Cum sunt obligate persoanele fără venit să dea statului 700 de lei anual

Codul fiscal aprobat în unanimitate de Parlament şi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis prevede obligativitatea plăţii către bugetul de stat a asigurărilor sociale de sănătate inclusiv de către persoanele care nu au venituri.

Un articol introduce o contribuţie obligatorie de 5,5% din salariul minim pe economie aplicabilă inclusiv şomerilor care nu mai primesc indemnizaţie sau acelor persoane care nu sunt angajate, precum cele din mediul rural. Conform legii de azi, persoanele fără venituri sunt nevoite să plătească doar dacă au nevoie de servicii medicale, dacă nu sunt asigurate.

De anul viitor, acestea sunt nevoite să plătească anual în jur de 700 de lei, atât cât reprezintă suma totală strânsă din cele 5,5% lunare, aplicabile
la salariul minim pe economie din 2016, 1.200 de lei pe lună. Măsura are drept scop combaterea fenomenului nedeclarării veniturilor, practicat în special de cei care muncesc la negru.

În aceste condiţii se pune un mare semn de întrebare în cazul în care nu există niciun fel de venit, nici măcar la negru, din varii motive.

Articolul 180 din Codul Fiscal, alineatul 1, prevede că persoanele fizice care nu au venituri au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la care se încadrează în această categorie. Conform articolului 181, ei vor depune o declaraţie în vederea stabilirri obligaţiilor de plată.

Există câteva categorii de persoane exceptate de la plata contribuţiei de sănătate şi anume :

„a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studenţii;
b) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului;
c) soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei
persoane asigurate;
d) persoane persecutate politic , veteranii de război, revoluţionari;
e) persoanele cu handicap;
f) bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii;
g) femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia sau dacă nivelul lunar al acestora este sub valoarea salariului de bază minim brut pe ţară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.