Ce cred investitorii străini despre creșterea salariului minim în România

Unul dintre cei mai importanți bancheri în România, olandezul Steven van Groningen, consider că evoluţia salariului minim în România ar trebui corelată cu productivitatea, nu stabilită prin lege, iar productivitatea depinde de multe aspecte cum ar fi infrastructura, calitatea forţei de muncă, investiţii şi numărul de angajaţi în sectoarele productive.

“Trebuie să ne concentrăm pe creşterea productivităţii. Când creşti productivitatea, înseamnă că produci mai mult şi atunci nu va fi nicio problemă să plăteşti salarii mai mari. Dar oamenii care sunt blocaţi în trafic nu produc nimic. Cei care pierd o zi să îşi schimbe cartea de identitate sau adresa nu produc nimic. (…) Când vorbim de potenţialul României, evident că vorbim de un PIB mult mai mare, dar acesta nu se obţine de la sine. Ai nevoie de investiţii, de tehnologie, infrastructură mai bună, forţă de muncă bine pregătită, mai mulţi angajaţi în sectoare productive. În plus, când privim lucrurile din punct de vedere demografic, acestea nu arată prea bine: natalitate scăzută şi grad înalt de emigrare”, a declarat van Groningen în cadrul unei întâlniri cu presa. Van Groningen conduce subsidiara locală a Raiffeisen Bank și este membru în conducerea Consiliului Investitorilor Străini din România (FIC). El este un bun cunoscător al realităților economice ale României, fiind stabilit în țara noastră de ani buni. Conform acestuia, nu putem creşte mai întâi salariile şi să sperăm că restul va urma. În România, spune el, salariul minim reprezintă 50% din cel mediu, fapt care plasează ţara la extremele mediilor europene. “Cred că ar trebui să se analizeze dacă această situaţie este sustenabilă şi nu creează presiune pe celelalte părţi implicate. O altă întrebare la care trebuie să răspundem este care este impactul salariului minim asupra zonelor rurale, a zonelor defavorizate. Vedem că mulţi români pleacă din ţară şi caută de muncă în străinătate. Are salariul minim vreo legătură cu acesta aspect: da sau nu? Ce impact va avea asupra taxării? Sunt multe întrebări care necesită răspunsuri. Acesta este un alt exemplu care arată că, în România, nu reuşim să derulăm un dialog constructiv între organizaţiile patronale, pe de o parte, şi sindicate de cealaltă parte. (…) Din cauza faptului că nu avem un dialog concret între angajatori şi sindicate pin CES, vedem că ambele părţi merg direct la Guvern cu propunerile lor. Nu acesta este modul în care putem rezolva problemele. Nu aşa se lucrează în democraţie”, a declarat van Groningen. La rândul său, preşedintele FIC, Eric Stab, a menţionat faptul că deciziile privind salariul minim din ultimii ani nu au avut un efect pozitiv asupra economie. “Majorările salariului minim din ultimii ani nu s-au reflectat în creşterea productivităţii, competitivitatea ţării a scăzut şi, în loc să îmbunătăţească situaţia unor oameni, au avut un efect invers şi anume revenirea pe creştere a şomajului”, a explicat acesta, Eric Stab este preşedinte Director General ENGIE Romania şi Preşedinte & CEO GDF SUEZ Energy Eastern Europe.

În opinia sa, politicile cu privire la salariul minim trebuie adoptate cu atenţie, pentru că există riscul ca, în special în sectoare cu salarii scăzute, cum ar fi agricultura, să scadă competitivitatea şi să se piardă locuri de muncă. România are un PIB pe cap de locuitor (în preţuri actuale) de 7.500 euro, poziţionând-o mult sub media europeană (27.300 euro), precum şi sub alte ţări de referinţă, cu excepţia Bulgariei. Cu toate acestea, se poate observa o creştere a acestui indicator în ultimii ani, în condiţiile în care PIB-ul pe cap de locuitor a crescut cu o rată medie anuală de 4,5%, de la 6.300 euro în 2010. În aceeaşi perioadă, PIB-ul mediu pe cap de locuitor în UE a arătat o rată anuală de creştere de numai 1,9%. Este important de remarcat că recenta criză financiară a încetinit creşterea PIB-ului în majoritatea ţărilor europene şi deşi România nu a simţit impactul acesteia la fel de puternic ca unele ţări europene, stagnarea a afectat cu certitudine ritmul său de creştere. În afara unor evenimente negative cu consecinţe larg răspândite, ne așteptăm ca PIB-ul României să crească în următorii ani. Conform estimărilor Băncii Mondiale, creşterea reală în PIB-ul României pentru perioada 2016 – 2018 se va situa la o medie anuală de 4%, se arată în ultimul Raportul privind competitivitatea României 2016, realizat de Camera de comerț americană din România. Conform documentului, în timp ce încă trebuie făcute mari progrese în termeni de calificare generală a forţei de muncă, volumul de resurse educaţionale de calitate a crescut în România.

În 2014, aproape 70% din forţa de muncă eligibilă avea studii universitare, ceea ce poziţionează România la media UE. Mai multe eforturi ar trebui însă direcţionate spre creşterea calităţii învăţământului şi alinierea la cererile pieţei de muncă. Această măsură împreună cu mai multe oportunităţi de ocupare a forţei de muncă se aşteaptă să declanşeze o inversare a ”exodului de inteligenţă” de care ţara suferă de la începutul anilor 90. În acest fel se va îmbunătăți în mod direct şi productivitatea în muncă a salariaţilor. În șase ani, salariul minim pe economie în România s-a dublat. A ajuns de la 600 de lei la 1.250 de lei, ceea ce înseamnă, mai exact, o creștere cu 108,3%. Cu toate acestea, salariul minim din România rămâne printre cele mai mici din Europa. Acesta este și motivul pentru care românii preferă să lucreze în străinătate, chiar dacă de cele mai multe ori practică altceva decât meseria pentru care au studiat. Chiar si după majorarea de la 1 mai, România va ramâne în topul ţărilor cu cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană. Cu aproximativ 277 de euro, nivelul acestuia este mai mare doar decât cel din Bulgaria, însă sub cel din fostele state comuniste.Astfel, dacă cei din Marea Britanie au un salariu minim pe lună de 1.394 de dolari, cei din Kenya câștigă aproximativ 57 de dolari pe lună. Diferențele sunt semnificative, iar dacă ai de gând să lucrezi într-o altă țară decât în România, trebuie să analizezi cu atenție piața, pentru a te asigura că, într-adevăr, o să câștigi bine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.