Dan Voiculescu şi problema Victor Ponta

Nu cred că Dan Voiculescu apare la Antena 3 din motive de audienţă sau din criză de invitaţi. E limpede că mogulul, unul dintre adversarii de moarte ai lui Traian Băsescu, iese numai pentru mesaje politice importante. Iar dintre cele lansate luni seara în discuţia cu Mihai Gâdea, unul mi se pare demn de toată atenţia. Şi nu este vorba de stoparea corupţiei prin mărirea pedepselor şi nici despre criza majoră prin care trece societatea românească. O discuţie serioasă pe aceste teme este mai mult decât obligatorie, mai ales în contextul în care media este inundată de hăhăieli şi părerisme. Mie mi-au atras atenţia pasajele referitoare la desemnarea unui nou premier după alegerile din decembrie, mai ales că era invocată şi o nouă suspendare a lui Traian Băsescu. În fapt, desemnarea premierului după scrutinul din 9 decembrie este momentul final al unui proces electoral ajuns în faza de apogeu. Ei bine, pentru prima dată din rândul aliaţilor, Dan Voiculescu evocă posibilitatea ratării unui asemenea obiectiv pentru tânărul premier de astăzi. Pentru toată lumea este destul de limpede că Victor Ponta şi-a concentrat toate eforturile şi toată atenţia pe alegerile parlamentare şi pe păstrarea poziţiei de premier. Până acum, n-am desluşit nici un gest şi nici o propoziţie care să ne spună că procurorul sărit în politică s-ar mulţumi şi cu scurta perioadă de până acum.

Demonstraţia lui Dan Voiculescu privind desemnarea premierului este destul de logică. Şi extrem de posibilă:

„Eu când spun că trebuie (suspendat din nou preşedintele, n.r.) mă refer la pericolul pe care eu îl văd ca după alegerile parlamentare USL să aibă 58-62% din voturi, iar Traian Băsescu să nu-l nominalizeze pe Victor Ponta ca prim-ministru. Mai văd, din pacate, oportunismul politicienilor români, care se va manifesta. Haideţi să ne închipuim că suntem în data de 10 decembrie. Câştigă USL cu circa 60%, iar, conform Constituţiei, preşedintele are dreptul, după consultari cu partidele, să numească premier de la partidul sau alianţa politică care a câştigat alegerile. Şi el, din câte îl cunosc, va nominaliza un membru USL care nu va fi decât unealta lui pentru distrugerea USL-ului”.

„Acest om va primi mandatul de premier nominalizat, în 24 de ore îl va convoca pe preşedintele PSD Victor Ponta ca să facă Guvernul, Ponta va refuza să participe la negocieri. Şi vă asigur că va fi un PSD-ist care va merge la negocieri, în numele partidului. Premierul desemnat îl va convoca pe preşedintele PNL Crin Antonescu să meargă la negocieri, Antonescu – aşa cum îl cunosc – va refuza, dar se va găsi cineva din PNL să meargă la negocieri… Eu sunt convins că Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constatin nu vor merge la negocieri cu premierul desemnat, dar premierul desemnat va găsi fisura în fiecare partid să-i cheme la negocieri, le va oferi – şi aici apare oportunismul românului – funcţii de miniştri, secretari de stat, directori şi îi va ruga să meargă înapoi in Parlament să-i convingă pe membrii partidelor lor să voteze noul Guvern. Şi în 48 de ore vom avea un Guvern condus de un premier care va fi omul lui Traian Băsescu şi care va reuşi, din cauza oportunismului, să-i formeze Guvernul, să treacă prin Parlament, şi vom avea din nou un guvern, chiar dacă nu se cheamă «Boc», care să răspundă la butoanele lui Traian Băsescu”.

Până acum, nimeni din USL nu a descris o asemenea ipoteză. Sigur, Dan Voiculescu a vorbit în nume propriu, dar analiza sa trădează o bună cunoaştere a psihologiei lui Traian Băsescu. Foarte simplu, acesta poate refuza numirea unui premier care nu şi-a rezolvat problema cu plagiatul. Cu naturaleţea omului care n-a furat nici o cireaşă în copilărie şi n-a gustat niciodată dintr-un pahar cu licoarea Diavolului, titularul de la Cotroceni va putea spune că el nu poate numi un premier care mai are deschis un dosar de furt intelectual. Deruta ar fi enormă. Şi ecoul internaţional, pe măsură. Şi numai în favoarea lui Traian Băsescu.

Evocarea acestei posibilităţi în discursul unui aliat înseamnă prima recunoaştere a problemei Victor Ponta. Dan Voiculescu, în emisiunea de luni seara, a evocat posibilitatea unui rateu Ponta ca pe o reacţie de tip negativ a lui Traian Băsescu, adversarul său. Ceea ce nu o face mai puţin posibilă şi probabilă.

Nu ştiu ce soluţii şi planuri de rezervă are Dan Voiculescu şi ce partidă va juca într-o asemenea situaţie! Dar trimiterea la posibilitatea unei victorii în alegeri, încheiată fără un guvern condus de Victor Ponta, pare să ameninţe şi să reprezinte mai mult decât o demonstraţie. Cu siguranţă că mogulul Antenei 3 a auzit destule despre varianta cu George Maior prim-ministru (la un moment dat era să ne procopsim cu ea chiar şi fără scrutin electoral!) sau cu alţi disponibili din PSD. Şi încearcă să atragă atenţia asupra unei victorii electorale blocate de preşedintele României printr-o numire bine jonglată.

Adevărul este că USL nu are încă o variantă de rezervă. Joacă totul pe un premier fragilizat de plagiat, dar şi de bâlbele şi ezitările de la referendum. Nenorocirea mai vine de la faptul că şi celălalt lider al USL-ului este într-o situaţie similară. La referendum, cei doi au fost mai puţin convingători şi au pierdut puncte importante în încrederea publicului larg. O seară frumoasă pe Arena Naţională nu poate repara prestaţia ştearsă din aproape două luni de tensiune şi absenţa lor din momentele-cheie ale referendumului, mai ales din final, când Parlamentul a capotat în faţa CCR iar ei doi erau pe cine ştie unde.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.