Chevron şi-a scos avocaţii la bătaie

Frăţie pe faţă.Speriaţi că judecătorii Curţii de Apel Iaşi ar putea da dreptate vasluienilor care nu doresc ca firma Chevron să înceapă explorarea gazelor de şist în comunele lor, firma americană şi-a pus la lucru armata de avocaţi. Vineri, avocaţii Chevron au depus o cerere de intervenţie în favoarea Prefecturii Vaslui, pentru a contracara cererea similară, depusă în favoarea CL Băcani, de către asociaţia “Salvaţi Bucureştiul”. (…)

După ce judecătorii vasluieni au dat dreptate, în mai multe rânduri, prefecturii vasluiene, anulând în instanţă hotărârile consiliilor locale prin care se interziceau, în comunele respective, explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, au început să apară şi cazuri în care consiliile locale, cum ar fi cel din Suletea sau Alexandru Vlahuţă, au câştigat bătăliile în instanţă. Drept urmare, Chevron a început să se implice mult mai mult în procesele care au drept obiect direct sau indirect gazele de şist pe care vor să le exploateze în judeţul Vaslui. Astfel, vineri, la Curtea de Apel Iaşi, ar fi trebuit să se judece apelul formulat de CL Băcani împotriva deciziei magistraţilor de la Tribunalul Vaslui, care au dat câştig de cauză Prefecturii în procesul intentat pentru anularea hotărârii de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice pe teritoriul comunei Băcani. Este primul caz, din cele 12 câştigate de prefectură, unde consilierii locali dintr-o comună ai cărei locuitori doresc să trăiască într-un mediu curat, neafectat de noxele produse de exploatările Chevron, au făcut apel la decizia judecătorilor vasluieni. Dat fiind că CL Băcani are alături ca şi solicitant al apelului şi Asociaţia “Salvaţi Bucureştiul”, şi probabil temându-se că instanţa ieşeană, mai puţin supusă presiunilor politice, ar putea da câştig de cauză contestatarilor, Chevron România Exploration & Production SRL şi-a pus la lucru armata de avocaţi. Astfel, Chevron a depus, la rândul ei, o cerere de intervenţie în favoarea pârâtului, Prefectura Vaslui, încercând să contracareze argumentele de ordin juridic din dreptul european şi internaţional, dar şi exemple din zonele în care deja exploatarea gazelor de şist se face deja de facto aduse de asociaţia “Salvaţi Bucureştiul”. Întrebarea este dacă judecătorii ieşeni vor accepta cererea de intervenţie Chevron, şi ce argumente ar putea aduce în favoarea prefecturii, care, contrar opiniei publice şi interpretând după bunul plac legile în vigoare, a dat, pe bandă rulantă, avize de nelegalitate hotărârilor de CL emise de mai multe comune vasluiene care denotă voinţa locuitorilor de a se exprima împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice.

Rezistenţa s-a mutat în instanţă!

Bătălia împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist în judeţul Vaslui s-a mutat în instanţă, pe rolul Tribunalului Vaslui existând mai multe dosare care au legătură cu intenţia Chevron de a explora, şi, ulterior, exploata, zăcămintele de gaze de şist în zonă. Două dintre dosare le au ca reclamanţi pe membrii GISC Bârlad, şi au drept obiect anularea, respectiv suspendarea executării autorizaţiei de mediu acordate de APM Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în perimetrul Silistea, comuna Pungeşti. În ambele dosare, aflate la complete de judecată diferite, la termenul din data de 10 februarie, avocaţii GISC au primit ajutor de la o cunoscută asociaţie ecologică, “Salvaţi Bucureştiul”, care a depus cereri de intervenţie în interesul reclamanţilor, cereri susţinute de nenumărate date care atestă faptul că s-a încălcat procedura de eliberare a autorizaţiilor de mediu. Considerând că decizia judecătorilor ar putea fi influenţată de presiunile politice care se fac nu doar de la Consiliul Judeţean sau Prefectura Vaslui, ci şi de la nivel central, şi dat fiind că, la Tribunalul Vaslui, sunt doar două complete judecătoreşti care judecă astfel de cereri, GISC Bârlad au făcut cerere de strămutare a dosarului privind anularea autorizaţiilor la altă instanţă din ţară. (…)

Consiliile Locale, în luptă cu Chevron

Alte două dosare aflate pe rolul Tribunalului Vaslui, cu termen luni, 24 februarie, sunt cele în care reclamant este Prefectul Judeţului Vaslui, care cere anularea actelor administrative, respectiv hotărârile, adoptate în unanimitate de Consiliile Locale ale comunelor Pungeşti şi Găgeşti, privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice pe teritoriul comunei. În cazul comunei Pungeşti, respectiva hotărâre a fost reiterată, tot în unanimitate, de consilierii locali în şedinţa CL Pungesti din data de 31 octombrie, în urma respingerii de către forul local a cererii prefecturii de anulare, pe considerente de nelegalitate, a HCL 42/2013. La termenul anterior, datorită cererii de intervenţie a Asociaţiei “Salvaţi Bucureştiul”, care a adus argumente consistente asupra competenţei comunităţii de a se opune pericolelor cu privire la impactul asupra mediului datorat explorării şi exploatării gazelor de şist prin metode încă considerate a fi neconvenţionale, instanţa a amânat dosarul, pentru a se pronunţa cu privire la această intervenţie. Unul dintre argumentele juridice aduse de asociaţie este că populaţia, prin consilierii locali, se opune metodei de explorare în sine, efectele fracturării hidraulice a stratelor ce conţin gaze de şist fiind prea puţin cunoscute, aducând chiar argumente cu privire la efectele distructive ale acestei metode periculoase ce urmează a fi implementată de americani în judeţul Vaslui. În cazul dosarului în care prefectul cere anularea hotărârii Consiliului Local Găgeşti, comună vizată, la rândul ei, de Chevron, pentru a începe explorarea în vederea exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, acesta este primul termen de judecată. Dat fiind intenţia asociaţiei “Salvaţi Bucureştiul” de a depune cerere de intervenţie în favoarea pârâtului, CL Găgeţti, în mod sigur instanţa va proceda ca în dosarul similar care vizează cererea prefecturii de anulare a actului emis de autorităţile locale din Pungeşti, respectiv va da un nou termen de judecată pentru studierea legalităţii cererii asociaţiei.

Lupta se mută în justiţie

În ciuda tuturor manifestaţiilor, protestelor, mitingurilor sau acţiunilor care denotă hotărârea locuitorilor de a interzice explorarea şi exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturării hidraulice pe teritoriul comunei Pungeşti, prefectura nu a dat viza de legalitate HCL 42/2013 luată pe 17 octombrie, şi prin care se interziceau explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice sau alte metode în zonă, hotărâre promovată de un grup de consilieri ai opoziţiei, dar adoptată în unanimitate de toţi consilierii locali, cerând anularea acestei hotărâri. Pentru a putea anula hotărârea, luată în unanimitate de consilierii locali după consultarea cetăţenilor comunei, prefectura a trebuit să apleze la instanţă pentru anularea unei decizii, de altfel perfect legală, respectiv a HCL 42/2013, de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei.

Vremea Nouă (vrn.ro)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.