Conferință de pace pentru Ucraina, fără Rusia

Moscova a afirmat joi că discuţii privind Ucraina în absenţa Rusiei nu au niciun „sens”, după ce Elveţia a anunţat cu o zi înainte că va organiza o astfel de conferinţă în iunie fără reprezentare rusă, notează AFP.

„Am spus de multe ori că un proces de negociere fără Rusia nu are niciun sens”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre iniţiativa luată de Elveţia de a reuni pe 15 şi 16 iunie reprezentanţi din aproximativ o sută de ţări.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a luat în derâdere organizarea acestei conferinţe fără Rusia. „Ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns”, a declarat el joi în cursul unei întâlniri la Kremlin cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko.

Washingtonul, la rândul său, a afirmat joi că nu s-a hotărât încă dacă participă, respingând în acelaşi timp acuzaţiile Moscovei care a descris conferinţa drept un proiect electoral al Partidului Democrat al lui Joe Biden.

„Aceasta este o afirmaţie absurdă a guvernului rus”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Matthew Miller, adăugând că poziţia Moscovei „nu arată prea multă încredere în capacitatea guvernului elveţian de a-şi conduce propriile afaceri de politică externă”.

„Politica noastră în acest sens a fost întotdeauna +nimic despre Ucraina fără Ucraina+. Dacă aceasta este o reuniune diplomatică pe care guvernul ucrainean o susţine şi la care doreşte să participe, cu siguranţă sprijinim dreptul său de a face asta”, a continuat el.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a afirmat, la rândul ei, că orice acţiune pentru Ucraina care „ignoră poziţia Rusiei” este „desprinsă de realitate” şi „nu are nicio perspectivă”.

Ea a criticat, de asemenea, „formula de pace” avansată de Volodimir Zelenski şi care prevede, în esenţă, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, reparaţii financiare din partea Moscovei şi crearea unui tribunal special pentru a-i judeca pe responsabilii ruşi.

„Este cunoscut faptul că +formula Zelenski+ nu ia în considerare compromisuri sau alternative şi ignoră complet propunerile Chinei, Braziliei, ale statelor africane şi arabe”, a spus Zaharova.

De asemenea, ea a apreciat că „nu se poate avea încredere nici în Elveţia”, care „apără poziţiile Ucrainei, susţine regimul de la Kiev, aplică sancţiuni anti-ruse şi adoptă strategii care exclud Rusia din sistemul de securitate european”.

„Elveţia nu poate fi o gazdă neutră în astfel de condiţii şi cu atât mai puţin un mediator, prin definiţie”, a insistat ea.

„Suntem convinşi că partenerii noştri din Asia, Africa şi America Latină vor fi vigilenţi şi nu se vor lăsa atraşi într-o nouă aventură anti-rusească”, a mai declarat Zaharova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

31 de Comentarii

 1. Conferinta asta e foarte buna pentru participanti. Primesc diurna, li se asigura cazare/masa la cinci stele, respira aer curat, elvetian. In rest? Pe cine intereseaza restul?!? Practic se intalnesc cei aflati pe aceeasi parte a baricadei si discuta intre ei. N-au nici-o treaba cu partea cealalta a baricadei. Ii zic CONFERINTA DE PACE pentru ca e pace intre participanti. Atat.

 2. Zelenschyi iarăși vrea călătorie prin Elveția și să-și vândă pe-acolo mutra.Nui de mirare că lumea a cazut pradă acestui narcis cu manie de o autoadmirație hipertrofiată..Așa-i mereu.Mai întâi ăsteia le placi tuturor.Esti așteptat și primit la nivel. Toată lumina este îndreptată spre tine.Toti te admiră.Pai cum!Ia aruncat mănușă unui tiran cum Putin.Cu timpul atenția scade iar lumina teatrală nu e mai îndreptată spre tine. Atenția scade.Pai cum a crezut el.E legea principala a „le ganre”..😆😆 Clovnul ..

 3. Asta nu e nunta fara lautari ci nunta fara unu dintre miri si tot felul de oaspeti. Se vede clar ca vestul cinstit si democratic vrea sa cucereasca pe rusi ca sa i incalece dupa aia pe chineji. Cine poate fi asa de fraier? Bravo Rusia succes Putin Vestul e o curva fardata.

