ţări din zona euro. În acest sens, ele reduc volumele de operaţiuni de creditare în zona euro şi, de asemenea, încearcă să se apere de varianta în care lor li se vor rambursa în drahme sau peso creditele oferite în euro”.

Băncile americane încearcă acum să treacă contractele de creditare cu companiile europene sub legislaţia financiară londoneză, ceea ce le va permite să-şi protejeze mai bine investiţiile în cazul crahului zonei euro.

Reamintim că, în ultima vreme, mai multe publicaţii occidentale au vorbit frecvent despre posibila destrămare a zonei euro, iar în mai 2011, influenta revistă germană „Der Spiegel” a publicat chiar un „recviem al monedei euro”. Totodată, s-a evocat adesea posibilitatea ca Grecia să părăsească zona euro, ţara fiind aproape de faliment. În egală măsură, reputaţi analişti financiari susţin că actuala creiză din zona euro arată că aceasta a fost realizată în pripă, fără baze solide.

Pe de altă parte, un recent studiu arăta care vor fi cele mai afectate ţări din cauza crizei euro. Surprinzător, pe primul loc în acest studiu care a avut în vedere 169 de ţări se află Marea Britanie, care, în cazul prăbuşirii euro, va fi cea mai afectată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Petre Nicolae 98 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.