Eminescologi detectivi

Între însemnările zilnice ale lui Maiorescu imediat anterioare zilei de 28 iunie 1883, nici cel mai vag indiciu că mintea lui Eminescu s-ar fi dereglat. În articolele sale zilnice din „Timpul”, de asemenea: zero semne de alienare.

La ora 6 a dimineţii de 28 iunie, Maiorescu a fost vizitat de soţia lui Slavici, o doamnă de etnie maghiară. Soţia lui Slavici îl ţinea în gazdă pe Eminescu şi venise să anunţe că mintea poetului a luat-o razna. Acum, istoricii literari cunosc faptul că, la Bucureşti, Slavici slujea interese austro-ungare, nefiind un militant pentru interesul Ardealului (Unirea). Între ora 6 şi ora 10, Maiorescu, însoţit de Simţion, un reprezentant al Societăţii „Carpaţii”, cel mai vocal ONG (ca să zicem aşa) pro-Ardeal din Bucureşti, au fost prezenţi la Sanatoriul doctorului Şuţu şi au aranjat, contra cost, internarea lui Eminescu.

Notele informative ale poliţiei politice austro-ungare, publicate în original (în germană, doar în germană), la Timişoara, în 1987, atestă că Societatea „Carpaţii” era infiltrată de agenţi ai Vienei, adjuncţii lui Eminescu, şeful acestei societăţi, fiind astfel de agenţi.

Graba şi uşurătatea cu care Maiorescu a luat în serios „constatările” doamnei Slavici sunt greu de înţeles în termeni de psihologie a bunei-credinţe. Maiorescu aştepta să fie vizitat, la ora 10, de Eminescu. Întâlnirea era convenită. A notat în jurnalul său că l-ar fi sfătuit pe Eminescu să accepte internarea, aranjamentele fiind făcute, iar costurile – deja plătite.

Nu poţi să nu tresari în faţa acestei note. Cum ar veni, într-o dimineaţă, un avocat de mare prestigiu, pe care eu îl recunosc şi reprezentant politic de frunte al ţării mele, îmi spune că mi-a aranjat internarea la spitalul de alienaţi şi să fac bine să mă îndrept într-acolo, căci sunt aşteptat, costurile fiind deja achitate. Eminescologii detectivi au cercetat contextul acelei zile de 28 iunie 1883 care s-a încheiat cu internarea forţată a lui Eminescu, dar nu au reuşit să focuseze îndeajuns de clar ce anume ar fi putut îndreptăţi un complot politic împotriva editorialistului de la ziarul „Timpul”.

Potoliţi-l pe Eminescu!”, scria P.P. Carp de la Viena, unde negocia un tratat secret cu Austro-Ungaria ce ar fi înfuriat aliaţii occidentali ai României dacă ar fi fost dat în vileagul opiniei publice.

Regele Carol I îi trăda, în secret, pe aliaţii noştri tradiţionali şi nu se temea decât de gura spartă a pro-ardelenistului Eminescu. Riscul ca jurnalistul de la „Timpul” să afle acest secret era mare, iar riscul de a-l divulga era şi mai mare. Eminescu nu dorea alianţe care să îndepărteze speranţele în unirea Ardealului cu România.

De altfel, în cele din urmă, Carol I a înţeles că nici România nu dorea astfel de alianţe.

Cea mai slabă verigă din detectivistica ce a descifrat acest complot nu stă în demantelarea jocurilor de interese politice, ci în descifrarea modalităţilor „terapeutice” prin care mintea lui Eminescu a fost dereglată.

Unii au spus că supradozele cu mercur ar fi putut duce orice minte sănătoasă la alienare. Prea puţină cercetare medico-detectivistică a fost întreprinsă. Dar nu mai pot afirma decât fanaticii că ziua de 28 iunie 1883 ar putea avea vreo logică a bunei-credinţe în relaţia Maiorescu-Eminescu.

