Cercetare și acțiune artistică

„Practici ale cercetării, forme ale acțiunii artistice“ este subiectul întâlnirii care aduce 7 teoreticieni, profesori și artiști la Salonul de proiecte (Tipografia Universul, Corpul B, etaj 1, Ion Brezoianu 23-25) azi, de la ora 18.00. Protagoniștii dezbaterii sunt Ionuț Cioană, Larisa Crunțeanu, Ruxandra Demetrescu, Maria Drăghici, Cătălin Gheorghe, Iosif Király și Ștefan Ungureanu. „Într-un context al contestării posibilității de a se accepta, în cadre instituționale mai largi, legitimitatea noțiunii de «cercetare artistică», un grup de profesori, teoreticieni şi artişti angajați în studii doctorale se întâlnesc pentru a susține argumentativ, exemplificativ şi proiectiv realitatea identificării şi justificării operaționale a unui aparat tematic, a unui cadru de management, a unui limbaj special şi a existenței unor produse ale acestui gen de cercetare“, anunță organizatorii evenimentului.

Evenimentul, realizat în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte București, pune față în față ariile foarte diferite cu care arta interferează, de la teorie la învățământ și practici creative: „Pornind de la exemple concrete, de la studii de caz în care este implicat procesul creativ al cercetării artistice, se va aduce în discuție distincția dintre paradigma pozitivistă, specifică epistemologiei aplicate în studiul ştiinţelor «tari», şi paradigma constructivistă, asociată cercetării artistice. Totodată, se va chestiona statutul cercetării din perspectiva instrumentalizării sale educaționale în cadrul doctoratului academic, din perspectiva opoziționalizării sale politice față de industriile creative, ori din perspectiva comunicării sale estetice ca produs artistic. Pe parcursul discuției se vor negocia consensual ori se vor disputa antagonic chestiuni de structură a experienței cercetării, precum identificările tematicii (ale obiectului cercetării), modalitățile de recurs la «inventarea» metodei (transversalități, intersecționalități), explorările cunoașterii tehnice și practice prin experimentare, reflecțiile interpretative, contextualizările prezentării rezultatelor cercetării și eventualitatea generării unor «noi» forme ori câmpuri ale cunoașterii“.

Salonul de proiecte este un program curatorial inițiat în anul 2011 de Magda Radu și Alexandra Croitoru. Acest program își propune realizarea unor expoziții, prezentări și dezbateri care se concentrează predominant asupra artei contemporane din România, punând producțiile tinerilor artiști într-un context local și internațional mai larg. Între 2011 și 2015, Salonul de proiecte a activat în cadrul MNAC Anexa, cu sprijinul Muzeului Național de Artă Contemporană din București. Începând cu toamna anului 2015, programul funcționează exclusiv prin intermediul Asociației Salonul de proiecte. Masa rotundă este organizată de Asociația Salonul de proiecte și face parte din proiectul „Producția artistică: proces și cercetare“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.