Franţa se pregăteşte pentru naţionalizarea băncilor

români credite dobânzi

Guvernul francez lucrează la o schemă prin care statul va putea intra în acţionariatul băncilor comerciale, în cazul în care criza de lichiditate se agravează.

Băncile franceze, mari deţinătoare de datorie PIIGS, au fost lovite de neîncrederea colegelor de sistem, care le împrumută scump sau deloc. Acţiunile celor mai mari trei bănci franceze s-au depreciat puternic, mai mult decât media pe sistem. FMI a avertizat că în Europa băncile ar trebui să îşi întărească capitalul cu 200-300 miliarde euro, în condiţiile în care criza datoriilor suverane riscă să destabilizeze de tot sistemul financiar.

În aceste condiţii, guvernul francez, prin agenţia care manageriază participaţiile statului , pregăteşte un plan prin care să preia părţi în „două sau trei bănci franceze”, „în caz că”…, potrivit cotidianului Le Figaro, care citează surse apropiate problemei. Sursa asigură că totuşi „nu ne aflăm în aceeaşi situaţie de acum trei ani”. Statul francez ar putea astfel să crească nivelul capitalului băncilor, utilizând banii contribuabililor, contra unei participaţii (majoritare sau nu) în acţionariatul instituţiilor financiare.

Ministerul Economie neagă că ar exista un scenariu de recapitalizare a băncilor.

De asemenea, Franţa şi-ar putea pierde ratingul suveran, cotat la cea mai înaltă treaptă, dacă intervine în favoarea băncilor şi dezechilibrează finanţele publice.

Citește mai mult  pe MONEY.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.