Dan Andronic face fum

Cît de mult s-au amestecat SRI și SIE, SPP (căci SPP-ul n-a stat întotdeauna ca o garofiță plantată pe marginea terenului de spionaj și mînăreală), nu știu. Dar că au făcut-o, din detalii, semne, povești și confesiuni, sunt convins. Cu atît mai mult la alegerile prezidențiale din 2009. Traian Băsescu a construit un mecanism și reguli de funcționare după chipul și asemănarea sa. Și dacă le-a cerut comandanților, consilierilor, directorilor diverse servicii (achitare de restanțe – Bucșaru, analize de preț la contracte cu energie – ALRO, numiri de oameni – Kovesi, căutare de suprafețe agricole – Adrian Rădulescu etc.), de bună seamă că aceștia s-au conformat. Și pe lîngă ordinele președintelui și-au rezolvat și interesele. De-aia cei mai mulți au piciorul prins în cîte o cursă. Tot mecanismul de decizie economică a guvernului Boc a funcționat sub influența lui Traian Băsescu. Și scandalul cu premierul Tăriceanu tot de la așa ceva a venit. Liberalul n-a vrut să răspundă la comenzile lui Traian Băsescu, mai ales în materie de afaceri.

O simplă privire asupra prestației lui Traian Băsescu la Primăria Municipiului București și la Transporturi și asupra primului mandat de președinte ne trimite cu imaginația la curvăsăria nelimitată a comportamentului. Și ca o concluzie logică: își imaginează cineva că Traian Băsescu a lăsat alegerile la voia întîmplării și că era fericit să se conformeze voinței alegătorilor? La cîte a făcut, Traian Băsescu trebuia să se teamă (și se teme și acum) de o cercetare serioasă a Elenei Udrea și lui Dorin Cocoș sau a lui Sorin Blejnar, a Ioanei Băsescu și a lui Radu Pricop. În consecință, omul afacerilor cu vaporul, al învîrtelilor din spațiile portuare, va fi atacat, cu diabolica sa abilitate, și derularea campaniei electorale, inclusiv a numărătorii voturilor. Exclamațiile de piețar ale lui Adriean Videanu din noaptea alegerilor către „Viorică“ Hrebenciuc la asta ne și trimit.

Cum ar putea fi dovedite operațiunile care i-au adus cîștig de cauză lui Traian Băsescu? Numai SRI-ul ar putea pune cap la cap informații, probe, înregistrări etc. Și STS-ul și SPP-ul. Numai că domnia lui Traian Băsescu a influențat în rău aceste instituții, pînă în inima lor. Afacerile și învîrtelile generalilor, directe sau indirecte, inclusiv ale directorului Virgil Măgureanu, directe sau prin intermediari, s-au întins teribil, încît i-au transformat pe conducătorii acestor instituții în apărători vajnici ai secretelor, fie ele curate sau necurate. Devoalarea mecanismelor politice ale SRI ar duce și la comportamentul oneros al unor mărimi, la influența acestora în economie și în politică. Serviciile secrete (SRI, STS, SPP, SIE) sunt unități militarizate sau funcționează după reguli militare. Nimeni niciodată nu va scoate la iveală date și probe despre operațiunile care ar descalifica directori sau adjuncți de servicii. Nici măcar în SUA asemenea lucruri nu se prea petrec, necum în România, unde toată infrastructura birocratică a statului român este infestată de oamenii serviciilor. Cu alte cuvinte, toate datele privind amestecul în rezultatul alegerilor din 2009 sunt atît de bine îngropate, încît nimeni nu le poate recupera pentru o dezbatere publică. Nici chiar Traian Băsescu. Dacă mîine s-ar trezi chinuit de o criză de conștiință, indiferent cîte probe ar avea el dosite, tot n-ar putea dovedi. Și dacă s-ar duce să-i roage pe cei care i-au executat ordinele, tot nu s-ar alege cu mare lucru. Nici măcar cu niște mărturii. Ar fi egal cu recunoașterea unor fraude pentru care ar fi numai buni de trimis în pușcărie.

Ce dezvăluire fabuloasă a făcut Dan Andronic? Că echipa de sprijin a lui Traian Băsescu s-a adunat acasă la Gabriel Oprea pentru a-l sărbători pe Neculai Onțanu. Și asta, tocmai în seara și noaptea alegerilor!? Sună aiurea, ciudat, suspect. Dar, fără probe, ne înglodăm în bîrfe și supoziții.
De ce a declanșat Dan Andronic acest tărăboi care nu va duce la aflarea adevărului, nici măcar la o dezbatere serioasă asupra implicării serviciilor secrete în desemnarea candidaților, în alegeri și în campania electorală? Îmi este imposibil să răspund. În același timp, știind bine personajul, nu mă convinge preocuparea sa pentru adevăr. Aproape un sfert de secol, Dan Andronic s-a învîrtit pe lîngă toți potentații vremii, ciugulind, influențînd, trăgînd sfori și participînd la diversiuni, fără să devoaleze ceva.
Un lucru îmi este clar. Acest scandal s-a bucurat de audiență, chiar dacă nu duce nicăieri. Și acoperă cu succes alte lucruri de mare importanță. Pentru țară, pentru Traian Băsescu, pentru cine?

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de marți versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.