Enel ar putea obține cel puțin două miliarde de euro pe activele din România

Cea mai mare ofertă derulată vreodată prin bursa românească — Electrica — ar putea sprijini eforturile Enel SpA de a-și vinde activele de producere a energiei din Slovacia și de distribuție și vânzări din România pentru 4,4 miliarde de euro (5,9 miliarde dolari), susțin analiștii, potrivit Agerpres.

Vânzările vor implica o participație de 64,4% în Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, 51% în Enel Distribuție Banat, Enel Distribuție Dobrogea și Enel Energie, precum și 100% din acțiunile Enel România.

Directorul general al Enel, Francesco Starace, s-a angajat să vândă până la sfârșitul anului activele din România și Slovacia, pentru a întări bilanțul companiei italiene. Printre potențialii cumpărători se află Electrica, dar și fonduri de investiții, State Grid Corporation of China, RWE AG și Electricite de France.

Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat în iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde și Enel are obligația de a cumpăra o parte sau întregul pachet de 23,57% din acțiunile fostei Electrica Muntenia Sud către Enel.

Statul român are drept de preempțiune asupra diviziilor Enel din țară și nu a precizat dacă este sau nu interesat de active.

În România, compania italiană deține trei foste filiale ale Electrica de distribuție și furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv București, în Banat și în Dobrogea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.