Combustibilii fosili au pierdut lupta cu regenerabilele

Cursa pentru energia regenerabilă trece printr-un punct de cotitură. Lumea de azi caută tot mai mult spaţiu pentru a-şi instala morile de vânt sau panourile solare şi se arată mult mai puţin interesată de cărbune, gaze naturale sau de produsele petroliere. Şi nu există nicio cale de întoarcere, este concluzia summitului anual Bloomberg New Energy Finance de la New York. Schimbarea a avut loc în 2013, atunci când pe Terra capacităţile de producere a energiei din surse regenerabile au sporit cu 143 gigawaţi, în timp ce unităţile care ard combustibilii fosili au adăugat 141 gigawaţi. Diferenţa va creşte de la an la an, astfel încât până în 2030 vor fi instalate de patru ori mai multe capacităţi în eolian, solar, geotermal sau hidro decât în producţia de energie convenţională.

Potrivit unui studiu prezentat la summitul amintit, an de an vor avea loc scăderi de capacităţi instalate în producţia de electricitate din surse convenţionale. În 2013 au fost 141 gigawaţi noi, în 2014 s-au consemnat 110 gigawaţi iar în acest an se estimează 91 gigawaţi, iar scăderea va continua până la 64 gigawaţi noi instalaţi în 2030. Comparativ, energia curată a adăugat 143 gigawaţi în 2013, va mai pune alţi 154 în 2015 şi în 2030 va ajunge la o capacitate nou instalată de 279 gigawaţi.

Preţul energiei eoliene şi solare continuă să se prăbuşească, ajungând să fie pe picior de egalitate sau chiar mai scăzut în unele părţi ale lumii decât curentul produs din cărbune sau gaze. Energia solară, care reprezintă astăzi mai puţin de 1% din producţia mondială de electricitate, poate să devină sursa principală în 2015, conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

Întrebarea care se pune nu mai este dacă lumea va trece la energia curată, ci cât timp va dura. Bloomberg New Energy Finance estimează că anual este nevoie de investiţii de miliarde de dolari în energia curată pentru a se evita consecinţele grave ale schimbărilor climatice. În 2014 au fost investiţi puţin peste 300 miliarde de dolari, faţă de un necesar de 510 miliarde de dolari. Anul acesta e nevoie de investiţii de 550 de miliarde de dolari, în 2016 de 570 miliarde şi peste doi ani 580 de miliarde, astfel încât în orizontul de timp 2028-2030 omenirea să facă investiţii de aproape 700 miliarde de euro pe an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.