Constructorul de TAB-uri românești vorbește rusește

Compania care va construi TAB-uri pentru Armata Română în baza unui contract atribuit direct are palmares în afaceri cu rușii. Rheinmetall este un mare concern german și a zecea companie europeană în domeniul apărării după cifra de afaceri.

Sediul central al Rheinmetall este în Dusseldorf, dar are facilități de producție în 18 alte state. „În România, compania germană urmează să construiască, în asociere cu o firmă românească, transportoare blindate 8×8”, așa cum a declarat premierul Dacian Cioloș, în urmă cu câteva zile. Producția TAB-ului româno-german va fi realizată la Moreni, unde s-a mai încercat producerea unor transportoare de concepție românească, în ultimii ani. Transportoarele produse aici vor fi achiziționate de MApN prin încredințare directă.

1.500 de TAB-uri noi

Conform planului guvernamental, noile TAB-uri vor înlocui vehiculele din România, care sunt o variantă românească a modelului sovietic BTR-70. Valoarea achiziției planificate nu a fost dezvăluită, dar Armata României intenționează să înlocuiască circa 1.500 de astfel de vehicule în anii următori, scrie defensenews.com.

Pe lângă acuzațiile de corupție din Grecia, Rheinmetall a fost acuzată de americani că ar fi contribuit decisiv la pregătirea Rusiei pentru „un război mondial”. Concernul german a semnat cu Rusia în 2011 un parteneriat pentru construirea unui centru special de antrenament pentru trupele speciale și GRU, în valoare de 140 milioane de dolari. Noua unitate a fost ridicată la Mulino, în apropierea orașului Nijni Novogorod, și este proiectată pentru instruirea completă a 30 de mii de soldați anual prin simularea unor situații tactice de luptă.

„Este regretabil faptul că firmele germane au sprijinit și au pregătit militar Rusia chiar și în timpul atacurilor directe împotriva Ucrainei.“ The Daily Beast

Agenția Stratfor spunea încă de atunci că acest contract nu era decât o confirmare a bunelor relații ruso-germane, care ar fi trebuit să fie un motiv de îngrijorare pentru aliații NATO, în special cei din Europa Centrală și statele baltice. Rezultatul colaborării dintre Rheinmetall și armata rusă s-a văzut imediat. În 2014, la finele lunii februarie, micii omuleți verzi au invadat Crimeea.

Lumea a fost șocată atunci când forțele rusești de operații speciale au intrat în peninsula ucraineană și aveau o tehnologie avansată, iar operațiunile erau drastic îmbunătățite. Operațiunea GRU Spetsnaz a fost atât de securizată, încât nici măcar serviciile secrete ale SUA nu i-au văzut venind pe micii omuleți verzi. În 2014, thedailybeast.com cita membri ai Guvernului și Congresului american, care se întrebau deschis cât de mult ajutor a avut în domeniul militar de la Occident, iar cazul Rheinmetall era cel mai important dintre cele luate în discuție.

Rheinmetall nu a construit până la final baza de la Mulino, deoarece, după Crimeea, Guvernul german a interzis companiei să mai colaboreze cu Rusia. Decizia a venit tardiv, întrucât contractul trebuia finalizat la finele anului 2014 și, la data blocării sale de către Guvernul german, era deja într-o fază foarte avansată. De altfel, oficialii americani cred că Germania a ajutat la instruirea forțelor ruse de ani de zile, cel puțin din 2011. Rheinmetall și-a apărat proiectul din Rusia chiar și după invazia din Crimeea, în ciuda protestului americanilor, care au acuzat compania că ar fi contribuit la antrenarea forțelor speciale care au operat în Ucraina.

Din datele centralizate de Congresul american, rezultă că Rheinmetall a colaborat în Rusia cu Oboronservis, o firmă rusească de stat. Centrul de formare și simulare, ridicat de Rheinmetall și Oboronservis, este copiat după cel al Bundeswehr-ului german și reprezintă „cel mai avansat sistem de acest gen la nivel mondial“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Boeru 40 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.