Ce se ascunde în spatele acestei democraţii cu un singur candidat din PSD?

Dacă duminică se duce la votul intern din PSD doar Liviu Dragnea, fiind singurul candidat, va cîştiga alegerile şi va fi un preşedinte legitim. Şi atunci, dacă liderii PSD sînt sănătoşi la cap, de ce cheamă 500.000 de oameni la această mascaradă care, orice s-ar spune, înseamnă doar o risipă de bani pentru a hrăni orgoliul lui Dragnea?


L-am văzut pe Dragnea cum se preface că are emoţii, că oamenii ar putea vota împotriva lui, cum mimează democraţia, deşi înlăturarea contracandidaţilor săi demască tocmai un fel de autoritarism specific comportamentului dictatorial. Cu excepţia sociologului Marius Pieleanu, care vede în acest spectacol grotesc „semnul democraţiei”, „verificarea puterii candidatului” şi alte bazaconii, oricine vede că aceste alegeri cu un singur candidat sînt o adevărată bombă plasată în curtea PSD, una al cărei efect va fi distrugerea acestui partid, dar şi legitimarea unui venetic (el vine din PD) ca şef suprem!


Stau şi mă gîndesc dacă toate aceste desfăşurări ale evenimentelor nu arată altceva, o strategie colosală, pusă la cale de forţe invizibile, pe care toţi le-am ignorat atîta vreme, pînă cînd efectele încep să devoaleze un plan care părea imposibil. E vorba de pregătirea unui moment foarte sofisticat, prin care se încearcă revenirea la Putere a celor care au condus ţara în ultimii 10 ani, prin ceea ce se numeşte „regimul Băsescu”!


Înainte de a vă grăbi să ne înjuraţi, vă propun o simplă trecere în revistă a unor evenimente recente care ar trebui să ne pună serios pe gînduri:


– PNL a înglobat PDL, iar liderii acestuia par a conduce partidul istoric, în prim-planul vieţii publice fiind impuşi cu prioritate cei care au fost alături de Traian Băsescu în PDL

– Klaus Iohannis, cel refuzat de Traian Băsescu ca Premier, a fost adus peste noapte în PNL şi plasat direct în funcţia de vicepreşedinte

– ruperea USL, fără de care nu s-ar fi putut realiza fuziunea dintre PNL şi PDL

– Crin Antonescu a fost înlăturat din fruntea PNL pentru ca Iohannis să fie propulsat la Cotroceni

– Klaus Iohannis l-a numit în fruntea SIE pe omul lui Băsescu, acel MRU pe care fostul preşedinte l-a numit Prim-ministru

– Liviu Dragnea, fost lider PD, este acum unicul candidat la preşedinţia PSD

– Traian Băsescu anunţă revenirea în viaţa politică prin „Mişcarea populară”, partid care va face parte din PPE, acolo unde acum se află şi noul PNL.


Oricît am fi de ignoranţi, nu putem să ne facem că nu observăm şirul acesta interminabil de coincidenţe! Parcă lucrurile au fost aranjate cu mîna, astfel încît, prin calcule post-electorale, să se justifice o viitoare alianţă de guvernare formată de noul PNL cu sprijinul PMP! Însă noul PNL este acum dominat de foştii pedelişti, pentru ca Alina Gorghiu este cel mult echivalenta unui mic dejun frugal.


Sigur, pentru mulţi dintre naivi, şi acest lucru va fi doar încă un simptom al scenaritei, boala care face posibil chiar şi imposibilul. Totuşi, dacă analizăm atent acel şir de coincidenţe de mai sus, s-ar putea să nu mai fim aşa de liniştiţi în perspectiva alegerilor parlamentare de anul viitor.


Numitorul comun al acestor evenimente pe care le-am trecut în revistă este propulsarea în funcţii cheie a foştilor membri PDL, oameni extrem de apropiaţi de Traian Băsescu şi risipiţi prin toate partidele, care se vor prezenta anul viitor la alegeri de pe poziţii de conducere. Iată lista celor care se vor prezenta la alegerile de anul viitor:


Cătălin Predoiu, membru PDL, în calitate de premier desemnat de PNL

Vasile Blaga, preşedinte PDL, în calitate de co-preşedinte al PNL

Gabriel Oprea, fost aliat al PDL în guvernul Boc, în calitate de preşedinte UNPR

Liviu Dragnea, fost lider al PD, în calitate de preşedinte al PSD

Traian Băsescu, fost preşedinte PDL, în calitate de preşedinte al PMP

Monica Macovei, fostă membră PDL, în calitate de preşedintă al M10

– ca supervizor, Mihai Răzvan Ungureanu, fost membru PDL, ca şef al SIE.


Cred că acum zîmbetul multora a îngheţat deja. În aceste condiţii, în orice formulă vreţi, alegerile de la anul nu vor face altceva decît să readucă la conducerea României acea structură politică înfiorătoare, cunoscută sub numele PDL, deşi, practic, ea nu ar mai exista în acest moment! Şi nu oricum, ci chiar cu Traian Băsescu şi Emil Boc în interiorul ei!


Era o epigramă care circula pe vremuri, două dintre versuri fiind acestea: „Camarade, nu fi trist, / Legiunea prosperează prin Partidul Comunist”! Mi-e teamă că la fel este şi cu acest PDL mascat care, deşi a fost desfiinţat, dă semne că există peste tot, în toate celelalte formaţiuni politice!


Pînă la alegeri nu mai este mult, aşa încît nu vom putea să uităm aceste consideraţii, însă îmi este teamă că atunci cînd toate aceste chestiuni de care am vorbit aici vor deveni realitate, prea multe nu vom mai avea de făcut.


P.S. Traian Băsescu, în prima conferinţă de presă ca membru PMP, transmisă integral de B1 TV, a atacat furibund atît declaraţia comună Merkel-Holland, cît şi declaraţia lui Junker, prin care era exprimată intenţia UE de a nu mai permite SUA să dicteze relaţia Europei cu Rusia. Cine vrea să vadă, n-are cum să nu-şi dea seama că, prin astfel de declaraţii, Traian Băsescu vrea să fie legitimat ca unic apărărtor al poziţiei SUA chiar în discordanţă cu cea a UE, ceea ce va fi pe placul americanilor. Drept consecinţă, Băsescu va avea asigurat pentru mult timp de aici înainte sprijinul administraţiei americane, ceea ce-i va asigura un ascendent colosal în perioada următoare faţă de amatorismul celor din grupul lui Iohannis sau Ponta, care au avut grijă să strice relaţia cu UE prin deciziile din criza refugiaţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.