 4. iar se baga in seama astia de omoara la comanda… spiritul lui stalin sta la baza mamei rusia care e in pericol, mama rusia e siluita…mama rusia e pe moarte…mama rusia vrea sa creasca sa-i stringa la pieptu ei voluptos pe toti…ia de aici ia de dincolo, de unde poti apuca…

  iar primitivii aplauda.. normal, asta e natura primitiva. orgolii de bestii… si in cazul decidentilor din mama rusia si al lingailor de pe margine.

  s-ar putea ca atunci cind va crapa buza pentru PACE sa fie prea tirziu pentru voi…ce semeni aia culegi, iar semantul de crima nu-ti aduce nimic bun inapoi…

 5. E doar o actiune de propaganda antiRusia, ca sa zica si bizonul ca nato vrea si pace ,nu numai razboi cu Putin! PS oricum este o actiune manusa pt turistul de la sighii,ocazie cu care mau face si el o excursie afara -ca si asa aceasta conferinta e de valoare ZERO

 6. Pacea va fi semnata in conditiile rusilor. Punct. Cat despre vestul colectiv, parc-ar fi toti absolventi de scoala ajutatoare.

 7. citez:
  „Pentru domnii Nehammer și Karner, acest Vals al Trădării a devenit o problemă abia zilele trecute – și doar fiindcă partenerii europeni și presa internațională au prins de veste și au aflat cine subminează, de fapt, Sistemul Schengen. Acum, Viena încearcă să pună batista pe țambal. Vioara întâi e același Minister de Interne care, mai an, l-a făcut de rușine pe domnul Nehammer, punându-i la dispoziție date mincinoase despre migrația ilegală prin România, cică obținute din ”analiza telefoanelor”. Date false care contrastau flagrant cu datele Frontex și au ”motivat” excluderea de la Schengen terestru a României și Bulgariei.”

 8. citez:
  „La vremea respectivă, am arătat că această excludere servește interesele Rusiei domnului Putin. Acum se pune întrebarea: oare acele date false, care l-au făcut de râs pe domnul Nehammer în fața Europei întregi, i-au fost puse la îndemână tocmai de ”puii” lui Marsalek, cei care, de sub aripa domnului Karner, îi protejează pe spionii Weiss și Ott? Pentru mine, răspunsul este limpede: spionii ruși l-au făcut de fraier. Iar domnul Nehammer a mușcat nada, a început să fredoneze Valsul Trădării: Schengen nu funcționează! Iar de vină sunt România și Bulgaria, nu cloaca de spioni de la Viena, aflată în legătură permanentă cu KGB/FSB prin linie criptată, cu echipamente de cifru SINA furate de sub nasul domnului Karner. Iar noi ar trebui să dansăm pe melodia asta?! „

 9. o formatie de dans a fost exclusa dintr-un concert in Seatle, pentru ca era imbracata in steagul american. occidentu nu mai exista. e in proces de autodistrugere. o idee foarte buna au avut ungurii sa se alieze cu castigatorii.
  in scotia sau canada, faci puscarie daca gresesti genul unui trangenger. exemple dinastea se pot da din ora in ora. in germania sunt arestate anual cateva mii de persoane pentru comentarii pe feisbuc

 10. Conferinta de pace e importanta pentru ca va confisca banii Rusiei,aflati in banci occidentale,cca 350 miliarde dolari

 11. Cu fiecare Zi ce trece, Urcaca devine tot mai mică și pitică.
  Restu’ e pălăvrăgeală pentru Ceata lu’ Pițigoi: trolaci Urcaci, Rusofobi pe Rudotele & CarBaxine și „progresei” woke, uSE🌈ici.
  Niște VITEJI care freacă menta pe forum cu aceleasi clișee răsuflate, măR🤣g…

 12. Pacea va veni dupa ce Urcacania accepta predarea neconditionata in fata Rusiei. Restu-s povesti pentru adormit #rezistenii.

 13. În vremuri de criză majoră sau de război, cum sunt și cele prin care trecem, sistemele de organizare politică centralizate, oricum ar fi denumite, sunt avantajate în fața celor de tip democratic. Dealfel, se poate observa că în astfel de vremuri, cele din urmă încearcă să aplice reguli și proceduri din sfera celor dintâi numai că acestea dau greș pentrucă pe de o parte, intră în contradicție cu ele însele iar pe de alta, nici nu se pot transforma astfel încât să devină asemeni celorlalte. Un proverb spune: ” Fiecare pasăre pe limba ei piere.” Mare atenție domnilor democrați de pretutindeni! Să nu picați grav tocmai prin ceea ce credeți că v-a făcut sau vă face să fiți ori doar să credeți că sunteți cei mai cei dintre cei mai cei ignorând detalii care pot face cu adevărat diferența. Oamenii pot cădea și prin înălțare, nu doar prin coborâre.