28 iunie 1883 – Eminescu a fost dus la spitalul de nebuni în cămaşă de forţă

Un excelent detectiv al acelei zile, Ion Spânu, a rămas dator, deocamdată, cu detectivistica felului în care doctorii au dereglat mintea de care Regele Carol I se temea cu justificate temeiuri, mai puţin acela de a ordona compromiterea ei pe căi ocult-medicale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14
Ioan Buduca 1113 Articole
Author

20 de Comentarii

 1. Intr-o lume … NEBUNA, NEBUNA, NEBUNA (ca acea din vremea lui) … era si NORMAL …
  ca cel NORMAL LA CAP … sa fie cosiderat, de catre concetatenii sai, ca diferit de ei … un (NON-)nebun !!!!!!

  Teorema: in orice spital de nebuni … doctorii trebuie sa fie,cumva/ceva, nebuni … iar pacientii, DOAR uneori nebuni !!!
  Demonstratie: doar un (cineva) suficient de nebun … poate invada … si poate trata … calculatorul defect din cupola unui alt nebun.

 2. Sa citim publicistica marelui patriot nationalist Mihai Eminescu, pentru care a si fost asasinat, si ne vom dumiri ca asa cum tefelistii de azi au fost scoliti de „valorile” occidentului, asa si tinerii din vremea lui Eminescu au impus formele fara fond invatand tradarea si vanzarea de neam in lupanarele occidentului :

  „Elemente străine, îmbătrânite şi sterpe, s-au amestecat în poporul nostru şi joacă comedia patriotismului şi a naţionalismului. Neavând tradiţii, patrie hotărâtă ori naţionalitate hotărâtă, au pus, totuşi, mâna pe statul român”

  „caci acest tineret s-au fost dus într-o tara bolnava în privirea vietii sociale”… ”

  „astfel vin patura dupa patura în tara noastra, cu ideile cele mai ciudate, scoase din cafenelele frantuzesti sau din scrierile lui Saint-Simon si alte altor scriitori ce nu erau în toate mintile” 

  „Bãtrânii aveau gurã de lup si inimã de miel; au venit liberalii cu gura de miel, plinã de cuvinte amãgitoare, dar cu inima de lup….”

  „Despreţuind Biserica noastră naţională şi înjosind-o, atei şi francmasoni cum sunt toţi, ei ne-au lipsit de arma cea mai puternică în lupta naţională…”

  „Am admis legiuiri străine?
  Ei bine nu le-am admis pentru român, cu trebuinţele căruia nu se potriveau.Am creat o atmosferă publică pentru plante exotice,de care planta autohtonă moare…”

  „Biserica lui Mateiu Basarab şi a lui Varlaam, maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbei şi unitatea etnică a poporului”

  “am fost meniti sa ajungem zilele acestea de ticalosie, în care tara se înstraineaza pe zi ce merge în gândire si-n avutul ei…”

  „Astfel cu articolul 44 al Tractatului de la Berlin, care nu era numai o cestiune de încetăţenire, ci era de-a dreptul declararea României în teritoriu neutru, colonizabil cu toate seminţiile”

 3. Sa nu uitam ca Eminescu a scris si „Imparat si proletar ‘…
  fara a CITI intreaga sa opera … este DIFICIL … sa il intelegem … si sa ne ridicam la nivelul GENIULUI sau !

  De aceea, unii STUPIZI si NEBUNI … au incercat … si incearca inca/perpetuu… sa ii compromita opera …

