România, în cărţi pentru găzduirea unui comandament NATO

NATO va avea prezenţă permanentă în România. La summitul din Ţara Galilor, Alianţa Nord Atlantică a decis să creeze o forţă de reacţie rapidă şi un comandament ce pot fi găzduite de România, Polonia sau ţările baltice.

Comandamentul din România va fi capabil să coordoneze trupe străine de intervenţie. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat, vineri, că NATO a aprobat menţinerea unei prezenţe continue aeriene, terestre şi navale în partea estică a Alianţei, unde va exista un comandament special. Rasmussen a anunţat crearea unei forţe rapide de intervenţie a NATO, formată din mii de militari care pot interveni în câteva zile în orice zonă, “pentru a susţine aliaţii”.

În cadrul conferinţei de presă din cea de a doua zi a Summitului NATO, Rasmussen a declarat că NATO a luat decizia de a crea un “vârf de lance” al forţelor de reacţie rapidă, capabil de mobilizare în decurs de câteva zile. De asemenea, el a declarat că în Europa de Est va exista un comandament şi prezenţă militară NATO.

Secretarul general al Aliantei a precizat că detaliile privind noua forţă de reacţie rapidă vor fi discutate după summit. Rămâne de văzut unde vor fi localizate facilităţile noii forţe de reacţie rapidă, însă Rasmussen a precizat că ţările baltice, Polonia şi România doresc să găzduiască aceste facilităţi.

„Am convenit astăzi să menţinem o prezenţă şi o activitate continue aeriene, terestre şi navale în partea estică a Alianţei, pe bază de rotaţii”, a explicat secretarul general.

„Trebuie văzut unde anume vor fi localizate instalaţiile de recepţie. Dar până în prezent, am notat că statele baltice, Polonia şi România au indicat că vor să găzduiască astfel de instalaţii”, a precizat Rasmussen.

Înaltul oficial a mai arătat că se va extinde parteneriatul dintre NATO şi Republica Moldova, Georgia şi Iordania. Rasmussen evitat să precizeze daca Georgia, cel mai avansat stat est-european în relaţia cu NATO, are perspective de a adera la Alianţă.

Întrebat ce semnal va fi transmis de către NATO Rusiei, Rasmussen a arătat ca noile planuri de reacţie rapida demonstrează că NATO face paşii necesari pentru a-şi proteja aliaţii. “O prezenţă NATO mai vizibilă în Est” va trimite un mesaj foarte clar Moscovei, mai consideră secretarul general.

O alta tema abordata in cadrul conferintei de presa a fost cea a apararii cibernetice, care va fi un element cheie al noilor responsabilitati NATO, potrivit lui Rasmussen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.