CE loveşte din plin un gigant american şi aplică o amendă record

Cea mai bogată companie din lume, Apple, creatoarea iPhone, a beneficiat de un ”tratament fiscal selectiv” în Irlanda, care i-a conferit un avantaj semnificativ faţă de alte companii, susţine Comisia Europeană. Drept consecinţă, Bruxelles-ul a cerut Irlandei să recupereze de la compania americană, fondată de Steve Jobs, taxe de până la 13 miliarde de euro plus dobânzi, întrucât Apple ar fi beneficiat de avantaje fiscale necuvenite, relatează Bloomberg. În felul acesta Comisia Europeană aplică cea mai mare amendă în urma investigaţiilor din ultimii trei ani referitoare la facilităţile fiscale oferite de unele state europene unor companii americane importante.

Apple şi guvernul irlandez au anunţat anterior că vor contesta decizia Comisiei Europene.

Comisarul European pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a declarat că este ilegal ca statele UE să ofere avantaje fiscale anumitor companii. Ancheta CE a ajuns la concluzia că Irlanda a oferit Apple beneficii ilegale, plătind cu mult mai puţine taxe decât ar fi fost normal. Acest tratament preferenţial a făcut ca firma americană să ajungă să plătească în 2014 doar 0,0005% impozit pe profit, faţă de 1% în 2003.

Investigaţia începută în iunie 2014 de CE a ajuns la concluzia că Irlanda a luat două decizii în favoarea Apple, astfel încât gigantul american a plătit taxe mult mai mici decât ar fi fost normal, începând cu anul 1991. Au fost favorizate două filiale Apple: Apple Sales Internaţional şi Apple Operations Europe, care au plătit impozite ce nu aveau niciun fel de legătură cu realităţile economice.

Un alt gigant american, Microsoft, a fost amendat de către Comisia Europeană pentru nerespectarea legii antitrust. Penalităţile strânse de firma lui Bill Gates au ajuns la 2,16 miliarde de euro.

Pe lângă Apple, şi Google este acuzată în UE de evitarea plăţii taxelor, gigantul internetului fiind investigat în trei cazuri separate. De asemenea, şi Amazon este în colimatorul autorităţilor. Anterior, şi Microsoft şi Intel au luat amenzi mari în UE pentru practici anticoncurenţiale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.