Când ar putea fi organizat un referendum pentru intrarea României în zona euro

Premierul Victor Ponta a declarat joi că un referendum pentru intrarea României la zona Euro, care nu este „ideea lui”, ar putea fi organizat eventual în 2017 sau 2018. Ponta a precizat că nu a discutat cu președintele Klaus Iohannis pe tema organizării unui referendum în privința aderării la Zona Euro, dar s-a arătat încântat de idee.

„Nu, cu referendumul nu am apucat să discutăm (…) Cu siguranță, însă, nu se pune problema să avem acum. O să vedem în 2017, 2018, dacă suntem pregătiți pe partea tehnică, și va fi o decizie politică atunci. Mai avem vreo trei ani până atunci”, a declarat Ponta.

Premierul a spus că, în opinia sa, „strict politic”, un referendum privind aderarea României la zona euro „ar fi un lucru foarte bun”, adăugând că un astfel de demers ține de președinte.

„După ce președintele Iohannis va organiza consultări cu Guvernul, cu Parlamentul, cu Banca Națională, cu sindicate, patronate, cu siguranță trebuie să facem un mic grup tehnic care să facă un „to do list”, o chestie foarte clară, ce pași avem de făcut pentru a îndeplini toate condițiile cerute de tratate în a deveni membri ai Zonei Euro. Iar, din punctul meu de vedere, strict politic, cred că ar fi un lucru foarte bun ca, înainte de a intra efectiv, în 2019 ( în Zona Euro — n.r.) să avem și un referendum (…) Referendumul, după cum știți, îl convoacă președintele, dar mie mi se pare o idee bună, pentru că totuși e o schimbare extrem de importantă”, a declarat Victor Ponta.

În opinia lui Ponta, din discuțiile de până acum, s-a fixat, ca obiectiv politic, ca România să-și propună o aderare la Zona Euro în semestrul II al lui 2019.

„Legat, în mod simbolic, evident, și cu momentul în care România va avea președinția Uniunii. Deci, este o decizie și economică, și politică, și simbolică. Avem președinția UE în momentul când ne dorim să intrăm în Euro. Mai departe, însă, restul lucrurilor vor rezulta în urma consultărilor de la Cotroceni”, a mai declarat Victor Ponta.

Marţi, Victor Ponta nu excludea un referendum cu privire la aderarea României la zona Euro. Premierul a arătat că în discuţiile avute săptămâna trecută cu preşedintele Klaus Iohannis, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi cu ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, nu a fost abordată o astfel de variantă.

„În final, dacă se va considera din punct de vedere politic să facem şi un referendum pentru asta…uite, nu m-am gândit în acest moment la asta, dar nu ştiu dacă e o idee rea, e o idee bună”, a spus Ponta marți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.