Ce plănuieşte NATO în estul Europei

NATO va trimite forţe armate în baze noi din estul Europei pentru a contracara amenințările Rusiei, a anunțat miercuri secretarul general al Alianței, Anders Fogh Rasmussen, într-un interviu comun pentru The Guardian și alte cinci ziare europene, citat de HotNews.

Rasmussen nu a dezvăluit numele țărilor care vor găzdui numele bazelor, dar informația vine pe fondul cererilor explicite din partea României, Poloniei și țărilor baltice ca NATO să-și mute efectivele din Vestul Europei în Est, acolo unde amenințarea Rusiei a devenit explicită în urma crizei din Ucraina.

„Trebuie să vedem realitatea: Rusia nu mai consideră NATO un partener”, a spus Rasmussen, care a declarat ca la Summitul crucial al NATO de la Cardiff (4-5 septembrie) va fi făcut anunțul oficial al Alianței privind noile baze. Potrivit unor surse citate de The Guardian, în anuntul oficial nu va fi menționat termenul „baze permanente”, pentru a acomoda opoziția unor țări ca Franța, Italia și Spania, care nu sunt de acord cu iritarea Rusiei.

Întrebat dacă vorbim de trimiteri permanente de trupe sub „steagul” NATO în Europa de Est, Rasmussen a confirmat. „Pe scurt răspunsul este DA. Pentru a nu exista neînțelegeri folosim însă fraza <atât timp cât este necesar>. Aliații noştri din est vor fi multumiți când vor vedea ce conține planul de acțiune pe care îl pregătim”, a declarat oficialul NATO

Cel mai probabil oraşul polonez Szczecin va fi centrul noilor activităţi, spun surse apropiate discuţiilor, iar mişcările ar putea începe „în câteva ore”, a precizat secretarul general al NATO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.