Chevron renunță la gazele de șist din România

Compania americană Chevron va pleca din România, renunțând la concesiunile de zăcăminte de gaze de șist din țara noastră, anunță Bloomberg și The Wall Street Journal, citând oficiali ai companiei. Chevron a anunțat vineri că renunță la proiectele din România legate de explorarea gazului de șist, scrie The Wall Street Journal. După oprirea proiectelor din Polonia, Ucraina și Lituania, „urmează România unde vom renunța la interesele noastre privind concesiunile” acordate de guvernul local, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru The Wall Street Journal.

UPDATE Compania explică într-un comunicat că renunță la gazul de șist din Bârlad și Dobrogea.

„În 2014, Chevron România a finalizat activitățile de explorare a concesiunii Bârlad, precum și un studiu geofizic 2-D realizat în două dintre cele trei concesiuni din regiunea Dobrogea. Chevron România confirmă intenția de a renunța la planurile sale pentru aceste concesiuni în 2015. Aceasta este o decizie de afaceri luată în urma evaluărilor proiectului din România, care nu poate concura în acest moment într-un mod favorabil cu alte oportunități de investiție din portofoliul global al Chevron. Rezultatele lucrărilor din România vor fi predate ANRM și vor rămâne în custodia statului. Confidențialitatea informațiilor de acest gen este menținută în conformitate cu legislația din România.Chevron nu comentează și nu dezvăluie cifre de business”, se arată într-un comunicat al companiei, transmis la solicitarea Digi24.

Premierul Victor Ponta afirma anul trecut că Chevron nu a găsit gaze de șist în România. Ponta a făcut anunțul în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale. „Oricum s-a amânat, pentru că…se pare că nu avem gaze de şist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred că ne-am bătut pe ceva care exista”, spunea premierul într-o emisiune.

Pe de altă parte, Ponta s-a întâlnit luna aceasta în SUA cu mai multe firme americane, printre care și Chevron.

Recent Chevron a anunțat că se retrage din activitățile de explorare a gazelor de șist din Polonia, iar anul trecut, s-a retras din Lituania și Ucraina.

În România, activitatea Chevron a generat proteste ample și numeroase acțiuni în justiție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.