De la conferinţă de arhitectură la muzică, la Muzeul Municipiului Bucureşti

Edmond Van Saanen, co-autorul clădirii ASE şi al Palatului Telefoanelor

Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu invită bucureştenii, joi, 18 iunie, la ora 19.00, la o conferinţă dedicată arhitectului Edmond Van Saanen, co-autor a două simboluri bucureştene: Palatul Academiei de Studii Economice şi Palatul Telefoanelor. Conferinţa va fi susţinută de istoricul de artă Oana Marinache.

Născut în 1882, într-o familie burgheză, perfect integrată în societatea bucureşteană, arhitectul pătrunde repede în închisa lume a protipendadei.

În 1915 realizează lucrări de amenajare la conacul familiei Chrissoveloni de la Ghidigeni, judeţul Galaţi, transformări la pavilionul de administraţie (arcade), marea sală de concert şi tenis, pavilionul de vânătoare, casa administratorului, pergole, colonadă, teren tenis.

Tot în acel an consemnează amenajări la Casa Manole Diamandi din str. Columb nr. 5, din Bucureşti.

În 1916 i se solicită serviciile pentru reamenajarea Legaţiei Greceşti la Bucureşti.

În perioada 1916-1918 este angajat la Direcţiunea Baracamentelor, la Construcţia Barăcilor Sanitare şi Militare.

În 1919 reamenajează grădina fostă Ambasador pentru Constantin Tănase, construind în Strada Academiei un nou teatru de vară ce va fi cunoscut cu numele de Grădina Cărăbuş.

În 1924 a fost fondatorul primului birou de arta reclamei, în atelierul din Str. Biserica Enei, nr. 11 bis, făcând reclame pentru sucursala Fiat la Bucureşti. Este totodată co-autorul celor doua monumente ale Capitalei: Palatul Academiei de Studii Economice şi Palatul Telefoanelor.

Conferinţă despre un arhitect de neuitat

Informaţii despre viaţa şi lucrările arhitectului, precum şi fotografii şi planşe cu imobilele realizate de acesta fac obiectul conferinţei de la Palatul Suţu.

Oana Marinache este istoric de artă, licenţiat al Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti şi doctorand în cadrul aceleiaşi universităţi şi într-un program POSDRU READ al Academiei Române.

Lucrarea monografică de debut, Cristofi Cerchez, un vechiu arhitect din Bucuresti (Editura ACS), a fost lansată în 2012. În 2013 a publicat lucrarea de licenţă, Reşedinţele Ştirbey din Bucureşti şi Buftea: arhitectura şi decoraţia interioară (Editura ACS). În 2014 a tradus şi editat Nadeja Ştirbey, Jurnal de prinţesă 1916-1919 şi a scris Louis Pierre Blanc, o planşetă elveţiană în serviciul României (co-autor Cristian Gache, Editura Istoria Artei), precum şi Ştirbey: reşedinţe, moşii, ctitorii (Editura ACS).

În 3 aprilie 2015 alansat la Palatul Suţu albumul Arhiva de arhitectură 1830-1860: o colecţie unică de planuri şi schiţe, al cărei co-editor este, alături de Cristian Gache, lucrare care cuprinde şi o parte din proiectele publice din domnia lui Bibescu Vodă (Editura Istoria Artei). Ultima apariţie editorială este Edmond Van Saanen-Algi, de la Baletele ruseşti la Palatul Telefoanelor, o lucrare semnată de istoricii de artă drd. Oana Marinache şi dr. Gabriel Badea-Păun, fiind al doilea volum din colecţia Arhitecţi de neuitat, apărută în concepţia grafică a lui Cristian Gache.

Periplu clasic cu Adrian Naidin

Adrian Naidin

Sunteţi invitaţi, tot joi, 18 iunie, la o nouă seară muzicală alături de Adrian Naidi, ce va avea locla ora 19.00, la Muzeul Theodor Aman.

Adrian Naidin a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”, la clasa prof. Gabriela Todor, şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Secţia Violoncel şi Muzică de Cameră. S-a perfecţionat ulterior cu cel supranumit „Paganini al violoncelului”, Mischa Maisky.

A debutat în 1998 ca artist instrumentist la Opera Maghiară dinCluj-Napoca. Între 2000 şi2003 acolaborat cu Teatrul Naţional Bucureşti pentru muzică de teatru. Din 2001 este membru al Orchestrei Naţionale Radio din Bucureşti.

Invitaţie în lumea unui muzician complex

Colaborator al lui Moby pentru coloana sonoră a filmului The Necessary Death of Charlie Countryman (un proiect al americanului Shia LaBeouf), Adrian Naidin este un muzician complet: compune, interpretează şi reinterpretează muzică de jazz, clasică şi folclor.

„Pentru entuziasmul cu care îşi poartă publicul prin muzica universală, de la Bach la Phoenix şi de la Paganini la Michael Jackson, pentru tehnica desăvârşită pe care o foloseşte în experimentele sale acustice inedite, pentru spectacolele unice de world music, cu influenţe din majoritatea genurilor muzicale, Jurnalul Naţional l-a declarat pe Adrian Naidin: Omul Zilei.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.