Băsescu refuză să meargă la Consiliul Discriminării, deşi a fost citat

Preşedintele ţării sfidează cu bună ştiinţă o instituţie a statului. Traian Băsescu a fost citat marţi să se prezinte la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care a declanşat o anchetă după afirmaţiile şefului statului privind familia regală şi eventualii ei urmaşi cu dizabilităţi.

În replică, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, a declarat că sesizările depuse la CNCD au substrat politic şi că Administraţia prezidenţială va trimite Consiliului doar un punct de vedere scris.

„Sunt sesizări cu substrat politic. Ambele organizaţii reprezintă interesele partidelor care se află în spatele lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei pentru Mediafax. Turcan a adăugat că Preşedinţia va trimite un răspuns scris CNCD.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a declanşat o anchetă după ce senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu a sesizat instituţia ca urmare a afirmaţiilor făcute de Traian Băsescu atunci când s-a referit la persoane cu dizabilităţi, în contextul în care vorbea despre monarhie.

De asemenea, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus vinerea trecută o plângere adresată CNCD, în care se sesizează „caracterul discriminatoriu” al declaraţiilor făcute de Băsescu într-o emisiune televizată.

„Invitat la emisiunea «Ultimul Cuvânt» de la B1 TV, difuzată în data de 22 septembrie 2011, preşedintele României a făcut următoarele declaraţii: «80% din români sunt convins că vor să îşi aleagă şeful de stat. Bun, rău, dar ştiu că îl schimbă. Ce te faci cu unul care e pe viaţă şi mai lasă şi moştenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?». (…)În condiţiile în care Constituţia României prevede în art. 16 (1) că «cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări» considerăm abuzivă şi flagrant discriminatorie afirmaţia preşedintelui României care anulează astfel principiile egalităţii de şanse şi egalităţii în faţa legii a tuturor cetăţenilor, indiferent de dizabilităţile acestora”, se arăta într-un comunicat al FACIAS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.