Disperarea celor de la putere e mare

Continuăm să avem o democrație originală, la 22 de ani de la Revoluție (sau de la Lovitura de stat din Decembrie 1989): nu funcționează Parlamentul. Nu funcționează guvernul (condus de un director al serviciilor secrete, supus presiunii partidelor aflate la putere). Nu funcționează Președinția (transformată într-o parodie de Băsescu, care ține loc și de premier).

Opoziția parlamentară e în grevă de protest în continuare. Practic, tot e legat de politică e blocat. România pierde și anul 2012 pe mâna incompetenței celor ce ne conduc și a mafiei care a paralizat structurile de stat. O minimă reabilitare a țării mai e legată doar de atragerea de fonduri europene.

Bancul cu miliardele de euro ce ar fi obținute în plus din evaziunea fiscală nu impresionează pe nimeni. La ce naiba să te mai aștepți bun? Populația în marea majoritate își pune speranțele într-un vot care să alunge actuala putere. Natural, celor de la putere, parlamentari și miniștri le e imposibil să creadă că vor fi aruncați la coșul de gunoi al istoriei recente, după alegerile din acest an (deși le-ar fi ușor să descopere că fostele vedete politice de până ieri au dispărut în neant, care se credeau buricul pământului și nu mai contează, sunt egale cu zero).

Disperarea e mare, dacă s-a ajuns să se ia porcoaie de bani publici de la ministere să se verse primarilor îndatorați ai actualei coaliții guvernamentale, care să fie împărțiți bisericii (preoții fiind considerați agenți electorali perfecți, nu degeaba biserica se roagă pentru bunăstarea celor aflați la putere). Mă întreb dacă sponsorii celor aflați la putere și-au recuperat banii din afacerile cu statul.

S-a ajuns atât de rău în viața politică românească, încât nu există nici măcar o nouă lege electorală votată pentru alegerile parlamentare (care să respecte și voința populației, să fie doar 300-318 parlamentari), deși suntem la finalul lunii martie. O lege nouă electorală care să interzică traseismul și să nu mai dea posibilitatea lui Băsescu să înființeze un partid al trădătorilor, buni să facă o majoritate parlamentară peste noapte. Deși s-a ajuns la o înțelegere, de a fi aleși parlamentarii într-un singur tur… Nu mai spun că debandada e bine pusă la punct, Parlamentul are azi 10 locuri rămase vacante și guvernul n-a organizat alegeri pentru ocuparea lor, fiind perdante pentru cei de la putere.

Principalii vinovați pentru creșterea în sondaje a unui partid fără ideologie, PPDD (totalmente imprevizibil, „antisistem”, care primește voturi fără să miște un deget, promițând iresponsabil ce vrea să audă electoratul sărac), sunt cei de la putere, care au dus România de râpă, PDL, UNPR, UDMR. Victor Ponta observa (știind din propriile sondaje interne ale USL) că PPDD va depăși procentele ce le vor obține împreună partidele aflate acum în coaliția guvernamentală, PPDD va fi pe locul doi, după USL – asta însemnând că PPDD va avea 25 la sută? Dar dacă PPDD ia 25 la sută, iar celelalte partide din actuala coaliție iau împreună 25 la sută (PDL 15 la sută, UNPR 5 la sută, UDMR 5 la sută), înseamnă că USL e în pericol să rămână în opoziție, ținând cont că USL exclude o coaliție cu PRM+PNG (care ar putea avea și ea în Parlament 5-10 la sută).

Uniunea PRM+PNG e incompatibilă cu UDMR, așa că ea se poate alătura PPDD-PDL, dacă UDMR rămâne în opoziție. PRM+PNG devine un partid de care va fi nevoie pentru a face o majoritate parlamentară. Eventual, UDMR poate fi în coaliție cu USL, dacă USL nu va lua 50 la sută plus 1 la alegerile parlamentare – deși nu e de dorit (UDMR s-a compromis urât la guvernare, ea n-are nici o legătură cu interesul general al țării).

Aud că în țară apar tot felul de pălării electorale (alianțe) cu sigle și culori care ascund PDL-UNPR-PNȚCD-Băsescu-PER, să dezorienteze electoratul. Sper să fie convingătoare opoziția USL, când va da de gol tactica electorală a celor aflați azi la putere. Cu atât mai mult cu cât Băsescu și PDL, care au tot anunțat în ultimul an că a murit statul social în Europa, și-au amintit peste noapte că fără electoratul pauperizat care dă votul, ei nu există – așa că s-au anunțat salarii reîntregite… Nu știe nimeni din ce bani, FMI se amuză. Dispare austeritatea brusc? Banca Națională atrage atenția că și trimestrul I din acest an (cum a fost și ultimul trimestru de anul trecut) e pe „creștere negativă” economică (adică zero) și că vom intra în recesiune.

Acum se bat câmpii cu creșterea consumului (prin reîntregirea salariilor), care să pună economia pe picioare, după ce în ultimul an aceiași Băsescu și PDL susțineau că în nici un caz consumul nu face să crească economia. Experimentele lor au adus românii în sapă de lemn. Ar trebui să ni se facă la toți greață în fața politicianismului de doi bani de care dau dovadă cei de la putere. Normal ar fi să fie eliminați din viața publică Băsescu și PDL (și ai lor). Mai mult ca oricând electoratul ar trebui să conștientizeze că de votul lui depinde soarta țării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.