Erdogan: Musulmanii au descoperit America

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat, sâmbătă, foarte sigur de sine, că musulmanii sunt cei care au descoperit continentul american încă din secolul al XII-lea, și nu Cristofor Columb două secole mai târziu, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

„Contactele între America Latină și Islam datează din secolul al XII-lea. Musulmanii au fost cei care au descoperit America în 1178, și nu Cristofor Columb”, a dat asigurări Erdogan, într-un discurs televizat rostit la Istanbul cu ocazia unei reuniuni de lideri musulmani din țări din America Latină, organizată de autoritățile turce.

„Marinari musulmani au ajuns în America încă din 1178. Columb menționează existența unei moschei pe o colină pe coasta cubaneză”, a argumentat șeful statului turc.

În elanul său, Erdogan s-a declarat gata să participe la construcția unei moschei în locul citat de navigatorul genovez.

„Aș vrea să vorbesc cu frații mei cubanezi, o moschee s-ar potrivi perfect pe această colină și astăzi”, a continuat el.

Conform cărților de istorie, marinarul genovez Cristofor Columb este cel care, în 1492, a pus primul picior străin pe continentul american în timp ce căuta împreună cu flotila sa o nouă rută maritimă spre India, scrie AFP.

Istorici și teologi musulmani, ultraminoritari, au pus recent la îndoială descoperirea sa, sugerând o prezență musulmană anterioară în America, deși niciun vestigiu de inspirație islamică acolo nu a fost descoperit vreodată.

Într-un articol foarte controversat publicat în 1996, istoricul Youssef Mroueh a menționat un pasaj din notițele lui Columb, în care acesta face referire la o moschee în Cuba. Dar confrații săi au respins în unanimitate ipoteza sa, explicând că această „moschee” era o imagine pentru a descrie o formă de relief.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.