Emisiuni incitante pe TVR 2, de neratat

Din 15 martie, Drumul lui Leşe

În această duminică, de la ora 18.30, Grigore Leşe revine la TVR 2 şi TVR HD şi vă invită să porniţi, din nou, pe Drumul lui Leşe. Ca şi până acum, este vorba de o inedită călătorie de descoperire a acelor locuri unde tradiţia înseamnă continuitate, identitate, neam, a locurilor unde lumea mai trăieşte dimensiunea magică a vieţii.

Pentru acest nou sezon, Grigore Leşe a pregătit douăsprezece poveşti, din tot atâtea comunităţi, pe care le veţi urmări de-a lungul a douăsprezece duminici.

În această primă ediţie, pe Drumul lui Leşe vin femeile din Drăguş, femei care ştiu povesti şi culege plante de leac, femei înţelepte care prin horile lor duc mai departe imaginea comunităţii lor.

Dincolo de poveşti şi legende, femeile din Drăguş ne duc cu gândul la moaşele de neam care şi-au transmis înţelepciunea femeilor din satul românesc. Este vorba de Babele, strămoaşele noastre mitice, femei iniţiate în practicile divinatorii, depozitare ale înţelepciunii pământului. Cunoscătoare ale plantelor de leac, ale cântecelor rituale, ele au fost un fel de şamani ai comunităţilor străvechi, matriarhale. Reprezentările lor au rămas în Munţii Bucegi, ai Buzăului şi ai Maramureşului, pietre sacre ce veghează hotarul anotimpurilor.

În această primă ediţie, Grigore Leşe o are ca invitată specială pe conf. univ. dr Mihaela Vosganian, compozitor.

Astfel, Grigore Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotrivă gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reală cu cea virtuală, Drumul lui Leşe încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

De trei ori Alexandru: Repan, Tomescu, Solomon

Liana cu Alexandru Tomescu

La Arte, carte şi capricii, sâmbătă, 14 martie, de la ora 19.00, aflaţi cele mai importante evenimente culturale – motiv pentru care vă puteţi întâlni cu trei mari personalităţi: Alexandru Repan, Alexandru Tomescu şi Alexandru Solomon.

Cu ocazia împlinirii a 75 de ani, maestrul Alexandru Repan, al cărui nume este legat de aproape 50 de ani de scena teatrului Nottara, a ales a ales să îşi serbeze ziua alături de colegi şi spectatori. La evenimentul aniversar a fost prezentă şi echipa echipa emisiunii Arte, carte şi capricii, care a realizat un interviu în exclusivitate cu cel care a fost Ivan din Fraţii Karamazov, fermecătorul Claudiu din Hamlet sau Lopahin din Livada de vişini.

Tot în această ediţie, Liana Stanciu stă de vorbă cu un alt Alexandru – şi anume cu violonistul Alexandru Tomescu. Care sunt cele mai recente realizări ale artistului, ultimele distincţii primite şi ce proiecte va desfăşura în 2015 sunt principalele teme ale discuţiei. Totodată, vom afla detalii despre cea de-a VIII-a ediţie a Turneului Stradivariuis – Enescu Experience – dedicat anul acesta memoriei marelui muzician George Enescu. Acest eveniment, la care Televiziunea Română este coproducător, va debuta în 4 mai – ziua când comemorăm 60 de ani de la dispariţia lui George Enescu.

Şi pentru că săptămâna viitoare are loc la Bucureşti cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de film documentar One World Romania, Liana Stanciu va afla ultimele informaţii chiar de la directorul acestui mare eveniment, regizorul Alexandru Solomon.

Din această ediţie de Arte, carte şi capricii nu lipsesc rubricile tradiţionale despre cultura YouTube şi filmele documentare, precum şi un dialog cu Rona Hartner despre ce anume este un film vegetarian şi cum este să joci într-o astfel de producţie!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.