Duel Iohannis – Antonescu pe candidatura la prezidențiale

Congresul PNL, cu final previzibil în privința noului șef al partidului, i-a adus în arena politică sâmbătă ca și contracandidați pe Klaus Iohannis și Crin Antonescu, ambii liberali înscriindu-se în cursa pentru desemnarea candidatului la Cotroceni.

După votul dat pentru șefia PNL, obținută lejer de primarul Sibiului, atât Klaus Iohannis, cât și Crin Antonescu au anunțat sâmbătă că intră în cursa internă pentru stabilirea candidatului la prezidențiale.

Retras din cursa prezidențială recent, din proprie inițativă, Antonescu își încearcă din nou norocul și partidul.

Întrebat de către președintele de onoare Mircea Ionescu Quintus dacă vrea să se înscrie în cursa pentru desemnarea prezidențiabilului PNL, Crin Antonescu a venit la microfon răspunzând scurt: „Da”.

„Cinci ani de zile, zi de zi am asumat în numele meu decizii pe care nu le-am luat singur. Azi nu-mi mai pot permite. E o decizie pe care dumneavoastră trebuie să o luaţi. Oricare ar fi ea, o voi servi până la capăt”, a adăugat Antonescu.

Uite rezoluția, nu e rezoluția

Candidatul PNL la prezidențiale urma să fie desemnat sâmbătă, însă votul s-a amânat. Iohannis a decis în ultimul moment să retragă de pe ordinea de zi rezoluția propusă în acest sens.

Astfel, după ce Antonescu și-a exprimat dorința de a se înscrie în cursa internă, Iohannis a anunțat că retrage rezoluţia privind candidatul PNL la prezidenţiale şi o trimite în Delegaţia Permanentă a partidului.

„Suntem în cea mai fericită situaţie în care poate fi un partid serios, să aibă doi candidaţi. Dacă suntem în această situaţie, cred că în acest moment este suficient să ne bucurăm. Este suficient dacă ne bucurăm că avem doi candidaţi. Nu trebuie să votăm nimic astăzi”, a spus Iohannis.

Noul lider al PNL a mai susținut că „ultimul lucru pe care îl doreşte” este o sciziune în partid. „Nu mă feresc, însă, de nicio competiţie şi dacă va fi să intru în competiţie cu domnul preşedinte şi prieten Antonescu, aşa să fie, dar nu astăzi. Cred că este bine să avem înţelepciunea să vedem lucrurile bune şi să nu le stricăm, grăbindu-le”, a mai declarat noul preşedinte al PNL.

Iohannis a devenit sâmbătă noul președinte al liberalilor cu un vot covârșitor, la o lună de la eșecul electoral din 25 mai soldat cu retragerea lui Crin Antonescu.

Pentru Iohannis și-au dat votul 1.334 de delegaţi la Congresul partidului, în timp ce contracandidatul său la șefia PNL, Ioan Ghişe, a fost votat doar de 144 de delegaţi.

Liberalii au votat sâmbătă și pentru fuziunea cu PDL, Klaus Iohannis anunțând după alegerea sa că democrat-liberalii sunt de acord ca noua formațiune să se numească PNL. Iohannis a afirmat de la tribuna Congresului că este în poziția să confirme că „PDL a acceptat” ca noua formaţiune politică rezultată din fuziune să se numească PNL. Împotriva fuziunii cu PDL s-au pronunțat doar șase liberali, în timp ce patru s-au abținut.

De asemenea, PNL a votat sâmbătă pentru afilierea la PPE, cu doar trei voturi împotrivă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.