 4. asta au vrut, asta spera ca va duce la disparitia din memoria omenirii a lui M Eminescu. In CARTEA VIETII numai Creatorul trece pe cel ce il crede vrednic, asa ca intr=o zi toti miticii se vor transforma in pulberi de stele in timp ce versul lui Eminescu va ramane ca un ecou, pe care Universul il va face auzit unui alt poet atunci cand sitemul nostru Solar va dispare si undeva va fi creat Omul din nou.
  In Scrisoarea I a spus totul despre Univers, viitor si destinul lui intr-o lume decadenta, iar daca mai adaugam Luceafarul si La Steaua, il avem COAUTOR al teoriei Relativitatii alaturi de anonomul care a creat „Tinerete fara batranete si viata fara de moarte.” Aici s-a ”nascut” viitorul, aici fratii se iubesc nu se ucid ca in mitologia altor neamuri, iar incestul practicat de alte neamuri este oprit prin topirea podului de ceara de iubirea fiebinte a Soarelui fata de sora si mireasa sa Luna. Mai aveti ceva in lumea asta larga de o asemenea frumusete si intelepciune? De la viteze superluminice, la pitaca Alba, de la adevarul despre Steaua Polara aflat in sec. XX si spus de M Eminescu in La Steaua cu o suta de ani mai devreme.
  Descreditat ca si in Scrisoare I
  „Neputând să te ajungă, crezi c-or vrea să te admire?”
  ………………………………………..
  „Toate micile mizerii unui suflet chinuit
  Mult mai mult îi vor atrage decât tot ce ai gândit.”
  https://Versuri.ro/w/8ad2

 5. Din pseudo/psiho-analiza Dlui Buduca intelegem ca e antiregalist convins, adica un republican in spiritul traditional romanesc al REGILOR DACICI si VOIEVOZILOR ROMANI!!! Tin sa-i multumesc pentru demascarea altor CULTURNICI alogeni dinainte
  de 1900 ca fiind agenti TRIPLII, in ordine, tzarist-austroungar-roman sau simplificat, AGENT MARXIST/NARODNIC! – Slavici!!
  Urmeaza Maiorescu si Carp, alte doua piese, mult mai grele, in angrenajul MARXIST/NARODNIC al epocii!!!Regele Carol I care
  a creat ROMANIA MICA este prezentat in stil republican drept un „antiroman” ceea ce e o insolenta impardonabila dupa 140 de ani, mai ales cunoscandu-se amanuntele picante despre EXTRAGEREA MARXISTULUI/NARODNIC Eminovici de catre CAMARAZII sai
  intrati in panica observand DERAIERILE acestuia cu URA DE RASA si URA DE CLASA si URA FATZA DE REGATUL…ROMANIA MICA!!!
  Nu Regele Carol I cel care a DESAVARSIT NATIUNEA ROMANA a ordonat internarea fortata a lui Eminovici intr-un „ospiciu privat” de unde putea fi EXTRAS fara probleme majore…Le atrag atentia prostacilor Securitatii de pe forum ca Dl Buduca
  a mai demascat trei agenti straini impamanteniti in Romania Mica, Slavici, Maiorescu si Carp si inceputul fiind facut ii
  voi putea devoala pe ceilalti, numerosi, pana acum demascandu-i pe PLEHANOV/Constantin Dobrogeanu-Gherea si Rakowsky, ca si pe ceilalti marxisti/narodnici, Iorga si AC Cuza, ideologii ANTISEMITISMULUI UNIVERSAL, creatori de partide antisemite
  si ai GARZII DE FIER prin creatura lor la fel de alogena Zelensky, la randul sau EXTRAS, dar dintr-o…puscarie!!!

 6. Eminescu … si OPERA sa GENIALA … nu are nimic a face cu epigonii … toti NEBUNI si STUPIZI …

  Nu trebuie COMENTATA – decat LITERAR – opera sa !
  Nu trebuie JUDECATA – de altii – opera sa !

  Geniile … nu trebuiesc niciodate COMENTATE sau JUDECATE … trebuiesc doar INTELESE !!!
  Si urmate … ca INVATATURA !!!

