EUobserver „este” de fapt jurnalista Valentina Pop

Cotidianul.ro continuă dezvăluirile privind identitatea ziariştilor români care dezinformează şi manipulează în medii de presă din străinătate şi ale căror articole sunt ulterior reluate de media pro Băsescu. Se ating astfel două ţinte: oficialii UE sunt dezinformaţi, iar în ţară informaţiile sunt date ca fiind rezultatul opiniei externe despre România sau aţiunile guvernului.

Valentina Pop deschide balul

Joi, 28 iunie, ora 12.19 (13.19 – ora Bucureştiului) – reţineţi data şi ora -, pe site-ul Euobserver.com (o publicaţie arondată UE) apare următorul titlu: „Premierul Român ignoră Curtea şi conduce delegaţia la summit”. După ce se relatează că judecătorii CCR au decis că Traian Băsescu trebuie să conducă delegaţia României, dar că premierul Ponta a ignorat decizia, urmează prima dezinformare din presa străină privind evenimente de la Bucureşti. În text se spune că guvernul lui Ponta a preluat Monitorul Oficial, şi că „acest lucru a însemnat că Monitorul Oficial nu a publicat hotărârea Curţii Constituţionale” („This meant the Official Journal had not published the Constitutional Court’s ruling by Thursday morning”).

În ce constă dezinformarea. Instituţia Monitorului Oficial a fost preluată de către guvernul Ponta prin OUG 36/2012, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 436 din 30 iunie 2012. Deci, joi 28 iunie, Monitorul Oficial NU se afla în subordinea guvernului. A ajuns în subordinea guvernului pe 30 iunie. Evident, autorul articolului – ziarista Valentina Pop – nu a suflat nici un cuvânt (nici măcar în zilele următoare) privind faptul că CCR NU a dat publicităţii dispozitivul deciziei (nu a făcut-o nici până astăzi – n.a.). Deci ne aflăm în faţa unei grave dezinformări şi a unei manipulări totodată. Totul premeditat. Să reţinem, articolul a apărut cu puţin timp înainte ca premierul Ponta să intre la lucrările summmitului.

Cine este Valentina Pop

În Bucureşti, Valentina Pop a lucrat la „România Liberă”, „Cotidianul” şi HotNews, la departamentele de politică externă ale celor trei medii de informare. În paralel a avut colaborări cu EUobserver.com, adică unde este acum angajată în redacţia din Bruxelles. Ce se mai ştie despre Valentina Pop. Un amănunt care spune totul privind marea dezinformare şi manipularea din 28 iunie: este în relaţii (profesionale) mai mult decât foarte bune cu Monica Macovei. Valentina Pop a publicat mai multe interviuri cu Macovei (primul în perioada în care aceasta era ministru al Justiţiei) şi cele mai multe articole din EUobserver în care apare şi Monica Macovei. Despre care nu uită niciodată să precizeze că este „a former justice minister and anti-corruption campaigner”sau „a long-standing anti-corruption campaigne” (Traducerea este inutilă).

De la Valentina la… Bucureşti

Articolul scris de Valentina Popescu evident că a fost „utilizat” în România sub clasica formă „iată ce spun alţii despre noi” – adică despre guvernul Ponta. Din articol s-au „înfruptat”:

  • site-ul TVR Info – se putea oare ca „enclava” din TVR să rateze momentul? -, care a titrat: „EUobserver despre Ponta…”. Cei de la site-ul TVR Info preiau fără să clipească (şi fără să corecteze) uriaşa dezinformare privind preluarea Monitorului Oficial;
  • EVZ – aici se insistă pe o altă şmecherie dâmboviţeană a jurnalistei plătite din banii patronatului belgiano-olandez al publicaţiei EUobserver, care citează „un oficial de rang înalt” (fără a da vreun nume), care spune: „Conflictul dintre Ponta şi Băsescu nu va ajuta România să scape de monitorizare”;
  • site-ul Ziare.com – aceeaşi temă ca în EVZ;
  • site-ul RomâniaTV – de unde telespectatorii au aflat că „EUobserver comentează decizia premierului Victor Ponta de a participa joi la summit-ul UE…”;
  • un site care are rolul de trambulină de ştiri (tocmai din acest motiv nu-i dăm numele) titra: „EUobserver critică dur România”.

De la mediile de informare mai sus citate, articolul s-a răspândit pe alte zeci de site-uri sau publicaţii din provincie. Nici unul dintre mediile de informare nu a precizat că articolul din EUobserver este scris de o româncă; două medii de presă au făcut trimitere la link-ul articolului, dar, de regulă, cititorii nu se uită la autori când este vorba de publicaţii străine. Concluzia: cititorul sau telespectatorul român a aflat care este poziţia unei prestigioase publicaţii arondate UE despre un eveniment care l-a avut în centru pe premierul României. În realitate, totul se reduce la opţiunile unei ziariste române protejate de Monica Macovei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.