De la Commedia dell’arte la Jurassic Parc, într-o atmosferă de magie

Între 9 şi 12 iunie, toate drumurile din Bucureşti duc la B-FIT in the Street! – a opta ediţie – festivalul internaţional de teatru de stradă, ce îi provoacă pe bucureşteni să se conecteze altfel la oraşul în care locuiesc. Trupe din toată lumea, cu peste 20 de ani de experienţă şi sute de spectacole în repertoriu, alături de artişti cu o stea pe Walk of Fame vin la Bucureşti pentru 4 zile de spectacole.

Fie că îţi plac basmele, poveştile istorice sau efectele speciale, ArCuB îţi face poftă de fantezie cu singurul festival internaţional de teatru de stradă din Bucureşti, B-FIT in the Street!

Cea de-a opta ediţie B-FIT in the Street! aduce la Bucureşti 21 de spectacole de teatru, nouă ţări participante şi sute de artişti. În fiecare seară, în Centrul istoric, Piaţa Universităţii sau Piaţa George Enescu, spectacolele nocturne vor lumina panorama oraşului cu jocuri de foc şi acrobaţii aeriene sau cai uriaşi, iar pe timp de zi, numerele interactive de teatru de stradă îi vor face pe bucureşteni să dea nas în nas cu o adevărată galerie de tablouri umblătoare, contese, girafe, arlechini sau balerine de dimensiuni gigantice.

O lume magică pe străzile Bucureştiului

Acrobaţii aeriene pentru amatorii de senzaţii tari, spectacole nocturne pentru petrecăreţi, reprezentaţii interactive pentru copiii mari şi mici, statui vivante pentru curioşi, jonglerii cu steaguri, foc, catalige şi instrumente de alamă scot publicul festivalului la o altfel de plimbare prin Bucureşti, de la pieţele centrale şi străzile din Centrul istoric până în parcurile din cartierele oraşului.

Cortina festivalului s-a ridicat ieri seară, în Piaţa Universităţii, cu o prezentare a personajelor principale din distribuţia B-FIT in the Street! 2016. Trupele de teatru de stradă din Italia, Slovacia, Franţa, Spania, Marea Britanie şi Germania au dat startul la distracţie cu numere itinerante de teatru de stradă ce au împânzit străzile Bucureştiului.

Punctul culminant al serii l-a reprezentat spectacolul nocturn Dream. Producţia franceză a transformat Piaţa Universităţii într-o scenă de proporţii, unde sferele gigantice, jocurile pirotehnice şi personaje pe catalige s-au îmbinat cu o ploaie de fulgi ce au împresurat publicul într-o lume onirică.

Elegantele şi straniile personaje se bucură de un public numeros

În următoarele trei zile de festival, programul începe mai devreme, de la ora 17.00, în mai multe puncte din Bucureşti. Nu rataţi arlechinii pe catalige, galeriile de picturi umblătoare şi personajele îmbrăcate în oglinzi din Slovacia, parada gâştelor de Touluse venită din Olanda, cangurii britanici, acrobaţi kenyeni, reprezentaţiile Teatrului Masca sau spectacolul cu lumini al tinerilor români de la Firewinds.

„Prima ediţie B-FIT in the Street! din2008 apornit de la o provocare, aceea de a schimba, timp de câteva zile, felul în care oraşul trăieşte, tocmai pentru a ajunge astfel la oamenii care îl locuiesc şi pentru a declanşa în aceştia o schimbare – fie că este vorba de starea lor de spirit sau de felul în care se raportează la Bucureşti. De anul trecut însă, rolul festivalul a devenit şi mai mare”, spune Mihaela Păun, directorul ArCuB.

În premieră pentru ediţia din 2016, B-FIT in the Street! îşi lărgeşte aria de acţiune şi aduce teatrul de stradă în cartierele oraşului, în calitate de eveniment integrat în candidatura oraşului Bucureşti la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. În paralel cu spectacolele itinerante din centrul oraşului, bucureştenii sunt aşteptaţi sâmbătă, 11 iunie, de la ora 18.00, în Parcul Humuleşti din Ferentari şi duminică, 12 iunie, de la ora 17.00, în Parcul Moghioroş din Drumul Taberei, pentru reprezentaţii B-FIT in the Street! din Franţa, respectiv Italia.

