România, mobilizată să trimită Patriot Ucrainei? Iată ce spune Lloyd Austin!

SUA, prin vocea secretarului apărării Lloyd Austin, au încurajat marţi statele care deţin sisteme antiaeriene Patriot să doneze din ele Ucrainei, care aşteaptă mai multe arme pentru apărarea antiaeriană, conform AFP.

„Există ţări care au (baterii) Patriot, iar ceea ce facem noi este să continuăm să mobilizăm aceste ţări. Eu însumi am discutat cu liderii mai multor ţări, chiar aici, în ultimele două săptămâni, pentru a-i încuraja să furnizeze mai multe echipamente”, a spus Austin la o audiere în Camera Reprezentanţilor.
Oficialul american nu a precizat care sunt aceste ţări.

Germania a anunţat mai devreme luna aceasta că va furniza Kievului încă o baterie Patriot, a treia de acest fel pe care o oferă Ucrainei de când a început războiul cu Rusia. Celelalte state membre ale UE care au în dotare astfel de sisteme sunt Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania şi Suedia.

Subiectul a fost abordat săptămâna trecută la o reuniune a miniştrilor europeni de externe şi ai apărării, care au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană, dar fără să anunţe noi angajamente pentru furnizarea unor sisteme americane Patriot, cerute insistent de Kiev.

Oficiali din ţările ce au în dotare astfel de sisteme afirmă că este dificil să le furnizeze Ucrainei, întrucât ele sunt parte integrantă a sistemelor naţionale de apărare antiaeriană.

„Nu avem suficiente (sisteme) Patriot pentru a le putea oferi în acest moment”, a explicat premierul polonez Donald Tusk. „Nimeni nu se aşteaptă la acest lucru de la Polonia, ca stat din prima linie (…), toţi înţeleg că trebuie să ne protejăm propriul nostru spaţiu aerian, inclusiv în incidentele legate de rachetele ruseşti”, a argumentat el.

Pe 24 aprilie, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire telefonică cu secretarul american al apărării,  Lloyd J. Austin III.

Discuțiile au vizat, în principal, situația de securitate generată de războiul de agresiune și sprijinul necondiționat pentru Ucraina, fiind reiterată importanța menținerii unității transatlantice în actualul context de securitate, transmitea Ministerul Apărării Naționale.

„Alături de Statele Unite și de aliați, România rămâne pe deplin solidară cu Ucraina. Vom continua să oferim sprijin multidimensional pentru susținerea efortului defensiv ucrainean împotriva agresiunii ruse. Este important să continuăm să răspundem împreună nevoilor de sprijin”, a spus ministrul român al apărării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

51 de Comentarii

 1. DNA va avea de lucru cu PATRIOTul, măR😜g…
  ● RumburKK-StatMajoriZdu Gărzilor PATRIOTice Tulcene-RumburKK ●

 2. Coloniaaa, executarea! Stapanii au dat ordin, supusii sa execute! Singura alternativa e de fapt ce spune stapanul!

 3. Deja cam tot Armamentul Sovietic din afara Rusiei a fost dat Ucrainei. Acum se da Ucrainei tot Armamentul american din afara SUA….Se va ajunge la faza in care Ucraina a folosit mai mult Armament decat Rusia….Tinand cont ca PIB ul Rusiei este mult mai mic decat cel al NATO vom vedea ca Ucraina a cheltuit si bani mai mult decat Rusia….Totusi Rusia va invinge….Ca sa nu invinga Rusia, NATO va introduce si Trupe in Ucraina contra Rusiei….se va ajunge in faza cand Ucraina va avea mai multi soldati decat Rusia.Care va fi rezultatul?.
  .Hitler a atacat URSS cu circa 4 milioane de soldati, la care adaugam nazistii de la Kiev care l – au intampinat cu flori pe Hitler si au luptat de partea lui Hitler….Mai la urma cand s – a intors frontul Armata Rosie ataca Nazismul european prin 1944 cu 5 milioane de soldati si Armament cantitativ superior.

