Băsescu a făcut public numele urmaşului preferat. Este George Maior (I)

Eu l-aş susţine pe George Maior la preşedinţia României având în vedere că ar aduce echilibrul de care avem nevoie şi ar avea forţa să calmeze şi PSD şi PNL. Ar fi un bun candidat al USL-ului”. Această declaraţie a fost făcută de Elena Udrea. Pentru iniţiaţi, declaraţia aparţine însă lui Traian Băsescu. Care a anunţat public numele persoanei pe care o preferă să-i urmeze în funcţia de preşedinte al României.
Traian Băsescu a ales
„reţeta” clasică de a face un anunţ în care nu trebuie să apară el în faţă, dar „cine trebuie” urmează să priceapă despre ce este vorba şi ce se pregăteşte. Toată lume ştie deja „reţeta”. Traian Băsescu îşi trimite „vestitorul” numit Elena Udrea, la o televiziune de ştiri – de regulă una cât mai puţin apropiată, pe faţă, de vreuna din taberele politice. Aici aparent dezintersată şi la capitolul „printre altele”, Elena Udrea răspunde la o întrebare banală (dar atent pusă şi dinainte stabilită) şi transmite mesajul lui Traian Băsescu. Avem zeci de astfel de exemple. Să ne aducem aminte de secvenţa cu „bileţelul roz” al lui Tăriceanu – semnalul ofensivei lui Traian Băsescu împotriva premierului liberal din perioada 2005-2008, reproşurile l-a adresa lui Blaga şi PDL, urmate de represali din partea lui Traian Băsescu asupra preşedintelui fostului său partid şi chiar a partidului.

Acum a venit rândul ca „vestitorul” să arunce, repet, la „printre altele”, numele candidatului favorit şi dorit de Traian Băsescu din 2016 la Palatul Cotroceni. Să lăsăm acum „vestitorul” în pace, pentru că nu cred că mai are vreo misiune în acest an şi să vedem de ce îl vrea Traian Băsescu pe George Maior preşedinte. Chestiunea este foarte simplu de explicat.

Traian Băsescu şi-a dat seama că MRU este un „corp străin” care nu poate fi implantat în construcţia politică visată de Traian Băsescu. De altfel şi construcţia politică respectivă, mai mult sau mai puţin „populară” nu face 5% decât în sondajele făcute de prieteni, în realitate nedepăşit 1, maxim 2%. Iar MRU în postura de candidat l-ar depăşi cu 2 sau 3 procente doar pe Kelemen Hunor, care la rândul său se opreşte la un 6% cât scoate de la minoritatea maghiară. Traian Băsescu nu doar că nu-l înghite pe candidatul „oficial” al PDL, Cătălin Predoiu, dar ştie, că şi dacă l-ar sprijinii, acesta nu ar prinde turul II, indiferent dacă USL vine cu un singur sau 2 candidaţi. Soluţia „micului caporal”, alias Emil Boc, este şi ea una categoric pierzătoare.

Cum un candidat cu şanse nu poate fi scos din joben, Traian Băsescu s-a reorientat spre George Maior, un personaj care, deşi provine din PSD, i s-a dovedit loial şi docil. Bine, vă veţi întreba de ce dacă tot nu are construcţie politică, Traian Băsescu vrea să aibă un preşedinte al său. Şi aici explicaţia este simplă. Nu este vorba de a-şi apăra pielea după ce va fi lipsit de imunitatea prezidenţială (care de fapt nu o depăşeşte pe cea parlamentară, deci se limitează doar la actele săvârşite în interesul serviciului, dar Daniel Morar şi alţi procurori au interpretat în stil original Constituţia) ci de a-şi continua cariera politică la vârf, eventual în funcţia de premier după alegerile parlamentare di decembrie 2016, dată până la care poate să-şi încropeze o „oaste de strânsură”.

Numai că, atenţie, aruncându-l în luptă pe George Maior, Băsescu împuşcă mai mulţi iepuri. Finalul declaraţiei Elenei Udrea (adică a lui Traian Băsescu) este clar ca bună ziua. George Maior ar fi soluţia de candidat al USL. Ei da, aici dă Traian Băsescu adevărata lovitură. Aici se va produce de fapt spargerea USL. Nu, oficial, Maior nu va candida sub sigla USL. Va candida ca independent. Sub forma „unica soluţie pentru România” şi va fi susţinut fără discuţie de Traian Băsescu. Cum îl va sprijini PSD (fără aportul social-democraţilor, Maior nu are nicio şansă). Aici sunt mai multe variante: dacă USL se rupe, susţinerea va fi una oficială; dacă USL nu se rupe, dar va funcţiona în stare de avarie, social-democraţii vor fi îndemnaţi să voteze „conform conştiinţei” şi să aleagă între Antonescu şi Maior, iar de conştiinţe se va ocupa fără probleme instituţia condusă de Maior în acest moment şi agenţii de influenţă din PSD. În sfârşit, tot dacă USL nu se rupe şi Antonescu rămâne candidatul oficial al alianţei, atunci se va utiliza metoda „Eba”. Adică, PSD-işti bine instruiţi îl vor vota pe Maior. Numai că nu va fi vorba de „10” cât trebuia să dea fiecare organizaţie PDL în 2009 pentru Eba, ci mult, mult mai multe procente.

Cine riscă, cine câştigă şi cine pierde din toată această afacere, şi alte „noutăţi” peste două zile tot la opinii.

 

Va urma

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.