Candidații, de la un circ politic la altul

Candidatura lui Piedone, zis între ţigani şi Butoiul vesel, pe listele USL a fost anunțată ca o mare victorie. A cui? A moralei? Doamne ferește! A logicii?

Rațiunea pentru care a fost luată o asemenea decizie pare a fi răsărit dintr-o materie cenușie de culoarea piftiei vărsată în farfuria unui bețiv. Piedone, zis și Dovleacul mustăcios (omul nu și-a asumat și această poreclă!), i-a amețit pe toți cu promisiunile sale. A făcut naveta între pesediști, liberali și conservatori și i-a îmbrobodit pe dalmațienii generalului Oprea. Cît este el de tigaie vizionară în materie de politică, mahalagiul din sectorul 4 s-a jucat pe degete cu foamea politică a partidelor. Şi a tremurat grăsimea pe el de spaimă că, în brambureala iscată, el, Cavalerul piețelor, rămîne fără coledzi. Cu o viclenie de inspector în piețe i-a fentat pe mai toți, inclusiv pe useliștii necopți.

Cazul maxim este că Butoiul vesel l-a păcălit pe Gabi-minte mică mai rău decât decât pe un elev de clasa I. A stat la UNPR până şi-a închis dosarul penal pentru obţinerea permisului auto la Piteşti, apoi a spus pa, te sărut pe scoarţa cerebrală! şi s-a predat apoi la USL.

L-a tras după el și pe un alt piețar, unul Florescu, desemnat candidat la Sectorul 6, la fel de într-o ureche și de incoerent ca și Piedone. Așa a rămas pe dinafară un alt personaj cu gură mare și cu gramatică mică. E vorba de unul Rareș Mănescu, portofelul liberalilor, consort de parlamentar european (Ramona Mănescu), dar și înaintaș politic al lui Dragoș Dobrescu, imobiliarist de București, băgat pe sub pielea liberalilor și în multe cîrdășii cu un alt portofel și trăgător de sfori, numit Vlad Moisescu.

De unde rezultă că liberalii, lăsați de Dinu Patriciu (și el un falit glorios și plin de ifose) fără o lețcaie, s-au dat pe mîna unor căcănari de vreme nouă și încearcă să-i recompenseze în politică. Ce să mai zicem de Andrei Chiliman, păpușă și înaintaș de imobiliariști profilați pe Nordul Bucureștilor, trimis să jongleze cu cele mai mari taxe din România! Crîcnește cineva la vedere? Partidul condamnă corupția, dar nu măcăne un sunet la excesele chiaburului de la Sectorul 1.

În aceste zile, politica seamănă cu un tîrg de primăvară. Becali vinde și cumpără prostii în gura mare și se visează primar și campion național. Fantele Prigoană face pe cerebralul, deși gîndește mai mult cu mintea nevestei. Bandiții mandatului pe cale de a se încheia în pragul verii au pus la cale mici mașinării politice cu care să iasă din încurcătură. Adică au scos din pălărie tot felul de alianțe, care de care nu nume mai deșuchiat, ca să sune ademenitor la urechea bietului cetățean, și se pregătesc să pescuiască voturile fraierilor care nu recunosc PDL-ul în noul său ambalaj parfumat. Înlăuntru, pachetul e plin cu turnătorii și cu acoperiții serviciilor secrete sub noua lor denumire politică.

La Hunedoara, Mircia Muntean, un fel de gură mare și goală a Devei, a inventat o alianță care nu există. Scopul este mărunt și străveziu. Ca să pară forțos, deștept şi susținut inclusiv de anglo-americani, Mircia Muntean s-a ascuns sub o altă pălărie. Nu-i decît o înșelătorie politică menită a păcăli naivii în ziua votului din 10 iunie. Alianța din județul Hunedoara nu este decît o mare mișelie a PDL-ului, hotărît să se ascundă sub un alt nume pe care oamenii nu sunt încă pregătiți să-l scuipe.

La tîrg, toată lumea plusează, se prostește, jonglează, păcălește, înșală și se pregătește de alegeri ca de o întrecere pe viață și pe moarte. Cei vechi știu că la 10 iunie se va ține marea bătălie, la sfîrșitul căreia vor fi siliți să iasă pe o ușă din două. Pe cea spre pușcărie sau pe cea spre odaia cu căcălăul de bani.

Visele cetățeanului? Ceva de împlinit pe lumea cealaltă!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.