 4. Păi, iată și răspunsul nostru :
  „Nu avem suficiente (sisteme) Patriot pentru a le putea oferi în acest moment”, a explicat…. președintele Klaus Johannes.
  „Nimeni nu se aşteaptă la acest lucru de la România, ca stat din prima linie (…), toţi înţeleg că trebuie să ne protejăm propriul nostru spaţiu aerian, inclusiv în incidentele legate de rachetele ruseşti”, a argumentat el.” 😎 😉

 5. Cam toate sistemele Patriot au fost distruse de rusi, asa ca le vor distruge si pe cele care vor mai fi cedate Urcacaniei. SlavaZ-

 6. Gretoasa chestia asta, prostii le cumpara, apoi le doneaza altora. Pe o scara a obedientei si a prostiei, o asemenea postura, te pune garantat pe primul loc. Hai sa ii vedem pe rusofobi, cu cata mandrie vor peria decizia stapanilor

 7. Avem nevoie de o armată f bine înarmată, antrenată și configurată pt un război convențional de lungă durată și mare intensitate (deci contrar doctrinei NATO de până la invazia rusă din 2022). Frontul din Ucraina a schimbat complet concepția de conflict „mediu” cu care lucra USA (armata US e organizată pt a susține simultan 1 conflict major și două mici/medii), au fost depășite toate previziunile, unele s-au dovedit eronate. Folosirea masivă a artileriei și rolul decisiv al dronelor a surprins, la fel ca distrugerea rapidă a tancurilor și blindatelor în câmpuri de mine pe model WW2. Apărare AA complexă, drone cu zecile de mii, echipamente de război electronic, sunt acum cerințe bazice.

 8. Parerile trollilor rusi prezenti pe Cotidianul nu ne intereseaza.Ei trebuie sa presteze zi de zi pentru plătitor.Vai lor!!!!

 9. palea din roma_niea capitalista, platite cu loz mult, cai mai dastept basescu, sunt demult trimise si distruse in ukrana, dusmanu vostru direct de la granita, care va linisteste mintenas de Moldova celputin.

  dar nu e nimeni pacolo calificat sa intrebe, investigheze etc, ca li sa spus la fraieri ca omu nu tre sa stie ca ce face basescu. Darar ciuma paste neamu vostru de tatari blestemati ce putreziti pa fatza pamantului.

  numai la voi sa gasit ca nu spuneti la popor cat si ce distrugeti in tara incare dinpacate vati nascut une putreziti pa fatza pamantului. Ia picat la tatar o tara an gura si acum o mesteca.

 10. Europa trebuie să înțeleagă că fără acordarea unui sprijin militar și financiar Ucrainei, acum, nu în viitor, va fi obligată în curând să cheltuie de zece ori mai mult pentru a-și apăra propriile granițe și zone de interes economic. Rușii nu se vor opri la granița cu țările NATO, după ce vor ocupa toată Ucraina. Oare este așa de greu de înțeles acest lucru evident ?

 11. palea din roma_niea capitalista, platite cu loz mult, cai mai dastept basescu, sunt demult trimise si distruse in ukrana, dusmanu vostru direct de la granita, care va linisteste mintenas de Moldova celputin.

  dar nu e nimeni pacolo calificat sa intrebe, investigheze etc, ca li sa spus la fraieri ca omu nu tre sa stie ca ce face basescu. Darar ciuma paste neamu vostru de tatari blestemati ce putreziti pa fatza pamantului.

  numai la voi sa gasit ca nu spuneti la popor cat si ce distrugeti in tara incare dinpacate vati nascut. Ia picat la tatar o tara an gura si acum o mesteca.

 12. Comandantul ucrainean,Oleksander Sîrski a declarat că forțele rusești și-au stabilit obiectivul de a captura orașul cheie Ceasiv Yar – la nord-est de Avdiivka – pentru a coincide cu sărbătorirea de către Rusia, la 9 mai, a victoriei sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial.La 7 mai Putler va depune jurământul,când se așteaptă să pluseze cu continuarea arestărilor corupților din armată și societate.Eventual o nouă mobilizare.Ucraina trebuie sa reziste.