 14. Elvetienii vor avea un referendum, pe tema neutralitatii, in particular, pe sanctiunile contra Rusiei. Pentru cei care cred ca vestul colectiv va confisca sau folosi castigurile obtinute din depozitele rusesti, se inseala. Cainii care latra, nu musca. Daca se ating de bani, se numeste furt si nici o tara, individ, organizatie, nu-si va tine economiile intr-o tara unde i se poate confisca bunurile. E o chestie de logica, bineinteles, pentru cei ce au cap pe umeri. Prntru cei prntru care capul reprezinta umbrela da nu ii ploaie pe gat, pot crede orice

 15. Ca tot se desfasoara in Elvetia … asta e ca si cum elvetienii ar produce un ceas cu cuc, da’ fara cuc !

 16. … face si el ce poate ! Ba eu zic sa participe doar Zelenski, care sa fie singur intr-o sala si sa zbiere iarasi dupa bani si arme ! De preferinta intr-o sala cu peretii tapisati, iar clovnul khazar, in locul eternului tricou cu care isi arata muschii, imbracat cu o camesoaie lunga, cu manecile innodate in fata …

 17. CE VEȚI SPUNE DACĂ LA SFÂRȘITUL CONFERINȚEI- CASA ALBĂ VA ANUNȚA: NU AM PUTUT VENI,AVEM TREABĂ ÎN ASIA -DE SUD- EST ȘI IORDAN VEST AȘA CĂ NOI NE STRÂNGEM JUCĂRIILE ȘI VĂ LĂSĂM VOUĂ, EUROPENILOR, CINSTEA DE A TERMINA CE AM ÎNCEPUT NOI -MAI ALES REGATULUI UNIT CU PAKISTANUL ȘI REPUBLICII MICRO(pardon)MACRONO FRANCEZE??? NA O MIND

 18. Ce rost ar avea participarea Russiei la negocieri? Nici-unul. Mai ales dacă la conferința asta de pace se va hotărî mutarea capitalei Russiei de la Moskowa la Kiev și dizolvarea armatei rusești. Interesează pe ruși toate astea? Nici vorbă. Oricum, indiferent de ce se va hotărî la conferința de pace, rușii se vor supune și vor aplica totul cum au făcut-o întotdeauna, spre exemplu cum au aplicat ei cu sfințenie sancțiunile puse de europeni împotriva lor, sancțiuni care au dus Russia la ruină și Uniunea Europeană la cea mai înaltă cotă de prosperitate, mulțumire și bogăție. Probabil iar moare și învie Putin.

 19. @ Prostia ingroapă Rusia. Prostia te îngroapă pe tine. Cum să confiște niște neica nimeni banii Rusiei și rușilor depozitați în străinătate?. Nicio bancă serioasă nu va permite așa ceva, își semnează falimentul. Cine va mai depune banii într-o asemenea bancă, riscând să rămână pentru te miri ce, fără ei. Apoi vesticii au proprietăți mult mai mari în Rusia. Le confiști banii, Rusia confiscă aceste investiții, au demonstrat deja ca nu au rețineri în acest sens. Scor 2-1 pentru Rusia. Nu pierde nimic, dimpotrivă, așa cum a visat vestul aplicând „sancțiunile”, în schimb vestul își sapă groapa singuri, distrugând și bruma de încredere a restului lumii în ei.

 20. Deci cum de au putut sa discute despre pace, eu am crezut ca din martie 2022 cuvantul pace e interzis. Daca ziceai pace erai putinist. Oricum e bine ca au discutat si daca Rusia nu a fost prezenta inseamna ca s-a facut pace intre US si Ucraina. Sau US si Elvetia. Sau Germania cu Elvetia si Franta. Adica astia care erau acolo la conferinta dar cine cu cine a facut pace ca mi-e neclar?

