×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 20 august 2017, 07:03
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Criză de sânge în spitale

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București, Doina Goșa, a făcut un apel luni la locuitorii Capitalei să doneze sânge.

Din cauza caniculei, spune Goșa, numărul donatorilor a fost mai mic, iar stocurile de sânge au scăzut, putând fi asigurate doar urgențele.

"De regulă, vara scade colecta și a venit și canicula pe capul nostru și ne-a scăzut la jumătate (stocul de sânge — n.r), iar în lege scrie că și 30% dacă scade stocul de sânge trebuie să declanșezi codul de urgență (...). Codul de urgență l-am declanșat, toată lumea stă la serviciu să facem campanie să aducem oameni să doneze. (...) Am înțeles că s-ar implica și Primăria Capitalei în promovarea donării de sânge, urmează să avem o întâlnire în cursul zilei de mâine cu reprezentanții Primăriei. (...) De exemplu, săptămâna trecută am avut zile când s-au recoltat 130 de pungi într-o zi, ceea ce este foarte puțin. Abia asigurăm urgențele și nu vreau să aștept să nu mai putem asigura urgențele pentru că văd că se prelungește canicula", a declarat Doina Goșa pentru Agerpres.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București a subliniat că donatorii trebuie să fie sănătoși.

"Facem un apel la oameni să vină să doneze și ceea ce este important este faptul că trebuie să vină la donare oamenii care sunt perfect sănătoși, care nu iau medicamente. Dacă iau medicamente, sigur că nu sunt sănătoși. Dacă au boli cronice, iarăși nu pot să fie donatori, pentru că o boală este incompatibilă cu statutul de donator. Avem nemulțumiri din partea donatorilor că ei vin, stau la rând și, în final, sunt respinși de la donare. Dar selecția e foarte importantă pentru noi și de asta sunt respinși. Au diverse afecțiuni și e normal că medicul îi respinge. Criteriile de eligibilitate ale donatorilor de sânge sunt stipulate prin lege", a spus Doina Goșa.

Cei care donează sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, greutate peste 50 de kg, puls regulat, 60-100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele șase luni o intervenție chirurgicală, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală. De asemenea, donatorii trebuie să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării și să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni cum ar fi: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Rareş ConstantinescuPublicat Luni, 07 august 2017
347
 | 0
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
vv
+1
o problema grava, va fi greu sa gasiti oameni care nu iau medicamente in Ro exista o farmacie pe m/patrat si li s-a cultivat ipocondria la majoritatea
Publicat Luni, 07 august 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017