Ce trebuie făcut pentru limitarea efectelor nocive ale alcoolului?

Alexandrion Grup Romania salută ințiativa Guvernului României în ceea ce privește înființarea Consiliului naţional pentru coordonarea politicilor şi acţiunilor de reducere a consumului dăunător de alcool în România, potrivit unui comunicat transmis presei.

Alexandrion Grup România (Distileriile Alexandrion) a luat act de recenta propunere inițiată de Guvernul României ce vizează înființarea Consiliului naţional pentru coordonarea politicilor şi acţiunilor de reducere a consumului dăunător de alcool în România. Inițiativa guvernului este una salutară, țintind elaborarea și implementarea unei strategii adecvate politicilor şi acţiunilor naţionale de reducere a consumului dăunător de alcool, apreciază compania în comunicatul citat. Elaborarea unui plan de acţiuni coordonate şi eficiente, pe termen mediu si lung, în vederea implementării strategiei respective de către autorităţile cu atribuţii în domeniu într-un front comun cu actorii principali din piața băuturilor alcoolice, nu poate fi decît benefică și oportună, potrivit companiei.

„Considerăm că înființarea Consiliului poate avea un rol esențial în modernizarea și reformarea industriei băuturilor alcoolice din România concretizat prin implementarea şi aplicarea cu succes a unui set de măsuri menite a defini un noucadru de reglementare şi a institui mecanisme de control eficient al statului cu ajutorul cărora să fie eliminate acele situații în care băuturile alcoolice, printr-o tactică speculativă oneroasă și dăunătoare sub toate aspectele, să pătrundă pe piață fără nici un control, cu efecte dăunătoare grave asupra sănătății consumatorilor, promovate doar de un preț foarte redus, derizoriu ce ascunde, în realitate, contrafaceri, falsificări și produse de contarabandă”, se arată în comunicatul companiei.

Având în vedere că printre atribuțiile Consiliului, așa cum apar ele potrivit informațiile publice apărute recent, se numără şi coordonarea unei strategii naționale privind reducerea efectelor consumului dăunator de alcool, Distileriile Alexandrion propun ca odată cu înființarea acestui organism să fie luate în considerație şi supuse dezbaterii publice o serie de măsuri benefice pe piața băuturilor alcoolice precum: (a) reformarea integrală a sistemului de accizare a băuturilor alcoolice in România de o manieră transparentă şi echitabilă, în care baza de taxare să fie reprezentată de tăria în grade alcoolice a fiecarei băuturi, accizarea țintind astfel toate băuturile ce conțin alcool şi eliminând indirect vânzările de băuturi in vrac (a se vedea reforma Statului Suedez din 2002 în ceea ce priveşte reglementarea accizării băuturilor alcoolice), (b) restricționarea vânzarii alcoolului sanitar la unitățile farmaceutice astfel încât acesta să nu ajungă cu atâta uşurință băutura de consum, (c) instituirea unui cadru supravegheat în ceea ce priveşte comercializarea cazanelor destinate producției aşa zis “casnice” astfel încât să poată fi aplicat ulterior un mai riguros control al producției, (d) crearea unor programe de educație a tinerilor în scopul reducerii consumului de băuturi alcoolice cu o calitate indoielnică, tintind un consum mai redus concentrat pe produse de calitate şi (e) instituirea unor metode mai riguroase de control al consumului de băuturi alcoolice de către tinerii sub 18 ani.

Compania apreciază că recenta propunere înaintată de Guvernul României ar putea astfel să înglobeze într-o politică națională întinsă pe o durată medie şi mare țintele ce vizează monitorizarea mai eficientă a acelor tendințe de extindere a consumului de băuturi alcoolice dăunătoare sănătății, inițiativă răspunzând astfel preocupărilor de aceeaşi natură din alte țări europene (precum Marea Britanie – Strategia Guvernului în domeniul alcoolului – 2012; strategia UE din 2006 menită reducerii efectelor negative ale alcoolului; programul național pentru controlul alcoolului pe anii 2012-2020, în Republica Moldova).

Despre Distileriile Alexandrion

În cei 20 ani de prezenţă pe piaţa locală, Distileriile Alexandrion au creat unele dintre cele mai puternice brand-uri din România, binecunoscute atât pe plan intern cât şi internaţional pentru calitatea și rafinamentul lor. Portofoliul de produse al Distileriilor Alexandrion cuprinde toate categoriile de băuturi spirtoase cerute pe piață, inclusiv băuturi tradiţionale româneşti. Dintre produsele de mare notorietate realizate de Distileriile Alexandrion, se detașează Alexandrion 5* şi 7*, Vodka Alexander şi Vodka Kreskova, faimosul Vinars Brâncoveanu XO,VSOP si VS, afinata si vişinata Saber dar şi alte produse care au asigurat companiei poziția de lider pe piața de băuturi spirtoase şi tradiţionale din România, conform studiilor recent întocmite de Ziarul Financiar.

Distileriile Alexandrion au încheiat anul 2013 cu o cifră de afaceri neta de 101.453.326 RON şi au în România un număr de aproximativ 200 de angajaţi.

Distileriile Alexandrion si Fundația Alexandrion au fost implicate în mod activ de-a lungul anilor în proiecte si campanii educative pentru tineri, promovând întotdeauna consumul responsabil.

Proiectul guvernului României, pornind de la propria experiență și expertiză în domeniul protecției consumatorilor și contracarării efectelor nocive ale intervenției pe piața băuturilor alcoolice a unor actori ce desfășoară activități de producție și comercializare de produse nocive și neconforme calitativ, este apreciată de Distileriile Alexandrion ca un cadru adecvat pentru dezvoltarea și perfecționarea propriilor inițiative și proiecte ce integrează, ca pivot esențial, respectul acordat publicului și permananta luptă pentru calitatea produselor solicitate de piață, conchide compania în comunicatul semnat de Nawaf Salameh, presedinte – CEO Alexandrion Grup Romania.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.