 13. @cutean georgica – fixul asta cu rusii care vor ataca vecinii ukraniei e o porcarie propagandistica pe care doar un antiroman feroce o poate sustine

 14. Trolii Urcaci și VITEJII din Ceata lu’ Pițigoi să ia URSul la trântă în Urcaca, dacă sunt convinși că Rușii vor ataca Europa.
  Oare e așa de greu de înțeles acest lucru evident ?
  măR😜g…
  ● RumburKK-StatMajoriZdu Gărzilor PATRIOTice Tulcene-RumburKK ●

 15. sa trimita rachetele de la Deveselu
  daca nu au „focoase” nucleare…

 16. eu zic sa le vindem pe bani cu suprapret lui Lloyd Austin …si nu are decit sa le dea, dupa ce ni le-a platit…

 17. sa inteleaga ce ti-a dat tie cu ghioku o balaoakesha ??

 18. Bă golan rus, tu gelu – 30 APR. 2024 LA 22:22de ce mânaci kakat ca
  „Cam toate sistemele Patriot au fost distruse de rusi, asa ca le vor distruge si pe cele care vor mai fi cedate Urcacaniei. SlavaZ?” Asa ți-a transmis ambasada rusa de la București sa propagi? Pork rus!

 19. rromania sa faca bine sa trimita si trupe de invazie in Fasia Gaza, sa protejeze israelienii

 20. buna!
  Cutean, chiar crezi propaganda asta?
  Nu se va opri? Se va opri Rusia!
  Intai trebuie oprit razboiul?
  Cine poata sa-l opreasca? SUA are puterea sa zica STOP. NEGOCIEM O PACE CARE NU VA MULTUMI PARTILE BELIGERANTE,DAR E MULT MAI BUNA DECAT
  CONTINUAREA RAZBOIULUI.
  ps. am dat miliarde pe Patriot ca sa le facem cadou? ACUM SA VEDEM CE FAC
  SLUGILE! Pe noi ne intreaba ce parere
  avem?

 21. Băi, Georgică, întreb și eu ca Moromete (poate ai auzit de el): pe ce te bazezi (când afirmi că rușii or să atace Europa)?! Ai?! Este simplu să afirmi că „afară plouă”, dar ce te faci dacă-i soare?! Mai reținut, băiete, mai ușurel, sau vă plătește după cât de gogonată-i afirmația?

 22. I-ati promis lui Johannis ca-l sustineti la NATO ?
  Nu.
  Atunci cereti Olandei sa-si doneze armament Ukrainei, nu ne impingeti pe noi intr-un razboi care este al vostru nu al nostru !
  Understand ?

 23. Foarte greu de înțeles de către grețoșii reprezentanti ai intereselor Rusie că rușii nu se vor opri la Ucraina.Ii îndemn să citească istoria:începând cu sec 14 ,acest popor scelerat,nu sa oprit din expansiune și cuceriri.In veci nu se satura de noi cuceriri.De aceea e momentul că Europa unită să-i de-a la temelie acestui cancer.Calculat in fiecare an,de atunci,orcii au câștigat cate 800 km pătrați pe zi.Cititi istorie haimanale.

 24. @mircea, pe voi va plătesc rusnacii sa debitați minciuni gogonate pe forum.Sangele de pe creițarii pe care-i primiti sa va trezească conștiințele criminale.

 25. ‘Războiul modern …’ pe bază de … ‘donații’, să nu ne întrebăm cum se va face reconstrucția a ceea ce va însemna Ucraina!

 26. Un cal cu fluieritza in cour sa nu le trimitem?
  Am unul cumparat de la balci. 😁😁😁😁😁😁😁😁

 27. @ Leantza Popii , e Armindeni . Casca ochii….E soare , e frumos , tu tot in ceatza ? Esti cumva stafia lui Petliura sau a lui Bandera ?

 28. Expansiunea NATO la granitele Rusiei este cauza Razboiului…SUA si – a bagat ArmateAmericane pans ls Harkov, la 40 km de granita Rusiei….Rusia se apara, preintampina Invazia NATO in Ucraina…Rusofobii sunt prostia totala sau boala mintala…Sunt si derbedei, injura ca porcii, scuipa si cotcodacesc…Bre, prostane, nimeni nu primeste ruble sau copeici…toti rusufobii primesc Ratia de Parizer cu Soia de la NATO, de frica pierderii Ratiei cica…sa ne mobilizam la Razboi contra Rusiei!!!….Cine sa va mobilizati, voi nazistii???…Voi o sa intrati cu Trupe in Ucraina contra Rusiei, fiindca voi nu sunteti in stare sa va procurati singuri Parizeru cu Soia…

 29. Război în care mișcările de trupe și armament sunt anunțate cu surle și trâmbițe dinainte, nu a mai existat niciodată în istoria omenirii. Asta ne face să ne întrebăm dacă învingătorii și învinșii mai au aceleași înțelesuri din dex sau sunt stabiliți dinainte pe baza unor înțelegeri ferite de ochii, urechile și mințile adevăraților pierzători ce astfel nu știu și nu înțeleg ce li se întâmplă?

