Don’ Corleone de la Cotroceni

La nuntă, numai de bine. La o nuntă obişnuită. Dar nu la o nuntă care seamănă cu adunarea mafioţilor, sau cu Congresele partidului. De la filialele din toată ţara, pedeleii au venit cu cotizaţia în plic. Don’ Corleone, Naşul, reinstalat la Cotroceni, în fruntea clanului, a primit pupăturile de mâini şi şi-a binecuvântat supuşii. A avut ocazia să-i numere pentru ultima oară. Mulţi au fost, dar vreo opt sute tot au rămas…

Dar, aici nu e Sicilia… Aici e România. Şi dacă eşti „Naşul” trebuie să admiţi că nu poţi provoca la nesfârşit cuminţenia şi sărăcia acestui popor. Dacă voia, Don’ Corleone putea aranja la Snagov şi cununia civilă, şi cea religioasă. Nu să-ţi plimbi limuzinele negre prin Piaţa Obor şi să-ţi etalezi ceasurile de 35 de mii de euro! Pentru decenţă, pentru bună-credinţă, pentru modestie. Nu poţi defila cu Rolls-Royce-urile prin centrul Capitalei, cu bogăţiile acumulate de neocomuniştii PDL din jaf, la vedere, fără să fii fluierat şi huiduit. Nu poţi ieşi înfrânt usturător la vot şi trimis acasă din funcţia de preşedinte şi să-ţi converteşti această penibilă înfrângere într-o paradă neruşinată. Rânjind tot timpul la huiduieli ca la ovaţii şi urale.

Nu poţi preschimba o nuntă într-o lungă listă de subscripţie, când atâţia copii bolnavi au nevoie de caritatea şi ajutorul semenilor.

Don’ Corleone de la Cotroceni nu e numai naşul unui clan mafiot, el este aşa cum îl ştim şi un mare jucător de „teatru ieftin”. Vai, „fata tatii care pleacă” şi se duce săraca într-un apartament de 250.000 euro, în vacanţă la Monte Carlo şi, în misiune, la Strasbourg, acolo unde tăticu’ i-a asigurat microfon european de unde să-şi debiteze gângav panseurile. Nu ne-a stors lacrimi chipul năduşit de emoţie al „Naşului”, pentru că într-o ţară aflată în suferinţă preşedintele ei trebuie să fie simbolul austerităţii, al onoarei, al moderaţiei, şi nu al unei neomeneşti demonstraţii de putere şi de lux.

„Minima moralia!”, domnule preşedinte! Măcar dumneavoastră. Pentru că supuşii dvs., de la Blaga la Preda, nu mai au demult capacitatea de a se ruşina de ceea ce fac şi de ceea ce rostesc. Chiar aşa îmbrăcaţi în smoking, ei rămân ceea ce au fost: membri ai celei mai lacome şi mai distructive mafii din ultimii douăzeci şi doi de ani…

La Snagov s-au adunat, la al XIV-lea Congres, toţi aplaudacii portocalii… Strada i-a avertizat: e ultima voastră paranghelie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.