 7. Atacurile, pana in ziua de azi,la adresa lui Mihai Eminescu au venit din partea imigrantilor evrei(si urmasilor cominternisti) care spunea ” Moldova și Țara Românească vor fi distruse de imigranții evrei”(„Cestiunea Izraelită”)
  Marea criză a bolii psihice (melancolie depresivă) a pus capăt activității sale poetice. Trei mari crize au zguduit psihicul celui ce fusese un om de o inteligență și de o putere de muncă deosebite. Au fost făcute mari eforturi pentru ameliorarea bolii (Viena, Italia, Odessa); totul a fost inutil, pentru că, la 15 iunie 1889, Eminescu a murit, la 6 ani după prima criză, fără sa mai fi revenit vreodată la starea de dinainte. Omul Eminescu a supraviețuit, fizic, 6 ani marelui poet. Din punct de vedere spiritual, și-a încheiat evoluția meteorică în 1883, la 33 de ani.

  Manuscrisele poetului au fost recuperate de Titu Maiorescu chiar în ziua declanșării primei mari crize. El a selectat un număr de poezii, printre care și Glossă, Odă…., Mai am un singur dor, Peste vârfuri și le-a adăugat celor publicate până atunci de Eminescu în Convorbiri literare; este primul și unicul volum de versuri ce i-a apărut în timpul vieții. La câțiva ani după moartea poetului, Maiorescu a donat Academiei teancul de manuscrise cuprinzând 5000 de coli cu scris mărunt – aproape tot ce a scris Eminescu.

 8. Sunt destule articole din „Timpul”in care Eminescu se intreaba (dupa analize temeinice) ce au castigat romanii prin alungarea lui Cuza si aducerea unei dinastii straine-in mod sigur,acestea nu ii conveneau regelui Carol,asa ca nu cred ca indepartarea incomodului jurnalist Eminescu a fost doar o initiativa a unor politicieni;apoi,in zilele anterioare avusesera loc niste evenimente foarte grave : Bismark daduse un ultimatum amenintand Regatul Roman cu invazia,Societatea „Carpatii”fusese desfiintata,interzisa,sediile devastate,fusese expulzat ziaristul Emile Galli,directorul ziarului francez din București „L’Indépendence roumaine”,Eminescu publicase articolul „Pentru libertatea presei”in apararea acestuia;in acest context,apare si telegrama lui P.P.Carp ;La 28 iunie 1883 P. P. Carp, membru marcant al Lojii Steaua Românie și al Junimii, se afla la Viena în calitate de ministru plenipotențiar pentru a negocia un tratat secret cu Austro-Ungaria (la care aderă și Italia și Germania), de unde îi scrie lui Titu Maiorescu depeșa care a dus la anihilarea incomodului ziarist naționalist de la Timpul: „Mai potoliți-l pe Eminescu!”. 28 iunie era și ziua de naștere a lui Petre Carp, deci se poate spune că i s-a făcut un cadou pe măsura rangului său.

 9. Sistemele politice, atunci cand s-au simtit amenintate de persoane ce aveau notorietate, au „aranjat” eliminarea adversarilor, folosindu-se de ospicii sau justitie. Fie i-au declarat pe ce incomozi nebuni or infractori.
  Psihiatrii au fost la fel de bine folositi ca si judecatorii, atunci cand sistemele politice au tinut sa-si indeparteze/izoleze oponentii.
  Eminescu a avut parte, din plin, de astfel de tratamente atat din partea psihiatrilor cat si din partea judecatorilor. Iar intr-un mod organizat, de tradatorii vremii sale, rivali sau pretinsi prieteni, a fost izolat, iar apoi „ajutat” sa dispara.
  Toate regimurile politice corupte s-au folosit de psihiatrii, or pentru a se justifica, sau pentru a izola oponentii.
  Regimul comunist, a profitat din plin de colaborarea psihiatrilor, cu scopul de a altera starea de constienta a cetatenilor ce nu erau integrati sistemului.
  Si astazi prihiatrii sunt folositi de sistemul marxist, ca mijloc de propaganda al egalitatii de gen. Este de noaptea mintii cum psihiatrii justifica arestarea unor personalitati ca Dominique Strauss-Kahn si Julian Paul Assange, pentru acuzatii de viol, iar in momentul cand acestia sunt achitati, aceeasi psihiatri refuza orice luare de pozitie.
  Cu certitudine Eminescu a fost victima unui complot organizat de rivali, pretinsi prieteni, psihiatrii, justitie!

