„Grupul de la Cluj” şi-a îndeplinit misiunea şi-l scoate pe Tăriceanu preşedinte

Un sondaj scos din joben de IRES are rezultate diferite în funcţie de unde este publicat. C.P. Tăriceanu îi „bate” şi pe Ponta, şi pe Antonescu. Traian Băsescu şi PMP, „ascensiuni” ameţitoare.

Tăriceanu a crescut peste noapte ca Făt-Frumos în poveşti

Nici nu a apucat să se deruleze ultimul eveniment pe scena politică (demisia lui Tăriceanu din PNL – 26 februarie, anunţul lui Tăriceanu că vrea să candideze la Preşedinţie susţinut de PSD/USD – 26 februarie h.21.50), că un sondaj IRES l-a şi făcut pe fostul premier cel mai redutabil prezidenţiabil. Un prezidenţiabil care ar face ravagii în turul II, după cum urmează:

– Tăriceanu vs Antonescu 71% – 29%

– Tăriceanu vs Ponta 52% – 48%

Există însă o… problemă. „Meciul” Tăriceanu vs Antonescu are două scoruri! În funcţie de unde este publicat. Dacă în text (în ambele publicaţii) apare „scorul” 71% la 29% pentru Tăriceanu, în schimb, atunci când sunt prezentate graficele, scorul diferă. În site „stiripesure.ro”, pe grafică apare Tăriceanu 71%, Antonescu 29%. Pe site-ul Evz.ro, pe grafică apare Tăriceanu 67%, Antonescu 33%. Ce să însemne asta? Într-un text redactat de către un redactor, reporter etc. se mai poate strecura o greşeală, dar la o grafică este exclus.

Nu doar cele două grafice indică faptul că sondajul este unul „scos din joben”, ci şi un alt rezultat: Mihai Răzvan Ungureanu vs Antonescu 56% – 44%. Un rezultat mai „glumă” nici că se putea.

Nu mai punem la socoteală şi topul la capitolul „încredere”: Tăriceanu – 49%, Oprescu – 44%, Ponta – 37%, Băsescu – 28%, Antonescu – 15%, unde, după cum se vede, în premiera premierelor, Tăriceanu a ajuns pe locul 1, după ce, până mai ieri, casele de sondare care aveau misiunea de a „demonstra” că Antonescu tot scade îl plasau pe fostul premier fie cu un procent mai în spate, fie la egalitate cu Antonescu, şi întotdeauna cu Ponta pe locul 1 sau locul 2. Cât despre creşterea lui Băsescu, orice comentariu este de asemenea inutil.

Ar mai fi un amănunt de care nu au ţinut cont sondorii: se menţionează că cercetarea de piaţă s-a facut între 24 şi 28 februarie. Numai că pe 24 februarie nu se întâmplase NIMIC legat de C.P. Tăriceanu, iar pe 25, singurul eveniment legat de fostul premier a fost votul din DP al PNL împotriva ieşiri de la guvernare, vot dat în jurul orei 21.00. Deci pe 24 şi 25 februarie şi de fapt până pe 26 seara, nu avea cum să-i crească „emoţional” cota electorală.

PMP, „ascensiune” fulminantă

Foarte „interesant” este sondajul şi la capitolul intenţie de vot la partide politice: nu comentăm locurile 1 şi 2 (USD – 40-41%, PNL – 20%), ci altceva: PMP a egalat PDL, ambele fiind creditate cu 10%. Acum că PDL este în cădere nu este exclus, dar creşterea fulminantă, la nicio lună de la înfiinţare şi cu o grămadă de politicieni compromişi şi traseişti, demonstrează din nou că suntem în faţa unei scamatorii.

Grupul de la Cluj

Acum, se pune întrebarea: ce interese au avut autorii sondajului. Se ştie, IRES este condus efectiv de către social-democratul Vasile Dâncu, care, alături de fostul ministru de Interne Ioan Rus, este cunoscut ca fiind unul dintre liderii aşa-numitului Grup de la Cluj. Foarte multe voci susţin că de fapt toată strategia PSD este făcută de această grupare şi în plus tot în sarcina ei intră şi demolarea adversarilor PSD. Nu în ultimul rând, despre Grupul de la Cluj se afirmă că îi face favoruri şi lui Traian Băsescu. Toate acestea explică pe deplin sondajul marca „Josefini” scos vineri pe piaţă. Şi nu trebuie omisă o declaraţie publică dată acum nicio lună de Ioan Rus: „Mie Antonescu nu mi-a plăcut niciodată”. Orice alt comentariu este de prisos.

Ne aşteptăm ca sondaje similare să apară şi de la CSCI (casă de sondare coordonată de Dan Sultănescu, consilier de imagine al premierului Victor Ponta şi editorialist la Obiectiv.info, site arondat postului RomâniaTV, patronat de deputatul PSD, Sebastian Ghiţă) precum şi de la Sociopol (casă de sondare coordonată de Mirel Palada, purtător de cuvânt al premierului Victor Ponta).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.