Ceremonia de decernare a Titlurilor Onorifice Amicus Romaniae

Institutul Cultural Român de la Lisabona continuă tradiţia acordării titlurilor onorifice „Amicus Romaniae” şi în 2015, prin organizarea ceremoniei de decernare a acestora în data de 16 aprilie, la ora 19.00. Festivitatea are loc în noul sediu al ICR Lisabona din Rua do Barão no. 10 din cartierul lisabonez Alfama.

Titlul onorific „Amicus Romaniae” a fost instituit în 2009, ca semn al recunoştinţei şi aprecierii ICR Lisabona faţă de personalităţi din mediul cultural şi instituţional, susţinători ai activităţii institutului în diseminarea valorilor culturii române în spaţiul portughez. Evenimentul va debuta cu atribuirea titlurilor de către E.S. Dl. Vasile Popovici, Ambasadorul României în Portugalia, şi de către Dl. Daniel Nicolescu, Directorul ICR Lisabona. Vor urma vernisajul expoziţiei Orbire a cunoscutului pictor Gili Mocanu, exponent al noii generaţii a artelor plastice româneşti, şi un recital de canto în interpretarea apreciaţilor artişti portughezi Alexandra Bernardo (soprană) şi Bernardo Marques (pian), sub direcţia artistică a marii soprane de origine română Elena Dumitrescu-Nentwig.

Soprana Alexandra Bernardo

Premiaţii din acest an sunt:

Maria da Conceição Amaral, Preşedinte FRESS, Director al Muzeului Artelor Decorative Portugheze

Esperança Maria da Cruz Marreiros Cardeira, cercetător principal la Centrul de Lingvistică al Universității din Lisabona, profesor auxiliar la Facultatea de Litere a Universităţii din Lisabona

António Manuel Gonçalves de Carvalho, Director al Muzeului Naţional de Arheologie din Lisabona

António Augusto Cunha Barros, regizor, Director artistic Teatro da Cerca de São Bernardo, Coimbra

Teresa da Paz Sanches de Miranda Mourão, Şef de divizie la Departamentul Muzeelor, Conservării şi Acreditării din cadrul Direcţiei Generale a Patrimoniului Cultural

Cristina Alexandra Pacheco, Director Afaceri Culturale Primăria Cascais

Alexandre Manuel Nobre da Silva Pais, istoric de artă, conservator la Museu Nacional do Azulejo

Margarida de Magalhães Ramalho, istoric

Pedro Jorge Ventura Rodrigues, producător al Teatro da Cerca de São Bernardo, Coimbra

Repertoriul propus de Alexandra Bernardo şi Bernardo Marques va fi următorul:

La Mer est plus Belle şi O! J’ai froid d’un froid de Glace de Carmen Petra-Basacopol

Du Confict en Douleur şi Le Galop de George Enescu

Martern aller Arten (Die Entführnung aus dem serai) de Wolfgang Amadeus Mozart

Nun eilt herbei (Die lustigen weiber von Windsor) de Carl Otto Nicolai

È strano… Ah! Fors’e lui… Sempre Libera (La Traviata), de Giuseppe Verdi

Geometriile lui Gili Mocanu la Lisabona

Alexandra Bernardo, soprană, este absolventă a conservatorului Escola de Musica Nossa Senhora do Cabo, Lisabona (2012) la clasa Joanei Levy. A participat la atelierele lui Jill Feldman, Nico Castel, João Lourenço, Pierre Mak şi João Paulo Santos. Din 2013 este eleva sopranei de origine română Elena Dumitrescu-Nentwig. Sub îndrumarea sa a câştigat Premiul întâi şi Premiul Publicului la Concursul Naţional de Canto Liric al Fundaţiei Rotary din Portugalia (2014). Tot în 2014 a participat la Concursul Internaţional de Canto „George Enescu” de la Paris, unde a ajuns până în finală. În 2015, a susţinut un recital de canto la Maison du Brésil din Paris în organizarea Universităţii Paris Ouest Nanterre La Défense.

Expoziţie Gili Mocanu

Bernardo Marques este un tânăr pianist şi dirijor care a urcat deja treptele consacrării. Absolvent al Conservatorului Escola Superior de Música de Lisboa (2012). Câştigător al celei de-a paisprezecea ediţii (2013) a Concursului Internaţional al oraşului Fundão (pian), a susţinut numeroase concerte pe scene majore din Portugalia, dintre care o menţionam doar pe cea a CCB (Centro Cultural de Belém, cea mai prestigioasă scenă concertistică a Lisabonei, 2014). Participant la masterclass-urile ale lui Artur Pizarro, Constantin Sandu şi Jean-Sébastien Béreau. În prezent urmează un Master cu Jorge Moyano şi Miguel Henriques. Tot în2014 a acompaniat-o pe Alexandra Bernardo la Concursul Naţional de Canto Liric al Fundaţiei Rotary (unde a fost distins, fără surpriză, cu premiul pentru cel mai bun pianist acompaniator) şi la Concursul Internaţional de Canto „George Enescu” de la Paris.

Gili Mocanu este unul dintre cei mai interesanţi pictori români contemporani. Ermetic, dar seducător, este un artist complet, care a ales să se exprime într-un limbaj contemporan. Originar din Constanţa, vede arta ca instrument al cunoaşterii interioare, iar abordarea sa artistică pare o căutare a metafizicului. Selecţia ICR Lisabona şi a galeriei bucureştene H’art pentru expoziţia din Lisabona se centrează pe latura geometrică a creaţiei pictorului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.