 10. Ca sa intelegeti cat de inoportune sunt interventiile ” eminescologilor „, va aduc aminte de articolul scris de George Toparceanu, intitulat ” Eminescu si epigonii lui „, care se incheie asa:
  Dece sa-i scormonim cu atata inversunare intimitatile? Lasati-l sa se odihneasca asa cum a trait: solitar si departe, ca luceafarul. Caci daca s-ar scula din mormant, Eminescu ar trebui sa se expatrieze acum, de rusine.
  P.S. Departe de mine intentia de a minimaliza importanta lui Constantin Brancusi. E foarte bine ce se scriu articole elogioase despre el. Dar pe 15 ianuarie abia s-a pomenit de badita Mihai.

 11. Charlie,

  Sa stii ca sunt unul care apreciez comentariile tale…nu si acesta….Nu asa stau lucrurile cu privire la EMINESCU, Cuza si carol I. Ori nu stii istorie, ori esti rau intentionat…

 12. Moi buiet, n-ai vrea tu sa postezi si in idish? Poate-ai fi mai convingator.

 13. Articolul se vrea o dezambiguizare fata de Mihai Eminescu in teoria-reala ca a fost tradta, facut nebun si asasinat prin contributia lui Titu Maiorescu care ii era prieten,dar s-a inaltat pe soclul Poetului si cind a venti vremea sa-l apere,l-a tradta.Impreuna cu PP Carp,dostorul Sutzu si altii ca dovada ca si atunci interesele austro-germane primau si Patriotii erau vinati de neamul Mariei Tereza imbubata inclusiv a Transilvaniei detinuta de dragii ei Husari.
  Se vrea articolul si o ironie la adresa dlui Ion Spanu si ca o replica la Scrisoarea deschisa scrisa dlui Ion Buduca in 2015 si care ma intristeaza .In orice caz dl Spanu are dreptate,desi citesc ac.scrisoare abia azi, am fost tot timpul intrigata de ambiguitatike dlui Buduca, de invaluirile sale si am zis-o la un moment dat-niste criptograme nestiind unde bat.Acum este explicabil,dinsul s-a ocupat cu ce s-a ocupat,alaturi de aproape toata „elita” laturoasa.DL Ion Spanu este ub ziarist PATRIOT alaturi de Cornele Nistorescu sinceri si transparenti in compunicare.
  Articolul releva inceputuk internarii la „nebuni” al lui mihai EMinescu,arata si cauzele-nationalismul combatant si patriotic al MArelui Nostru Poet .De acest articol profita „HIENA Charlie”,citindu-l invers,pt. a ataca cu „narodnicismul si bolsevismul”,inca odata personalitati culturale sau istorice, facind inca un „proces”de detractor incurabil,maladiv,culturii romaneste.Acest obsedat „procuror ad-hoc”nu are nici-un drept si deci nu este indrituit de absolut nimic sa faca asa ceva, doar rorlul de provocator,instigator,dusman pur si simplu al Natiei Romane.Nici istoric,nici autoritate nu esti ,poate Elie Wiesel cu atit mai mult un „ideolog”mincinos.

