Premierul luxemburghez se opune unei eventuale ieşiri a Greciei din zona euro

Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker s-a pronunţat marţi, în plenul PE reunit la Strasbourg, împotriva unei eventuale abandonări a euro de către Grecia sau alte state care s-ar confrunta cu crize ale datoriilor suverane, informează Agerpres.

Juncker a susţinut că părăsirea zonei euro de statele ce întâmpină probleme nu ar face decât să agraveze situaţia actuală, în condiţiile în care devine evident că europenii nu găsesc un răspuns pe termen scurt la criza financiară şi bugetară.

El a avansat ziua de miercuri sau cea de joi ca posibilă dată a revenirii la Atena a misiunii troicii UE-FMI-BCE, care va elabora la final un raport în urma căruia se va decide oportunitatea furnizării sumei de 8 miliarde de euro pentru Grecia, reprezentând a şasea tranşă din asistenţa financiară internaţională convenită anul trecut.

Experţii UE, ai FMI şi ai BCE şi-au întrerupt la începutul lunii septembrie misiunea la Atena, nemulţumiţi de ritmul lent al măsurilor destinate relansării economiei greceşti.

Pe de altă parte, mai mulţi eurodeputaţi l-au criticat pe preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, acuzat mai mult sau puţin direct că face jocurile Parisului şi ale Berlinului.

Liderul socialiştilor din PE, Martin Schulz, a subliniat că ”Parlamentul ar trebui să discute puţin mai mult despre rolul acestui domn” (Herman Van Rompuy – n.red.), în timp ce liderul grupului Verzilor, Daniel Cohn-Bendit, a apreciat că Van Rompuy este ”marioneta guvernelor din Uniunea Europeană”. ”Niciodată domnul Van Rompuy nu a spus lucruri inteligente de la preluarea mandatului său, la finalul lui 2009”, a afirmat Cohn-Bendit.

La rândul său, liderul liberalilor din PE, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, a pledat pentru crearea unui post de ministru european al finanţelor, care să aibă ca responsabilitate situaţia financiară a zonei euro şi să fie reprezentant al Comisiei Europene. Mai mult, Verhofstadt a propus fuzionarea funcţiilor de preşedinte al Comisiei cu cea de preşedinte al Consiliului European.

În ultimele săptămâni, Parisul şi Berlinul au afirmat de mai multe ori că preşedintele Consiliului European ar trebui să aibă un rol sporit, avansându-se chiar ideea ca el să prezideze reuniunile miniştrilor de finanţe din zona euro (Eurogrup). În prezent, reuniunile Eurogrupului sunt conduse de către Jean-Claude Juncker.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.