UE cere o și mai mare reducere a consumurilor de energie

Miniştrii Energiei din UE au convenit luni prelungirea, până în martie 2025, a măsurilor de reducere în mod voluntar a consumului de gaze, potrivit unui comunicat trimis presei.

Ţările blocului comunitar au stabilit în 2022 un obiectiv voluntar care prevede reducerea consumului lor de gaze cu cel puţin 15%, comparativ cu media din ultimii cinci ani – una dintre numeroasele măsuri adoptate după ce Rusia a scăzut semnificativ livrările de gaze în Europa, ceea ce a provocat probleme de aprovizionare şi a dus la creşterea record a preţurilor. Rezultatul? 2023 a fost anul cu cel mai mic consum de gaze din ultimul decenii. Și în România, consumul de gaze și de electricitate e la minim istoric, în ciuda faptului că prețul energiei a scăzut la nivelul anului 2020, momentul pandemiei. Preţul gazelor în Europa a scăzut luna trecută aproape de cel mai redus nivel din ultimii trei ani. Iarna blândă a făcut ca ţările UE să aibă depozitele de gaze pline în proporţie de aproximativ 64%, arată datele Gas Infrastructure Europe.
Pur și simplu, industria nu mai consumă, acest lucru însemnând fie că s-a optimizat spre maximum la consumurile energetice, fie că multe fabrici/uzine s-au închis.
Ministrul belgian al Energiei, Tinne van der Straeten, a declarat că „blocul comunitar a realizat progrese semnificative din 2022”, perioada de vârf a crizei energetice. Obiectivul UE privind reducerea consumului de gaze a fost depăşit, cererea s-a redus cu peste 19% în medie la nivelul UE.
„Măsurile de reducere a consumului de gaze se vor realiza în mod voluntar, deoarece situaţia aprovizionării în UE s-a îmbunătăţit semnificativ din 2022”, se arată într-un comunicat al Consiliului UE.
Şi Comisia Europeană a cerut luna trecută statelor membre să menţină politica de reducere a consumului de gaze, dar a atenuat-o, anunţând că va fi complet voluntară, un indiciu al optimismului că s-a încheiat cea mai gravă criză energetică din Europa.
 
În februarie, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să continue să reducă folosirea gazelor cu 15%, comparativ cu consumul mediu din 2017 – 2022. Totuşi, a fost înlăturată obligativitatea, stabilită în 2022, a reducerii cu 15% în cazul unei crize de aprovizionare.
Diplomaţii UE au declarat pentru Reuters că unele ţări consideră că această politică nu mai este necesară, după ce perioada de vârf a crizei energetice din Europa a fost depăşită, iar ţările europene şi-au redus cererea de gaze după invadarea Ucrainei, în februarie 2022.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1071 Articole
Author

11 Comentarii

  1. UE este în criza energetica….industria la pamînt…în faliment…scaderea veniturilor ,cresterea somajului,cresterea importurilor ,iesirea de pe piata mondiala….drum bun si succesuri UE….

  2. Va puteți închipui în ce hoit de minciuni trăiesc ăștia, minciuni construite și transmise de colaboratorii din țările adunate în acest clan? Sunt mult mai mari și periculoase decât înainte de 1989 în timpul comunismului din Romania!

  3. Să se reducă,dar să nu se schimbe nimic!… să trăiești Nene Iancule!…

  4. Sa reduca ei pana cand ajung la consumul romanului de rand si apoi reducem si noi! Votati orice in afara de hoti tradatori psd-pnl-usr-udmr-panarame. De data asta mergeti la vot! Prostia este maxima la Bruxelles! Daca-s prosti, sa moara prosti! Nu si noi! Noi am ramas in viata mii de ani!

  5. Nenorocitii astia de la Bruxelles in loc sa ne inbunatateasca viata si traiul ,ei ne tortureaza si ne chinuie .De multe ori ma intreb daca lighioanele astea de la Bruxelles vor intentionat sa chinuie intreaga Europa prin tot ce fac ei acolo.

  6. Da ? Cand va dadea URSUL gaz,nu mai cereati reducerea consumului de energie,fiindca va duduia locomotiva Europei cu gaz rusesc ieftin,gratie lui Schroder.Acum,nu va mai da mana.Mari MIZERII mai sunteti !

  7. cine sunt astia mah? cine i-a votat? ALOOO! LEGEA VINE DE LA NOI, MAH! NU DE LA VOI! TREZITI-VA BHAI ODATA!

  8. Să ne ceară direct și fără ocolișuri să ne sinucidem pentru a „salva planeta”. Hai, dați-o pe față ce dracu…

  9. Pentru ca au avut rezultate ,,foarte bune”, PPE/Ursula si compania, mai vor odata !

  10. Daca Vreti Economie de Energie veniti in Bucuresti ! Astăzi trebuia sa ne dea drumul la Calfura dupa 3 zile de Caldua Oprita si s-a amânat Caldura pe data de 8 martie 2024 la ora 24 ! Măcar de 9 martie 2024 avem caldura dar nu ne trebuie ca ne incazim la Lumânări !

  11. Lasa ca India, China si Brazilia isi vor creste consumul de gaz, necesar economiilor lor in ascensiune.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.