 14. „Mai Charlie” daca te apreciai pe tine insuti iti afisai pseudonimul de front! Nu mai spun ca te-ai inscris intr-o lista lunga de comentatori fara „nume” care se jura ca-mi apreciaza comentariile, dar niciodata nu au facut-o direct, la
  postarile mele „apreciate”. Identica e si acuzatia marsava ca nu stiu istorie, voi toti comentand dupa ureche, pana sa-mi cititi comentariile neavand habar de persoane si evenimente din secolele XIX si XX, iar acuzatia de „rea intentie” e de-a dreptul scelerata! Comentariile mele reproduc o viziune INCHEGATA de elemente ce se sustin excluzand aspectele care sa nu corespunda adevarului istoric, o viziune armonioasa si astfel…imbatabila! De aceea pozitia fatza de MARXISTUL NARODNIC Eminovici e perfect integrata in abordarea IDEOLOGIEI GENOCIDULUI ce nu inceteaza sa faca victime si sa silniceasca cetatenii Planetei! Cuza a fost un „pasoptist”, ca si Balcescu, Kogalniceanu etc, agenti ai Confreriei marxiste si daca ai fi consecvent cu tine insuti, chestie valabila si pentru monstrul stalinist „Corector”, ANTISEMITUL „dreptei” baso-yoha, ar trebui sa-l desfideti pe MARXIST/NARODNICUL Eminovici la fel ca pe Marx cel „manipulat” de… „satanisti”! Nu-i asa, Marx si marxismul, la fel ca Lenin si bolsevismul Comintern, mai nou Mao si maoismul, sunt „CLONE ALE…SATANISTILOR? Nu exista „genialitate distructiva”, numai schizofrenie distructiva, asta ca sa inteleaga si bolnavii de dogma „doru popescu/ Sokolovici/Giussepe/dan” care nu vor intelege niciodata ca literatura adevarata nu suporta URA DE RASA, URA DE CLASA si DENIGRAREA PROPRIEI TARI de catre…INTERNATIONALISTII FARA PATRIE, adica A-P-A-T-R-I-Z-I! Romanii se jertfisera la Plevna pentru a fi recunoscuta Romania Mica, la fel ca in 1916-1917 cand au atacat la baionete tunurile, aruncatoarele de mine si srapnele si mitralierele grele germane pentru Romania Mare si voi il adulati pe un venetic/alogen care si-a blasfemiat tara de adoptie…

 15. @Charlie: sincer, cate mierle iti fluiera in cap?Deosebesti culorile? Te speli zilnic sau ocazional?Te-ai jucat „dea nenea doctoru” cand erai mica?Iti urasti parintii ?De cate ori ai repetat clasa a 4-a?
  Intrebari pentru un profil de internare, medicina face minuni

 16. Sunt valabile si una si cealalata. Cat despre partea a doua, Charlie nu pare a fi regatean la origini.

 17. Nimeni nu poate contesta ca Eminescu suferea de sifilis intr-un stadiu avansat. In stadiile avansate sifilisul duce inevitabil la tulburari mintale.
  Acesta a si fost argumentul speculat ptr eliminarea lui. Problema era ca Eminescu deranja ca publicist si patriot, nu doar ca poet.
  Va ganditi cum suna in urechile monarhiei si bogatanilor:,,Zdrobiti oranduiala cea cruda si nedreapta” si a bisericii:,,Biserica, o fraza de dansii inventata ca, cu a ei putere sa va aplece-n jug”?
  Ptr astfel de idei chiar si azi nu ai mai fi scos din: comunistule, sobolan rosu, du-te in Coreea de N, anticristule si altele.
  Deci nu-i nicio mirare ca s-a dorit eliminarea lui.

 18. „Dar nu mai cade ca-n trecut
  In mari din tot inaltul:
  – „Ce-ti pasa tie, chip de lut,
  Dac-oi fi eu sau altul?

  Traind în cercul vostru strimt
  Norocul va petrece,
  Ci eu în lumea mea mă simt
  Nemuritor si rece. „

 19. Dar nu mai cade ca-n trecut
  In mari din tot inaltul:
  – „Ce-ti pasa tie, chip de lut,
  Dac-oi fi eu sau altul?

  Traind în cercul vostru strimt
  Norocul va petrece,
  Ci eu în lumea mea mă simt
  Nemuritor si rece. „

 20. L-au dereglat/capacit „pretinii”, dupa … „De la Nistru pan’la Tisa” .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.