 30. Cică… dacă nu le vom da repede niște miliarde de dolari la americani pe fiare ruginite din anii 90 atunci o să vină rușii peste noi, cu Putân în frunte…vine Putân ! Fugiți. Aaa, nu fugiți , scuze… îi avem pe americani să ne apere, norocul nostru…fiuuuu . Hai să le dăm repede niște miliarde lor americanilor și câteva zeci, sute de milioane și securiștilor de aici de la noi care ne apără și ei. Slava RoColonia ocupată !

 31. Cucutean, baiatule, ai citit din istorie, doar ce ti-a placut. Care tari au cucerit jefuit cel mai mult pe planeta Terra: no1 United Kingdom, no2 Franta, no3 Spania, no4 Portugalia, no5, la egalitate sau pe aproape, Olanda, Belgia, Germania, Italia. Dupa sl doilea razboi mondial singura putere neocoloniala a fost si este USA, asta nu te cucereste, dar orin multitudinea parghiilor finaciar economice si militare, te mulge de tot. Un exemplu, autostrada Transilvania, platita integral si realizati doar 60 de km

 32. Cutean Georgica, de unde știi dumneata că rușii nu se vor opri? Parcă ne spuneau toți că rușii îs vai de mama lor pe front, nici Ucraina nu o pot cuceri după doi ani. Acum pot cuceri o Europă? Decideți-vă… sunteți penibili cu teatrul ăsta ieftin ce prinde doar la cei ce s-au învățat să preia narativele presei fără a gândi.

 33. Cutean Georgica ai făcut istoria cu femeia de serviciu. Să-i mulțumești lui Lucan că te-a învățat istorie în câteva cuvinte mai mult decât ai reușit în 4 ani de liceu. Sau te-ai oprit la clasa I?

 34. @Lucan,ai ochi de cal!Vezi unilateral,monstruos,nerealist,chiar suprarealist, maladiv, fără nuanțe.Lumea e mai complicată decât poți tu aprehenda.De, mațul e mai aproape și mai greu de ignorat decât creierul tau.Imi pare rău de dumneata.

 35. Cineva caută cu orice preț să mă compromită,furând identitatea.Postarea de la 7:30 nu-mi aparține.Cred că la ora aia dormeam.Sa fie sănătos potloglarul prorus dus cu sorcova.

 36. Popotarul Talv( instrument de scos tuica din butoi) i-a promis americanului ca Romania este gata sa transfere o baterie Patriot Ukraniei. Intrebarea este, noi cu ce mai ramanem? Slugile nu numai ca ne baga in razboi cu Rusia, dar ne lasa si fara o minima aparare!!
  PS. Aia care au distrus sistemul de rachete romanesc, existent in 1990, sa raspunda sau sa spuna cine a „ordonat” distrugerea/instrainarea acestui sistem..

 37. Tu nu intelegi ca de platit platim cu totii ca fraierii? Romania plateste americanilor multe miliarde de euro pe niste arme care se duc direct in Ucraina pentru a sustine razboiul de agresiune impotriva Rusiei pus la cale de americani cu scopul de a slabi atat Rusia cat si Europa. Iar in aceasta actiune antieuropeana sunt prinse si alte lucruri in afara de bani, si anume industria si agricultura, prin fortarea UE la interzicerea importurilor de gaze ieftine din Rusia.

 38. In RO de abia sa inventat mamaliga ,micii si ciorba de burta iar Rusia are rachete hypersonice cu zircon invelite in plasma ,speram ca vor zbura si peste Zbucuresti in curind SLAVA Z ,

 39. Pina acuma ne-au „speriat” (oare ? poate pe prosti !) printr-o mass media tembela si criminala ca „ne ataca rusii”, acum ne cer sa dam mijloacele de „aparare” (hai, sa zicem …) la altii ?! Sictir, golanilor, „in caz de ceva …” cit timp ia unei baterii Patriot sa se intoarca de la Kiev sau Liov inapoi in Romania ?

