Cumnatul lui Sebastian Ghiță, la DNA Ploiești

Cumnatul deputatului Sebastian Ghiță, Cristian Anastasescu, prin care parlamentarul ar controla firma Asesoft, s-a prezentat miercuri dimineață la DNA Ploiești, el declarând că nu a fost citat, ci a venit de bunăvoie. Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că Anastasescu este audiat în dosarul lui Iulian Herțanu în calitate de martor, Sebastian Ghiță fiind urmărit penal în acest dosar alături de mai multe persoane printre care deputatul Vlad Cosma și președintele suspendat al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma.

UPDATE Anastasescu a declarat la ieşirea de la DNA Ploieşti că sechestrul instituit de procurori pe conturile firmei Asesoft International a pus societatea „pe butuci”.

Tot în cursul zilei de miercuri, la DNA Ploieşti se vor prezenta, în calitate de martori, alte trei persoane, apropiaţi lui Sebastian Ghiţă, prin care, conform anchetatorilor, parlamentarul ar controla o parte dintre firmele pe conturile cărora s-a pus sechestru în dosarul în care Ghiţă este acuzat, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.

Acestea sunt Alexandru Iacobescu, căruia Sebastian Ghiţă i-a împrumutat, potrivit declaraţiei sale de avere, depusă in iunie 2014 la Camera Deputaţilor, în nume personal, 90.300.000 de euro şi 4.000.000 de dolari, fratele acestuia, Vlad Iacobescu, şi Gabriel Marian Anghel, prin care, conform unor surse judiciare, Ghiţă ar controla firma Glar Construct SRL.

Acuzat de sprijinire a unui grup infracțional organizat în dosarul lui Iulian Herțanu, lui Sebastian Ghiță i s-a adus la cunoștință miercurea trecută că este urmărit penal și pentru trafic de influență, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în formă continuată.

Procurorii i-au interzis în cadrul controlului judiciar să părăsească Ploieștiul, să vorbească cu premierul Victor Ponta, să-și exercite mandatul de parlamentar și au extins sechestru.

„În perioada 2000 – 2015, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a obținut importante sume de bani în mod nelegal – prin traficarea influenței – sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operațiuni reale. Banii au fost “spălați” printr-o multitudine de operațiuni financiar – bancare fără justificare economică, iar ulterior, o parte din aceștia au fost folosiți în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si președințiale din anul 2014. Tranzacțiile financiare menționate au avut ca scop și rezultat inclusiv sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani însemnate ca valoare, reprezentând impozit pe profit și T.V.A. Cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de “spălare” se ridică la valoarea de 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit și taxei pe valoare adăugată a fost stabilită la o valoare minimă de 37.720.325 lei.”, arăta DNA într-un comunicat transmis săptămâna trecută.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.