Cock Family (Germania)

Festivalul marchează seara de sâmbătă cu spectacole nocturne de proporţii şi o paradă a trupelor participante la festival. După ce artiştii olandezi de la Close-Act deschid seara cu Globe, o producţie ce transformă Piaţa George Enescu prin proiecţii video şi decoruri la scară mare, artiştii prezenţi la cea de-a opta ediţie a festivalului se adună de pe străzile Bucureştiului pentru Parada B-FIT in the Street! 2016. Aruncători de steaguri, tablouri interactive, fanfară burlescă, arlechini, girafe, balerine şi figuri fantastice de dimensiuni gigantice pleacă în ritmuri de muzică din Piaţa George Enescu şi străbat centrul oraşului via Calea Victoriei şi Bulevardul Regina Elisabeta. Parada B-FIT in the Street! 2016 se opreşte în Piaţa Universităţii, unde francezii de la Horses of Light and Pegasus încheie seara cu un spectacol de lumină şi grandoare.

Un spectacol mobil oferă A-TA-KA (Spania). Recunoscuţi pentru producţiile lor care inventează noi moduri de comunicare cu publicul, Ana Ortega şi Marcos Castro de la Cal y Canto s-au inspirat pentru A-TA-KA din universul picturilor lui Salvador Dali, într-un spectacol de un suprarealism magic. A-TA-KA transformă spaţiul înconjurător prin batalionul fantastic ce invadează străzile şi acaparează privirile spectatorilor. Pornind de la clasicul joc al zmeielor de pânză, Cal y Canto creează adevărate sculpturi aeriene ce plutesc graţios deasupra oraşului şi-l învăluiesc într-o lume de vis.

Baby T-rex (Italia)

Desprinşi din commedia dell’arte a secolului 17, Harlequins (Slovacia) pun la cale tot felul de farse pe străzile Bucureştiului. Cu feţele lor pudrate şi costume în pătrăţele, personajele comice urcate pe catalige creează vâlvă printre trecători, pe care încearcă să îi prindă în propria lor poveste. La fel ca într-un scenariu tipic commedia dell’arte, totul e bine când se termină cu bine.

Spectacolul Globe (Olanda) poate fi văzut mâine seară. Decoruri la scară mare, personaje mitice şi atmosferă hipnotică, acestea sunt elementele unei producţii tipice semnate Close Act. Cu 25 de ani de experienţă şi sute de reprezentaţii la activ, compania de teatru olandeză vine la Bucureşti cu unul dintre cele mai aşteptate numere ale festivalului. Încorporând clădirile din jur şi spectatorii în jocul lor, cei de la Globe creează o lume grandioasă, plină de simboluri inspirate din basmele lumii. Cu o sferă gigantică de 16 metri înăţime şi 15 artişti care dansează, joacă sau se deplasează deasupra, pe lângă şi în mijlocul spectatorilor, Globe acaparează publicul într-un univers fantastic creat de numerele de circ, acrobaţiile şi proiecţiile video.

Ballerinas

Fondată în 1994 de directorul său artistic, Jean-Baptiste Dupperray, compania Quidams (Franţa)a susţinut nenumărate spectacole în peste 40 de ţări din Europa, Asia şi America de Sud. Cea mai nouă creaţie Quidams vine la B-FIT in the Street! sub forma unei parade ale cărei personaje îşi schimbă forma chiar sub ochii trecătorilor de pe stradă. Ce se va întâmpla cu această procesiune misterioasă şi ce personaj fantastic va zbura pe cerul Bucureştiului, rămâne de văzut la spectacolul Horses of Light and Pegasus.

Lecţie de istorie în aer liber, muzeul scos în stradă sau o expoziţie interactivă? După un an întreg de documentare şi producţie, cei şase artişti au creat Big Names, un spectacol inspirat de cei mai importanţi creatori ai lumii şi de invenţiile lor.

Pentru adulţii care cred că ştiu tot, dar şi pentru copiii care vor să ştie de toate, expoziţia Big Names provoacă veridicitatea primelor impresii, antrenează atenţia la detaliu a spectatorului şi încurajează curiozitatea. Caută statuile vivante ale lui Coco Chanel, Steve Jobs sau Walt Disney şi îndrăzneşte să te apropii.

