Economie cu creștere record și cu firme tot mai obosite

Rata medie de încasare a banilor în economie a crescut în acest an la 116 zile față de 60 cât era în 2008. Anul trecut, perioada de încasare a creanțelor a fost de 95 zile în timp ce perioada medie de plată a datoriilor curente se situa la nivelul de 176 zile. Asta arată că firmele din România răsuflă tot mai greu ceea ce se poate vedea în numărul tot mai mare al insolvențelor. Astfel, în primele nouă luni ale anului a crescut cu 7,58% numărul societăților comerciale și persoanelor fizice autorizate intrate în insolvență comparativ cu perioada similară din 2016, ajungând la 6.441 unități, conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe firme și PFA-uri în insolvență sunt din București, respectiv 1.393, în creștere cu 15,6% comparativ cu ianuarie — septembrie 2016, Capitala fiind urmată de județul Iași cu 385 (+8,76%) și de Bihor, cu 351 cazuri (-16,82%). Cele mai multe insolvențe au fost în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor — 1.933, în creștere cu 3,76%. Aceste realități au loc în condițiile în care Comisia Națională de Prognoză a revizuit din nou, în sus, estimările privind creșterea economică a României în 2017, la 6,1%, de la 5,6% cât preconizase anterior. Ceea ce înseamnă un record pentru Uniunea Europeană. „La prima vedere, pare că, da, economia crește, dar nu avem bani să ne plătim materiile prime, să ne plătim furnizorii și asta înseamnă că în scurt timp vom începe să ne lovim de insolvențe, de falimente. Ceea ce înseamnă criză economică în acel moment, înseamnă șomaj, înseamnă credite neperformante la bănci, adică ne întoarcem în filmul anilor 2009-2010. Pe lângă această creștere a duratei de încasare a banilor din piață – o dublare practic, 116 zile e foarte mult, mai constatăm ceva. Sunt sectoare și sunt deja sectoarele în care companiile cu capital românesc sunt active, mă refer la construcții, agricultură, la serviciile pentru întreprinderi, acestea sunt sectoare cu companii având capital preponderent românesc. Acolo nu mai vorbim despre o perioadă 116 zile, acolo vorbim de 200, de 220, de 270 de zile. Acolo lucrurile sunt mult mai blocate și asta înseamnă risc asupra capitalului autohton”, susține Dragoș Roșca, președintele Romanian Business Leaders, citat de presă.

De altfel, afacerile pe banii partenerilor şi clienţilor au devenit o adevărată modă în economia românească. În lipsa unui capital suficient, tot mai multe companii aleg să întârzie plăţile, apelând la creditul furnizor, un mecanism economic de finanţare de business, fără dobândă, care se extinde tot mai puternic. Potrivit unui studiu realizat recent de KeysFin, 75% dintre firmele din economia românească au ajuns să apeleze la această soluţie, în condiţiile în care finanţarea bancară reprezintă, mai ales pentru IMM-uri, un domeniu greu accesibil. Valoarea datoriilor comerciale înregistrate de companiile româneşti a depăşit, în 2016, nivelul de 306,6 miliarde de lei, sumă cu aproape 100 de miliarde de lei mai mare decât în 2009 (213,3 miliarde de lei). Conform studiului realizat de KeysFin, peste 400.000 de firme, care reprezintă 64% din economie, înregistrau datorii comerciale la nivelul anului trecut. Creditul comercial reprezenta, în 2016, 36,8% din totalul datoriilor companiilor, un procent cu 56% mai mare decât valoarea creditului bancar (133 miliarde de lei).

Cum de a ajuns creditul comercial să reprezinte principala modalitate de finanţare în economia românească? „Creditul comercial este nepurtător de dobândă. Îţi permite să derulezi afaceri fără să înregistrezi costuri suplimentare, acestea fiind pasate, practic, în sarcina partenerilor. Chiar dacă, la prima vedere, pare că economia are o lichiditate optimă, realitatea este cu totul alta. Banii circulă greu, iar pericolul de blocaj financiar este încă le un nivel ridicat. Pe lanţul economic, majoritatea firmelor suferă de lipsă de lichiditate, astfel că oricând pot intra în blocaj, în incapacitate de plată”, explică experţii KeysFin. Economia românească este formată, în marea ei majoritate, din IMM-uri fără capitaluri fixe solide, fără garanţii reale pozive, cele pe care băncile le cer atunci când solicită o finanţare. În plus, finanţarea bancară prezintă costuri pe care multe dintre firme nu şi le permit, astfel că alternativa o reprezintă creditul comercial.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.