Cum poate pierde Traian Băsescu preşedinţia din cauza lui Emil Boc

Cotidianul.rovă prezintă o dezvăluire de senzaţie. Traian Băsescu poate pierde funcţia de preşedinte al României din cauza lui Emil Boc şi a unei foste consiliere prezidenţiale.

O ordonanţă de urgenţă pentru salvarea lui Băsescu

Pe 29 septembrie 2009, în urma divergenţelor crescânde dintre cele două partide aflate la guvernare, în cabinetul Boc 1, PDL şi PSD, social-democraţii îşi anunţă decizia de a părăsi Palatul Victoria şi de a trece în Opoziţie alături de PNL, UDMR şi minorităţi.

Profitând de ieşirea de la guvernare a celor din PSD, pe 30 septembrie (cei din PSD se aflau cu demisiile din guvern pe masă) Boc emite OUG nr. 103, care, printre altele, modifica articolul 5, alin. 2 din Legea referendumului. În legea originală, respectivul aliniat, arăta astfel: „Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale”. Ce a modificat Emil Boc? A adăugat în finalul articolului un singur cuvânt: permanente. De ce a făcut Boc modificarea? Pentru a uşura validarea celor două referendumuri convocate pentru 22 noiembrie 2009 de Traian Băsescu. Cuvântul în plus reprezenta un avantaj uriaş pentru Băsescu & Co.

Diferenţa dintre „jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale” şi „jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanenteeste de peste un milion de alegători. În minus.

Astfel, pe legea veche, în calculul pragului de participare intrau toţi cetăţenii români cu drept de vot, indiferent dacă erau din ţară sau străinătate. În varianta nouă ieşeau din calculul pragului de participare cetăţenii români cu drept de vot cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Ce i-a convenit în 2009 nu-i mai convine în 2010 lui Băsescu

Schimbarea operată în Legea referendumului i-a convenit de minune în 2009 lui Traian Băsescu. Acum, modificarea făcută de Emil Boc, şi contrasemnată de Daniela Andreescu (fostă consilieră prezidenţială) la 30 septembrie 2009, secretar general al guvernului, şi de ministrul de atunci al Finanţelor, Gheorghe Pogea, îl dezavantajează pe Traian Băsescu. Pentru că, după reverificarea listelor electorale, s-ar putea ajunge la un număr mult mai mic de alegători pe listele electorale permanente. Număr mai mic care ar putea contribui la realizarea pragului de participare şi implicit la demiterea lui Traian Băsescu.

P.S.

În octombrie 2009, „Cotidianul” a relatat despre schimbarea operată de Emil Boc şi a anticipat că s-ar putea ulterior să-i dăuneze lui Traian Băsescu. În aprilie 2012, când deputaţii PDL au modificat alte articole din Legea referendumului, aceştia au uitat pur şi simplu să remodifice alin. 2 al articolului 5. Sau poate intenţionat n-au făcut-o!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.