Horses of Light and Pegasus (Franţa)

Un alt spectacol mobil: Living Gallery Andy Warhol (Slovacia). Inspirată de creaţiile celor mai nonconformişti artişti ai secolului 21, Living Gallery este o expoziţie de tablouri care nu respectă nici una dintre regulile clasice ale unei galerii. Pusă la cale de artişti slovaci, expoziţia nu aşteaptă să fie vizitată, iese în stradă şi merge la privitor pe care îl introduce în lumea pop-art inventată de Andy Warhol, artistul care a făcut faimoasă imaginea unei conserve de supă şi care a multiplicat în culori diferite chipul actriţei Marilyn Monroe, ca expresie a mişcării pop-art cunoscută pentru încălcarea regulilor şi ştergerea graniţei dintre artă şi comercial.

La B-FIT in the Street!, afli cum prind viaţă tablourile Living Gallery, cum îşi schimbă forma şi interacţionează cu privitorul care poate să păşească la propriu în universul enigmaticei arte brute pusă la cale de Jean Dubuffet. Atras de arta spontană şi sinceră a copiilor, fondatorul artei brute Jean Dubuffet creează în afara canoanelor culturale oficiale.

Pornind de la fascinaţia lui Leonardo da Vinci pentru oglinzi şi de la încercarea renascentistului de a crea Omul Oglindă, Mirror Family (Slovacia) a apărut în 2012 sub forma unui număr de pantomimă combinat cu elemente de dans, o formă nouă de teatru de stradă care astăzi îşi are deja un loc binemeritat pe Hollywood Walk of Fame în Los Angeles.

Acrobatic Kenya (Italia)

Devenită un must-have al festivalului, Mirror Family este prezentă pentru a treia oară la B-FIT in the Street! Vino să-i cunoşti pe Otto, fondatorul şi creatorul Mirror Family şi pe ceilalţi membri ai familiei de oglinzi.

Dacă ansamblul Imperial Kikiristan (Franţa) ar avea un motto, acesta ar fi “eclectic începând cu 1973”. Conectând sunetul balcanic al instrumentelor de alamă cu ritmurile erei swing, puterea rock-ului cu senzualitatea muzicii latine, repertoriul lor este un veritabil jurnal sonor de călătorie prin Asia Centrală, Africa de Nord, un traseu de la Bollywood la Broadway via ruta 66, cu oprire pe la cabaretele din Oran şi saloanele de frizerie din Tel Aviv.

Muzica de alamă piperată cu aluzii satirice a celor şase instrumentişti îi face pe ascultători să călătorească fără viză în Imperial Kikiristan, tărâmul celebrării, al anti-corupţiei şi al dragostei fără graniţe.

Ducks Parade (Olanda). Un capelmaistru, un toboşar şi 12 gâşte de Toulouse veritabile sunt singurele ingrediente ale acestui act cu tradiţie pe scena festivalurilor de teatru de stradă. Cu mersul lor clătinat, gâştele mărşăluiesc pe străzile oraşului în ritmul tobelor. O apariţie neaşteptată în peisajul urban, Parada gâştelor reuşeşte de fiecare dată să cucerească trecătorii şi să încetinească puţin ritmul alert al oraşului.

A-ta-ka

Ballerinas (Olanda). În loc de tutu-uri, Balerinele de la B-FIT in the Street! poartă fuste croite din 250 de metri de tul fiecare, în loc de poante, se urcă pe catalige, iar lumina reflectoarelor o dau pe vacarmul străzilor din Bucureşti.

Giant Kangaroos (Marea Britanie). Întotdeauna în căutarea unui prilej de distracţie, cangurii uriaşi pot să sară cu picioroangele lor până la un metru înălţime şi doi metri lungime. Curioşi, sociabili şi destul de îndrăzneţi, Giant Kangaroos sunt o apariţie greu de ratat… sau de ocolit.

Cock Family (Germania) aduce personaje în penaje, un cocoş pus pe ceartă, o mamă găină pisăloagă şi un pui slăbănog care joacă scene ce par desprinse din viaţa la curte, dar şi din viaţa de zi cu zi a unei familii obişnuite. Un spectacol în care umorul, cotcodăcitul şi muzica sunt la ele acasă… sau, mai bine zis, la ele pe stradă.

Acrobatic Kenya (Italia). Artiştii africani sfidează legile naturii cu salturi şi sărituri periculoase din punct de vedere tehnic, cu mişcări coregrafice şi jocuri cu focul care lasă spectatorii cu sufletul la gură. Pentru prima oară în România, cei cinci artişti africani sunt aduşi la B-FIT in the Street! de asociaţia culturală Acrobatic Kenya pentru a promova frumuseţea tradiţiilor kenyene.