 40. e cum unii troli consacrati (elenul pop e unul din ei) ii numesc pe altii ”troli”.

 41. De 2 ori am incercat sa postez ceva dar se pare ca cenzorul Cotidianului nu este de acord, desi textul nu contine vulgaritati sau alte lucruri care ar contraveni politicii editoriale.
  Si o veste „buna” pentru mujici si iubitorii acestora: Israelul renunta la 8 baterii Patriot in favoarea sistemelor David Sling.
  Oare unde credeti ca vor ajunge bateriile respective (numarul de lansatoare nu este specificat)?

 42. Incerc sa postez acest text a treia oara. Poate acum e cu noroc (sau cenzorul a luat pauza de masa)
  De la terminarea WWII, intreaga doctrina militara a URSS – statul ala dupa care plange Putin si pe care vrea sa-l reinvie – a fost una ofensiva. Daca SUA nu mentinea prezenta militara in Europa, URSS avea de mult granita la Oceanul Atlantic.
  A-l crede pe Putin ca se va limita la Ucraina ar fi dovada de imensa naivitate ca sa nu spun crasa prostie.
  Putin a negat ca ar fi avut intentia de a ataca Ucraina cu doar cateva zile inainte de invazie, asa ca de ce sa il credem acum?
  Poate ca Rusia nu va ataca imediat o tara NATO neavand puterea militara dar nu acelasi lucru se poate spune despre Moldova.
  @axon: tu ai idei putine si fixe:
  – Parizerul cu soia ( ti-am mai zis noi apreciem Salamul de Sibiu, ala cu soia vi-l dam voua)
  – expansiunea NATO catre Rusia. Aici ati facut-o de oaie pentru ca atacand Ucraina ati convins 2 tari puternic dezvoltate economic sa renunte la statutul de neutralitate si sa adere la NATO aducand 1400 km de granita comuna cu voi. WELL DONE MR.PUTIN!!
  Cat despre cu cine vrea o tara suverana sa se alieze este treaba interna a acelei tari.
  Nu NATO ne-a cerut noua sa aderam ci noi ne-am rugat de ei sa ne accepte.
  Si nu uita ca nu ne-au acceptat din prima.
  – suprematia militara a Rusiei in WW2. Germania a fost infranta in Rusia de 2 lucruri: iarna rusa si ajutorul militar american care v-a permis sa va repliati si sa relocati industria militara in Siberia aceasta ultima parte fiind recunoscuta de Stalin. Cantitativ “superior” nu ati avut decat armament slab calitativ si mujicii matrafoxati manati din urma de comisarii NKVD
  Si in atentia celorlalti troli rusi care pretind ca Rusia este o tara pasnica si iubitoare de pace si intelegere cu vecinii: URSS a fost singura tara care la finalul WW2 a asimiliat noi teritorii: vestul Ucrainei,Basarabia, tinutul Herta, Kalinigradul, insulele Kurile.

 43. @Afganistanu/Sa-ti dea Sfanta Cruce a lui Iisus Christos ca tot ce bagi in gura sa aiba gust si miros de Kakat. Urarea e valabila si pentru cenzorul de serviciu care ti-a afisat postarea. Amin, Amin, Amin, Amin. Ps. Sa i se usuce vrejul sau scoica celui, celei care nu-mi afiseaza postarea asta. Amin.

 44. Axoane, ce ai frate?!
  Visezi nazisti peste tot, vezi sa nu faci pipi in pat.
  Nu inseamna ca a fi antisovietc= nazist!
  URSS a fost un cancer care se cerea el insusi extirpat prin absurditatea, agresivitatea si violenta sa.
  Daca Axa in 1941 poate fi considerata o banda avand Germania drept lider incontestabil, atunci URSS era o alta banda din care rusii erau doar 45% din totalul populatiei URSS.
  Pentru informarea ta:
  In 1991, URSS avea 293000000 locuitori
  Azi, F Rusa are cam 145000000 locuitori.
  Diferenta este facuta de nerusi.
  Deci sa nu glorificam doar Rusia pentru succesele URSS in orice domeniu, ele au existat oricum, dar nu au fost doar opera rusilor, ci a intrgii gasti numite
  urss.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.