Elena Udrea spune lucruri trăsnite

Coincidenţă, sau nu, CNC al PDL s-a desfăşurat în paralel cu Congresele PNL. Sâmbătă a luat cuvântul şi Elena Udrea, cea care se vrea să fie înscăunată numărul 1 în partid. Scriptic, pentru că practic, fotoliul de orchestră este de mult ocupat de… ghici ghicitoarea mea, cine?

Discursul Elenei Udrea a fost unul de-a dreptul istoric. Cei care l-au audiat au „aflat” printre alte că a România a treversat în 2010 şi 2011 o stare de război. De unde această concluzie? Din următoarea formulare: „Guvernul Boc a guvernat în cea mai grea perioadă prin care a trecut România în ultimii 80 de ani”. Să facem o socoteală simplă: scădem din 2010, să zicem, 80 de ani şi ajungem prin 1930. Când a trecut România printr-o perioadă extrem de grea. Evident, în timpul celui de-al doilea război mondial, şi chiar înainte, dacă ţinem cont de faptul că în 1940 s-au pierdut provincii importante din teritoriul naţional. Şi după război, când au venit tancurile Armatei Roşii „eliberatoare”. Ce poate fi mai rău pentru o ţară decât pierderea de teritorii şi o stare de război în care nu faci parte din tabăra învingătorului? Logic, tot trecerea printr-o stare de război. Civil, contra unui alt stat sau unul mondial. Asta ar înţelege un neofit, dacă s-ar lua după afirmaţiile făcute de Elena Udrea.

Pentru cine ştie însă că fosta ministresă spune lucruri trăsnite, povestea cu războiul cade. Şi pentru că tot vorbim de lucrurile trăsnite pe care le-a spus Elena Udrea, să mai consemnăm o zicere: „USL nu are susţinere populară. A fost votat doar de 4 milioane şi ceva de oameni. Lumea nu a mai ieşit la vot. Au fost doar 42%. Trebuie să-i aducem înapoi la noi pe cei care nu au ieşit la vot”.

Aici, pe lângă că spune o nouă trăsnaie, Elena Udrea dă dovadă că stă prost şi cu aritmetica. Păi haideţi să socotim. În 2008, când PDL a „câştigat” parlamentarele pentru că a avut 3 mandate în plus faţă de PSD, prezenţa la urne de fost de 39%. Deci cu 3% mai puţin decât în decembrie 2012. Deci, printre cei care au stat acasă nu se regăsesc votanţi ai PDL. Şi de unde nu este, nu ai de unde să iei. Da, în decembrie avenit mai puţin popor la urne decât la referendumul din 29 iulie. Sigur însă, nici printre cei care au venit în plus la referendum nu au fost votanţi ai PDL. Ci votanţi anti-Băsescu. Iar dacă aceştia ar fi venit şi la parlamentare, dezastrul pentru PDL ar fi fost şi mai mare. Totuşi, noi vrem să o ajutăm pe Elena Udrea. Voturile – o mare parte – pierdute de PDL se regăsesc la PPDD, şi o mică parte la USL. Iar două treimi din cei care au venit în plus faţă de parlamentarele din 2008, au votat USL şi o treime, PPDD.

Iar până să se întrebe câtă susţinere populară au sau nu au cei din USL, Elena Udrea trebuie să constate că în 2008 susţinerea populară pentru PDL a fost mică pentru un câştigător de alegeri, iar acum a fost foarte, foarte mică.

A uitat că PDL a boicotat referendumul

O altă mare trăsnaie marca „Udrea”: „Referendumul trebuia să ne ajute să creştem (!!! – subl.aut). Referendumul a pus PDL în poziţia de singur partid european din România (?? – subl.aut.). Am avut o ocazie extraordinară să vorbim ca partid, sigur, prin cei care au fost pe scenă, prin cei care nu au fost pe scenă, prin toţi cei de aici din sală, prin toţi de acasă, despre faptul că respectăm, principii, credem în statul de drept, credem în independenţa justiţiei. (…) A fost o şansă extraordinară pentru PDL de a creşte”. O astfel de declaraţie pare că este dată de cineva, care nu s-a aflat nu în România, nici măcar în Europa în perioada campaniei pentru referendum. Cum să crească PDL dacă a boicotat referendumul? Cum să crească PDL când în campanie s-au aflat doar cei din afara partidului plus TRU – mai mult pe post de figaro, şi Monica Macovei cu texte şi reclamaţii ce frizau penibilul? Cum să crească PDL când oamenii apropiaţi partidului vorbeau de lovituri de stat inexistente, de poveşti privind iminenţa unui război civilt şi alte averaţii? Şi, în final, cum să crească PDL când a făcut zid în faţa unui Traian Băsescu detestat de o uriaşă masă populară?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.