Xirriquiteula, Girafes

Audrey Hepburn & Poodle Lulu (Germania). Carismatica petrecăreaţă din New York duce la extrem o viaţă excentrică în care petrecerile sunt stridente, nopţile lungi, iar micul dejun e luat în rochii de seară elegante, chiar în faţa unei vitrine Tiffany. Audrey Hepburn aduce o doză de eleganţă şi strălucire vieţii de stradă din Bucureşti, mai ales când vine însoţită de Pudelul Lulu.

Parada personajelor fantastice de la B-FIT in the Street! prinde strălucire cu Golden Angel, înalt de trei metri şi jumătate, lat de patru metri şi acoperit în întregime în auriu, alături de Sol, personajul de dimensiuni gigantice costumat în flăcările soarelui.

Spectacolul de stradă capătă o turnură grandioasă cu apariţia duo-ului Barocco. Cele două doamne de la castel sunt sufletul petrecerilor de la curtea regelui, dar şi de pe străzile din Capitală.

Giraffes (Spania). După ce au colindat străzile din Singapore, Copenhaga, Paris şi Bogotá, girafele trupei Xirriquiteula vin la B-FIT in the Street! pentru o doză de safari în junglaurbană.

Prezenţe neaşteptate şi graţioase, cele trei girafe explorează la pas domol oraşul, în ritmuri de muzică ce redau atmosfera de savană. Rolurile se inversează, oamenii devin puncte de atracţie pentru expediţia animalelor curioase care iau prin surprindere, comunică şi se conectează cu trecătorii care le ies în cale.

O lume magică

Flag Wavers Rioni (Italia). Fondat în 1966, Aruncătorii de steaguri din Rioni a fost primul grup de folclor inspirat de tradiţiile regiunii italieneşti Cori. Bazat pe evenimente istorice şi pe tehnici coregrafice renascentiste, spectacolul este dat de trei trompetişti, trei baterişti şi 10 aruncători de steaguri.

Pentru fanii JurassicPark şi pentru copiii de toate vârstele, care şi-au dorit să stea faţă în faţă cu un dinozaur, Baby T-rex (Italia) este atracţia ediţiei de anul acesta a festivalulului. Venit direct din cretacic, puiul de Tyrannosaurus Rex colindă lumea în căutare de parteneri de joacă. După Italia, Marea Britanie şi Spania, Bucureşti devine terenul lui de joacă. Reconstituirea fidelă a unui pui de „şopârlă tirană”, atât prin înfăţişare, dar şi prin sunetele pe care le scoate, Baby T-rex este o apariţie ce pare desprinsă din vitrina unui muzeu de ştiinţe ale naturii.

Firewinds (România). Un spectacol cool, de freestyle al dansului cu flăcări, în care tinerii profesionişti de la Firewinds încorporează jongleria şi coregrafia pe ritmuri de muzică bună. După ce s-a făcut văzută şi auzită la Marele Picnic ShortsUP, Vama Veche şi festivaluri eco din ţară, trupa Firewinds se mută la la B-FIT in the Street! pentru trei zile de suspans şi jonglerii cu focul.

Globe (Olanda)

Zidul – Teatrul Masca (România). Singurul teatru de gest, pantomimă şi expresie corporală din România, Teatrul Masca prezintă la cea de-a opta ediţie B-FIT in the Street!, trei dintre cele mai noi spectacole din stagiunea sa de exterior. Realizat în coproducţie cu ARCUB, Zidul a avut premiera în luna februarie 2016 la Sala Bolţilor de la sediul ARCUB. Cum arată un spectacol unde scenografia se confundă cu costumele şi cum arată un balet al statuilor vivante, rămâne să vedeţi la B-FIT in the Street! 2016.

În Arca lui Lenin – Teatrul Masca (România), celebrele statui proletcultiste prind viaţă într-un spectacol scris şi regizat de Mihai Mălaimare. Cu umor, sensibilitate şi sarcasm, Arca lui Lenin reface tabloul lumii comuniste din perioada stalinistă, din care nu lipsesc liderii absoluţi, comisarii politici, intelectualii fricoşi, dar şi muncitorii şi ţăranii naivi.

Accesul la toate reprezentaţiile din cadrul festivalului este gratuit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.