 21. Astia fac misto de ei insisi, dar de ce sa ne mai miram ?! Halal diplomatie ! Echivalentul masturbarii.

 22. Foarte interesant.Se va decide in Elvetia PACE.Si cum se va face PACE daca razboinicul rus nu aude aceste cuvinte?

 23. Pe oamenii care ne conduc destinele și care ne hotărăsc soarta chiar nu-i poate nimeni/nimic obliga să-și JUSTIFICE DECIZIILE??
  Astfel, aș fi foarte curios să aflu care sunt rațiunile din spatele acestei așa-zise Conferințe de pace și, mai ales, care ar trebui să fie finalitatea acestui demers?!?!?! Pacea se încheie ÎNTOTDEAUNA între beligeranți. Așa fiind, cum dracu’ să organizezi o conferință de pace la care să nu participe una dintre părțile implicate în conflict? Negociază Ucraina pacea cu alte state (formal) nebeligerante, negociază Ucraina doar cu sine însăși, sau care este mecanismul practic pe care și l-au imaginat? Partea cu adevărat tristă este că toți acești oameni NU (mai) SUNT capabili de decizii raționale! Vai de noi!

 24. E ca si cum la proba de maraton ultimul clasat, ajuns la linia de sosire cam la o zi dupa invingator, ii propune acestuia : „Da’ nu vrei sa mai alergam o data ?” Asa si cu rusii, stapini pe situatie, care nu sint invitati !! Paguba-n ciuperci de piele !

 25. cand elevetia voia sa dea TANCURI ukrainei ?

  AUD ?

  (ceva pute a KOSOVO pe invers (HOMO -> LGBTQ+) in GAZA … adica evreii au voie sa bombardeze si extermine filistenii si sarbii n-aveau voie sa bombardeze albanezii din KOSOVO …de ce ? Oare pentru ca ca … noi sarbii au RELIGIA GRESITA ? 😀 )

  SHALOM ! ❤️❤️❤️

  (evreii din NY , jews = evrei , in engleza ies pe strazi contra SIONISMULUI 😐 Semna ca si noi evreii avem sambure de dezbinare … ca-n talmudicul razboi dintre IUDA si ISRAEL dupa domnia lui SHOLOMON ! E de rau , NETANYAHU ne strica renumele de VICTIME ISTORICE si ne face PR de CALAI, azi 🙁 ! )

 26. GAZA e ISRAEL !
  KOSOVO e SERBIA ?

  mda ! sic transit gloria USA ! 😐
  (pe unde mai e baba NULAND ? SHALOM ! )

 27. Kosovo va reveni la Serbia. Cele 300 de biserici si manastiri orotodocse darmate de kosovari isi vor cere tributul lor de sange kosovar.

 28. Pentru cei care inca nu au intzeles mesajul transmis de organizatorii acestei conferintze: aveti dreptate si unii si altii, dar nu i-ati intzeles rostul!
  Nu este O CONFERINTA DE PACE, caci nu se poate face fara implicarea partilor aflate in conflict, in cazul de fatza Rusia si Ucraina. Este doar o adunare pentru a se stabili in ce conditzii trupele de mentinere a pacii ONU se vor putea instala in sudul Ucrainei!Caci timpul trece, pierderile sint mari, si economia mondiala sufera de pe urma ambitziilor nesanatoase ale unor indivizi carora nu le mai ajunge teritoriul, si asa imens!
  Deci, la aceasta conferintza se vor pune la cale metodele de a obtine retragerea trupelor ruse, mai inainte ca razboiul sa transforme Federatia Rusa intr-o zona de conflicte interne fara sperantza de a putea fi oprite in urmatorii douazeci de ani!
  Biata Zaharova nu intzelege dimensiunile catastrofei spre care se indreapta Rusia, si are pretentia ca tzara sa sa fie considerata in continuare o mare putere militara, ba si economica, si nu una comica! Nu ii vine sa creada ca, desi propaganda ruseasca a impinzit Europa cu mesaje subversive mincinoase, nimeni nu ia in seama uriasa Rusie ce crede ca daca se pozeaza cu o scindura in bratze va fi crezuta ca e aeroplan! Ba mai si amenintza ca, daca nu i se face pe plac, isi ia zborul, de-a binelea! lol
  Se apropie cu pasi mari deznodamintul previzibil al acestui conflict. Si ma tem ca bravul Volodea Ratatul va ajunge in situatia lui Milosevici, dar fara sansa acestuia de a fi reabilitat vreodata!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.