„Gala Tânărului Actor HOP” 2013

Ediţia a XVI-a a “Galei Tânărului Actor HOP”, desfăşurată la Vox Maris No.1 Club Grand Resort din Costineşti, s-a încheiat. Juriul final a fost format din Oana Pellea (actriţă, preşedintele juriului), Radu Macrinici (dramaturg), Marius Manole (actor), Ada Milea (actriţă, cantautor), Ion Rizea (actor).

Premiul „Ştefan Iordache” – Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP a fost acordat actriţei Ruxandra Maniu pentru rolul din „Râs nervos” de Christopher Durang şi personificarea Lianei Mărgineanu în rolul Kastrabanca din filmul „Câtă speranţă”.

Premiul se acordă în memoria marelui artist Ştefan Iordache, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale “Galei HOP”, un mare apropiat al acestui eveniment şi al susţinerii tinerilor la început de carieră. Începând de anul trecut, organizatorii Galei au decis ca Premiul „Ştefan Iordache” să devină Marele Premiu al Galei. Acesta a fost acordat, începând cu ediţia 2009, pentru cel mai bun actor la secţiunea individual.

Oana Pellea, preşedinta Juriului. Foto Adi Bulboacă

Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea individual, a fost acordat ex aequo actriţelor Emöke Pál pentru rolul din propria sa compoziţie „A dragon in my mind”, precum şi pentru întruchiparea actriţei Nicole Kidman, şi Aida Avieriţei pentru rolul din „De ce fierbe copilul în mămăligă”, după Aglaja Veteranyi, precum şi pentru întruchiparea Lizei Minnelli.

Bucurie, aplauze şi lacrimi. Foto Adi Bulboacă

Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea individual, a fost acordat ex aequo actorilor Dumitru Georgescu pentru rolul din propria sa compoziţie, „Gabriel”, precum şi pentru întruchiparea lui Elvis Presley, şi Ioan Paraschiv pentru „A fi sau a nu fi bufon”, colaj de texte după Matei Vişniec, F.M Dostoievski, A.P. Cehov şi William Shakespeare, precum şi pentru întruchiparea lui Dorel Vişan în rolul „Gardianul Dumnezeu” din filmul „Cel mai iubit dintre pământeni”.

Tineri actori pe scena de la Costineşti. Foto Adi Bulboacă

Premiul „Cornel Todea” – Premiul pentru cea mai bună trupă de actori a fost acordat spectacolului „Pisica verde” de Elise Wilk, cu Rareş Andrici, Irina Antonie, Andrei Cătălin, Anghel Damian, Diana Roman, Georgiana Vişan.

Premiul “Sică Alexandrescu” (începând cu a V-a ediţie), premiul special al juriului, a fost acordat actriţei Alexandra Caras pentru „Salome”, după o idee de Charles M.Lee, precum şi pentru întruchiparea actriţei Marlene Dietrich.

Premiul Publicului

Aida Avieriţei. Foto Adi Bulboacă

“Cea mai bună actriţă” a fost declarată Ruxandra Maniu pentru rolul din „Râs nervos” de Christopher Durang şi personificarea Lianei Mărgineanu în rolul Kastrabanca din filmul „Câtă speranţă”.

Premiul pentru “Cel mai bun actor” a revenit lui Ionuţ Toader pentru rolul Kalosin din „O anecdotă provincială” de Alexander Vampilov, precum şi pentru întruchiparea lui Rowan Atkinson.

„Pisica verde” de Elise Wilk, cu Rareş Andrici, Irina Antonie, Andrei Cătălin, Anghel Damian, Diana Roman, Georgiana Vişan, a fost ales “Cel mai bun spectacol”.

Premii găzduite în cadrul Galei Tânărului Actor

Simona Arsu. Foto Adi Bulboacă

“Premiul Yorick”, oferit de către revista “Yorick”, prin Editura “Nemira”, s-a acordat actorului Anghel Damian pentru rolul din „Bucăţi” de Lia Bugnar, precum şi pentru întruchiparea actorului Tom Hanks.

“Premiul Timică”, oferit de Asociaţia “Master Class”, a fost acordat actriţei Ilona Brezoianu pentru rolul Rhonda din „Aproape” de John Cariani, precum şi pentru întruchiparea Patriciei Kaas.

Ionuţ Toader. Foto Adi Bulboacă

“Premiul pentru prestanţă şi rostire scenică”, oferit de actriţa Dorina Lazăr, a mers către actriţa Simona Arsu pentru rolul Boogie din „Pisica verde”, precum şi pentru întruchiparea actorului Sacha Baron Cohen din filmul „Borat”.

Premiul ziarului “Metropolis”, destinat secţiunii grup, a revenit spectacolului „Pisica verde”.

Emoke Pal

Premiul Festivalului Comediei Româneşti “festCO” a fost atribuit actorului Anghel Damian pentru rolul din „Bucăţi” de Lia Bugnar, precum şi pentru întruchiparea actorului Tom Hanks.

“Premiul Teatrului Naţional Timişoara” a fost adjudecat de actorul Cristian Iorga pentru „Colateral Oedip” de Mihai Ignat, precum şi pentru personificarea lui Rowan Atkinson.

Premiile “Amza Pellea”

Tinerii actori din Pisica verde. Foto Maria Ştefănescu

Premiul pentru “cea mai bună actriţă” a recompensat-o pe Amalia Huţan, pentru rolul Medeea Redux în „Bash. O trilogie contemporană” de Neil LaBute, precum şi pentru întruchiparea actriţei Samantha Morton.

Premiul pentru “cel mai bun actor” a fost câştigat de Octavian Costin pentru rolul Steve din „Aproape” de John Cariani, precum şi pentru întruchiparea lui Tom Waits.

Tinerii actori prezenţi pe scena de la Costineşti

Premiul pentru “pedagogie teatrală” a încununat activitatea profesorului Bács Miklós de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Regizorul Radu Afrim a fost distins cu “Premiul de Excelenţă”.

În sfârşit, “Premiul Vox Maris” – Premiul pentru cel mai tânăr concurent a fost decernat celui mai tânăr actor într-o gală a tinereţii pentru a asigura prospeţimea continuităţii acestui eveniment. Premiul a fost câştigat de Réka László, licenţiată a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, promoţia 2013.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.